Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Ο Phelps έσπασε το ρεκόρ του Λεωνίδα του Ρόδιου μετά από 2 χιλιετίες...!!!



Ο κολυμβητής Michael Phelps ξεπέρασε μετά από δύο χιλιετίες το ρεκόρ που κατείχε ο Λεωνίδας ο Ρόδιος, με 12 νίκες σε τέσσερις διαφορετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.


Ο Λεωνίδας είχε συμμετάσχει στις Ολυμπιάδες του 164 π.Χ., του 160 π.Χ., 156 π.Χ. και του 153 π.Χ. και σε κάθε μία από αυτές είχε κερδίσει από τρία μετάλλια σε αγώνες δρόμου.

Είχαν υπάρξει μόνο τρεις αθλητές στα ελληνιστικά χρόνια που είχαν πετύχει να έχουν τρία μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά ο Λεωνίδας ήταν ο μόνος που κατάφερε να το κάνει σε τέσσερις συνεχόμενους Αγώνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Λεωνίδας ήταν 36 χρονών, όταν έκανε την τέταρτη επιτυχία, πέντε χρόνια μεγαλύτερος από ό, τι Φέλπς σήμερα.

Τα τρία αγωνίσματα στα οποία θριάμβευσε ο Λεωνίδας ήταν το Στάδιον, ένα σπριντ περίπου 200 μέτρων, ο δίαυλος, που ήταν δύο φορές η απόσταση του σταδίου, και το πλέον δύσκολο αγώνισμα του «οπλιτοδρόμου», το τρέξιμο δηλαδή με πανοπλία.

Αντίθετα με τα περισσότερα αγωνίσματα, τα οποία εκτελούνταν με τους αθλητές γυμνούς, οι οπλιτοδρομίες απαιτούσαν βαριά θωράκιση, ολόκληρο δηλαδή τον εξοπλισμό μάχης, που περιελάμβανε θώρακα, πανοπλίες κνήμης και μια ασπίδα από μπρούντζο και ξύλο.

“O Λεωνίδας ο Ρόδιος, είχε σπάσει τη διάκριση μεταξύ δρομέων και αθλητών αντοχής” είπε στο BBC ο Paul Cartledge, καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. “Έτρεχαν με πανοπλίες, όταν η θερμοκρασία ήταν 40 ° C. Οι συνθήκες ήταν φανταστικά δυσάρεστες, που απαιτούσαν τελείως διαφορετικούς μυς και γυμναστικές δεξιότητες.”

Υπάρχουν πολύ λίγα βιογραφικά στοιχεία για τον Λεωνίδα, αλλά το όνομά του – που προέρχεται από την ελληνική λέξη για το λιοντάρι – υποδηλώνει ότι ήταν ένας άνθρωπος που διακρινόταν. «Ήταν μάλλον ένας αριστοκράτης, πιθανότατα από μια αθλητική οικογένεια», είπε Cartledge.

Η Ρόδος είχε μια ισχυρή αθλητική παράδοση. Ένα άλλος μεγάλος Ολυμπιακός πρωταθλητής ήταν ο πυγμάχος Διαγόρας, ο οποίος ξεκίνησε μια δυναστεία των αθλητών.

Δεν υπήρχαν χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλια στις ημέρες του Λεωνίδα – ο νικητής έπαιρνε ένα απλό στεφάνι ελιάς. Μετά το θάνατό του, ο Λεωνίδας λατρεύτηκε ως τοπική θεότητα στη Ρόδο. Ο Παυσανίας τον περιέγραψε ως «το πιο διάσημο δρομέα», ενώ στον 3ο αιώνα μ.Χ, ο Φιλόστρατος ο Αθηναίος, έγραψε στον «Γυμναστικό» του, ότι ο Λεωνίδας με την ευελιξία του, είχε διαψεύσει τα στερεότυπα για την αθλητική εκπαίδευση και τους κατάλληλους σωματότυπους για διάκριση σε αθλήματα.




Ένα άγαλμα του Λεωνίδα στη Ρόδο είχε χαραγμένη την επιγραφή: «Είχε την ταχύτητα ενός Θεού.” Ο Phelps μάλλον θα αρκεστεί σε κάποια παχυλότατα συμβόλαια διαφήμισης αθλητικών ειδών…




The following two tabs change content below.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου