Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ FUNDS – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΑΠΟ ΠΟΙΝΙΚΕΣ-ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ





Υπό την πίεση των δανειστών και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών (SSM) η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στον νόμο για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που θα λύσουν τα χέρια των τραπεζών, ώστε αυτές, γρήγορα να προχωρήσουν είτε σε βιώσιμες ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις είτε σε πλειστηριασμούς.





Ανοίγει λοιπόν σε λίγο ο δρόμος για μεταβίβαση των βιώσιμων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, hedge funds και private equity funds και κλείνει οριστικά η πόρτα σε δεκάδες επώνυμους, μέχρι σήμερα βασικούς μετόχους – επιχειρηματίες.



Οι αλλαγές θα αφορούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά κυρίως στην πτωχευτική διαδικασία, η οποία δεν θα μπορεί να “μπλοκάρεται” από τους βασικούς μετόχους (πολλοί από αυτούς κρατάνε τύποις τις επιχειρήσεις χωρίς λεφτά) και η οποία θα ενισχύει τις πρωτοβουλίες των πιστωτών και θα δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες στις τράπεζες για μετοχοποίηση δανείων με δική τους πρωτοβουλία.







Μέχρι σήμερα οι τράπεζες ήταν διστακτικές στο να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις διότι τα τραπεζικά στελέχη δεν ενέκριναν διαγραφές οφειλών υπό τον φόβο των πιθανών νομικών συνεπειών είτε για απιστία έναντι των μετόχων της τράπεζας, είτε για διακριτική μεταχείριση από ανταγωνιστικές ή άλλες επιχειρήσεις. Εν ολίγοις, τα τραπεζικά στελέχη, χωρίς ποινικές ή αστικές ευθύνες θα προχωρούν σε υπογραφές οι οποίες θα αλλάξουν τον σημερινό επιχειρηματικό χάρτη…



Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι τράπεζες απέφευγαν να μετοχοποιήσουν τις οφειλές υπερχρεωμένων εταιρειών διότι εφόσον αποκτούσαν πάνω από το 20% των μετοχών μιας υπερχρεωμένης εταιρείας υποχρεούνταν βάσει του νόμου να περιλάβουν τα αρνητικά- οικονομικά αποτελέσματα στον ενοποιημένο ισολογισμό τους.



Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι αλλαγές στη νομοθεσία θα διευκολύνουν τη συνολική ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, έτσι ώστε να προκύπτει ένα βιώσιμο σχήμα αποπληρωμής τους.



Για τις μικρές επιχειρήσεις (με τζίρο κάτω από 1 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία), αλλά και για τους ιδιώτες με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που δεν έχουν εμπορική ιδιότητα θα εφαρμόζεται ο Κώδικας Δεοντολογίας , ο οποίος αφορά τις σχέσεις μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, έτσι ώστε να επιχειρείται βιώσιμη ρύθμιση των οφειλών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου