Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2016

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΜΑΡΙΑ...!!! Κι όσα δεν ξέρετε για το όνομά της...Αν ονομάζεστε Μαρία ή αν κάποια αγαπημένη σας Μαρία γιορτάζει αύριο, δείτε πόσα πράγματα δεν ξέρατε για το δημοφιλές αλλά και υποτιμημένο στις μέρες μας γυναικείο όνομα.
Μπορεί το «Μαρία» να είναι το πιο κοινό γυναικείο όνομα στην Ελλάδα, όχι όμως άδικα. Αμέτρητες είναι οι σημασίες και η μεταφράσεις που του έχουν κατά καιρούς δοθεί από την χριστιανική εκκλησία, καθώς πρόκειται για το όνομα της Μητέρας του Χριστού, ενώ ιδιαίτερο νόημα έχει και ο λεξάριθμός του! Πόσες Μαρίες υπάρχουν στην Ελλάδα;
Πρόκειται μακράν για το πιο συνηθισμένο ελληνικό γυναικείο όνομα, σύμφωνα μεαυτήν εδώ την έρευνα. Για την ακρίβεια, από τους 10.000.000 Έλληνες, στο όνομα Μαρία ακούνε οι 665.200.
Η Μητέρα των Μητέρων!Όπω
ς αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη το όνομα «Μαρία δεν δόθηκε τυχαία στη Μητέρα του Χριστού: «Το πανσεβάσμιον και κεχαριτωμένον όνομα της Μαρίας προσφυέστατα και αρμοδιώτατα εδόθη εις την αειπάρθενον Θεοτόκον κατά πρόγνωση και βουλή Θεού, παρά του οποίου ήταν ωρισμένη να γίνη Μητέρα Αυτού. Σημαίνει δε το όνομα Μαρία: Παντοδυναμία, τουτέστιν εκείνη η οποία ήνωσε τα δύο άκρα αντικείμενα Θεό και άνθρωπο. Ακόμη σημαίνει Σοφία, η οποία βρήκε τον τρόπο δια να ενώση δύο φύσεις σε μια υπόσταση, χωρίς να συγχύση τα ιδιώματα των φύσεων. Και τρίτον σημαίνει Αγαθότης, ήτοι χάρις, η οποία εθεοποίησε την ανθρώπινη φύση και ανεβίβασε αυτή υπεράνω των ουρανίων δυνάμεων. Αυτά τα τρία περιέχει το όνομα Μαρία. Δόθηκε διότι έμελλε να υπηρετήσει το μυστήριο της ενσάρκου οικονομίας», σύμφωνα με τον Άγιο Ιερώνυμο.Επίσης, το όνομα Μαρία προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Marjam και σημαίνει «αυτή που πικράθηκε αλλά υψώθηκε και δοξάστηκε».Κατά τον Άγιο Αμβρόσιο, Επίσκοπο Μεδιολάνων, το όνομα Μαρία σημαίνει «πέλαγος» και στα λατινικά Maria σημαίνει «θάλασσα». Και αυτό είναι συμβολικό, διότι, όπως η θάλασσα περιέχει το σύνολο των υδάτων και όλοι οι ποταμοί χύνονται σε αυτή, έτσι και η πάναγνος κόρη της Ναζαρέτ ονομάσθηκε Μαρία, διότι αναδείχθηκε ταμείο των χαρισμάτων του Θεού και χώρεσε όλους τους ποταμούς των δωρεών του Θεού.Άλλη χριστιανική ερμηνεία του ονόματος είναι:M = μόνη
Α = αύτη
Ρ = ρύσεται
Ι = ιού (δηλητηρίου)
Α = αμαρτίας


Δηλαδή, μόνη αυτή «ρύσεται ἰοῦ ἁμαρτίας», που σημαίνει πως «μόνο αυτή μας σώζει από το δηλητήριο της αμαρτίας».


Η... άλλη Μαρία


Φυσικά, σύγχρονη της Παναγίας ήταν και μία άλλη Μαρία, η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή, η οποία, μαζί με άλλες γυναίκες, ακολουθούσαν τον Ιησού και τους Αποστόλους και βοηθούσαν στο έργο τους με κάθε δυνατό τρόπο. Κατά την ορθόδοξη εκκλησία αποτελεί κατασυκοφάντηση εναντίον της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής να ταυτίζεται με την αμαρτωλή του Ευαγγελίου. Το ότι η Μαγδαληνή ήταν η πόρνη που μύρωσε τα πόδια του Χριστού αποτελεί μια διαφορετική εκτίμηση των κειμένων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και δεν μαρτυρείται από τις ιερές πηγές.


Ο λεξάριθμος του ονόματος «Μαρία» είναι ο αριθμός «8»Αυτό για τον χαρακτήρα της σημαίνει ότι είναι φιλόδοξη. Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην προσωπική της ανάπτυξη και στην επιτυχία της.

 Είναι άνθρωπος με όνειρα, φιλοδοξίες και θέτει πάντα τον πήχη πολύ ψηλά, κάνοντας τα πάντα, για να κατακτά ό,τι βάλει στο μυαλό της.

 Ποτέ δεν παρεκτρέπεται από τους αρχικούς της στόχους, δείχνει απέραντη αφοσίωση σε όλα όσα θέλει να κερδίσει και δίνει μάχες για να επιτύχει. 

Δίνει πάντα το καλό παράδειγμα σε όλους, γιατί διαθέτει θάρρος, επιμονή και έναν απέραντο δυναμισμό.

 Θέλει να υπάρχει οικονομική άνεση στη ζωή της και επικεντρώνεται πολύ στην ύλη. 

Δεν σκέφτεται ποτέ μόνο τον εαυτό της, αλλά θα προσφέρει γενναιόδωρα συναισθηματικά και υλικά σε όποιον έχει ανάγκη.

Με το πέρασμα των ετών στη ζωή της θα γευτεί την οικονομική και επαγγελματική καταξίωση.

 Πολλές στιγμές στέκεται στην επιφάνεια των πραγμάτων και αδιαφορεί για την ουσία, που είναι και η πιο σημαντική.

 Στον ερωτικό τομέα είναι άνθρωπος της λογικής, δίνει προτεραιότητα στο σεξ και αν ταιριάξει σεξουαλικά με το σύντροφό της, τότε είναι απόλυτα ευχαριστημένη και πλήρης.
Καθώς πρόκειται για όνομα με «βαριά» κληρονομιά, στις περισσότερες ξένες γλώσσες γράφεται και προφέρεται με τον ίδιο τρόπο «Maria». Ωστόσο, συχνές παραλλαγές που συναντά κανείς στο εξωτερικό είναι οι εξής:Αγγλικά: Mary (Μαίρη)
Γαλλικά: Marie (Μαρί)
Κροατικά: Marija (Μαρίγια)
Πολωνικά: Maja (Μάγια)
Τουρκικά: Meryem (Μεριέμ)
Τσέχικα: Marie (Mαρίε)
Η Μαρία... αλλιώς


Πολλές Μαρίες, θέλοντας να διαφοροποιήσουν κάπως το κοινό όνομά τους, του έδωσανπαραλλαγές όπως: Μαίρη, Μάρα, Μάρω, Μαργιώ, Μαριώ, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαριέττα, Μαριέττη, Μαργιορή, Μαρίκα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μιρέλλα, Μάνια.
Πότε γιορτάζει, τελικά, η Μαρία;Η κάθε Μαρία έχει να επιλέξει ανάμεσα στις παρακάτω γιορτές:
8 Σεπτεμβρίου (Γενέθλιον της Θεοτόκου)
21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου)
2 Φεβρουαρίου (Υπαπαντή του Κυρίου)
15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου)
Το αρσενικό της Μαρίας


Είναι το Μάριος και γιορτάζει είτε στις 15 Αυγούστου, είτε στις 21 Νοεμβρίου, είτε στις 13 Μαρτίου, οπότε είναι του Αγίου Μάριου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου