Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου: Ανοίγει τις πύλες του αποστακτηρίου του και μας προσκαλεί στο Μουσείο Ούζου





Η ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου ξεκινά το 1894 με την περίφημη συνταγή του ιδρυτή του.





Ο Ισίδωρος Αρβανίτης, ένας επίμονος και τελειομανής Πλωμαρίτης, είχε όραμα να δημιουργήσει το καλύτερο ούζο στον κόσμο. 


Αποστάζοντας αρωματικούς σπόρους και βότανα της Λέσβου, μαζί με αρωματικά που αναζήτησε στην άλλη άκρη της γης, ο Ισίδωρος Αρβανίτης, δημιούργησε το μοναδικό και περίφημο Ούζο Πλωμαρίου, που διατηρεί μέχρι σήμερα αναλλοίωτη την ποιότητα και τη γεύση του.



Έναν αιώνα μετά, τίποτα δεν αλλάζει, γιατί η ποιότητα του Ούζου Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου ήταν και είναι απόλυτη και μοναδική. 







Η εταιρία, που είναι 100% ελληνική και ανήκει στην οικογένεια Καλογιάννη, συνεχίζει να παράγει το εκλεκτό Ούζο Πλωμαρίου χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες.



Σφραγίζεται στη γνωστή παραδοσιακή συσκευασία με το χαρακτηριστικό φελλό και προσφέρει μια πολύτιμη ισορροπία γεύσης που επιτυγχάνουν τα πιο εκλεκτά ποτά με ονομασία προέλευσης.


Μουσείο Ούζου 






Στο γραφικό οικισμό του Πλωμαρίου στη Λέσβο, στο μέσο ενός υπέροχου ελαιώνα και σε απόσταση μόλις ενός λεπτού από τη παραλία του Αγίου Ισιδώρου, βρίσκεται το παραδοσιακό αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου το οποίο ανοίγει τις πόρτες του, για να υποδεχθεί το ευρύ κοινό και να αποκαλύψει τα μυστικά του.




Οι φίλοι του διάσημου ελληνικού αποστάγματος, θα έχουν πλέον την ευκαιρία να επισκεφθούν το τόπο καταγωγής του και να «ταξιδέψουν» από το παρελθόν στο παρόν της παραγωγής του, μέσα από μια ανεπανάληπτη εμπειρία ξενάγησης για όλες τις αισθήσεις που συνδέει τις ρίζες του δημοφιλούς ούζου με το σήμερα.



Στο Μουσείο Ούζου «Ο Κόσμος του Ούζου», θα ακούσουμε την ιστορία του εθνικού μας ποτού, ακολουθώντας τα χνάρια του Ισίδωρου Αρβανίτη για την αναζήτηση των ιδανικών υλικών.


Θα αγγίξουμε τις πρώτες ύλες της παραδοσιακής γης, θα περιπλανηθούμε στο χώρο της απόσταξης και θα παρακολουθήσουμε από κοντά όλη την ιεροτελεστία της παραδοσιακής παραγωγικής διαδικασίας.

 Στο χώρο θα βρούμε και μια αξιόλογη συλλογή μουσειακών αντικειμένων, η οποία έρχεται να συμπληρώσει τη μοναδική εμπειρία, μέσα από ένα αξέχαστο ταξίδι στο χρόνο.



Το Μουσείο λειτουργεί Τρίτη με Σάββατο 10:00-15:00 και Κυριακή 09.00-14.00, υπάρχει ξενάγηση κάθε ώρα και η είσοδος είναι 2 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες: www.theworldofouzo.gr


Ο καλύτερος γλυκάνισος στον κόσμο







Ο γλυκάνισος που χρησιμοποιείται στη παραγωγή του Ούζου Πλωμαρίου είναι ανώτερης ποιότητας. Καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας, στο Λισβόρι της Λέσβου. Μάλιστα, ο γλυκάνισος Λισβορίου θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο λόγω του μικροκλίματος της περιοχής.


Η γειτνίαση των κτημάτων με τον θαλάσσιο Κόλπο της Καλλονής προσφέρει την απαραίτητη δροσιά, ειδικά τις περιόδους των παρατεταμένων νοτιάδων του καλοκαιριού, αφού τα κτήματα «βρέχονται» στην κυριολεξία από τη θάλασσα. Έτσι καλλιεργείται γλυκάνισος εξαιρετικής ποιότητας και πλούσιου αρώματος.




Η συνταγή της απόσταξης φυλάσσεται σε χρηματοκιβώτιο 






Η παραγωγή του αποστάγματος αποτελεί μια πραγματική ιεροτελεστία, καθώς σε μεγάλο βαθμό είναι αυτή που δίνει στο Ούζο Πλωμαρίου την ιδανική του γεύση.


Η απόσταξη εξακολουθεί να γίνεται σε άμβυκες, που συνιστούν το μόνο τρόπο παραδοσιακής παραγωγής.


Το αποστακτήριο, αποτελείται από 18 μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Η χρήση 18 αμβύκων επέτρεψε στην Ποτοποιία να αυξήσει τον όγκο της παραγωγής της προκειμένου να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες των εξαγωγών και να καλύψει τη ζήτηση των καταναλωτών.



Στόχος ήταν να αυξηθεί ο όγκος παραγωγής, χωρίς όμως να αλλοιωθεί η άριστη ποιότητα του αποστάγματος. Αυτό επιτεύχθηκε αυξάνοντας τους άμβυκες αριθμητικά χωρίς όμως να πειράξουμε το μέγεθος τους.

 Έτσι, θα μπορούσε κανείς να πει ότι στο αποστακτήριο της Ποτοποιίας Πλωμαρίου στεγάζονται κατά κάποιο τρόπο 18 μικρά παραδοσιακά ποτοποιεία, που συμβάλλουν στο να διατηρεί το Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτη τον αυθεντικό χαρακτήρα του.







Το Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτη είναι διπλής απόσταξης με κάθε απόσταξη να διαρκεί 9 ολόκληρες ώρες γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε, όσο πιο αργά αποστάζεται ένα ούζο, τόσο καλύτερο γίνεται.


 Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα, ιδανική αρωματική και γευστική ισορροπία καθώς και απαλή και εκλεπτυσμένη υφή.


Στη συνέχεια, η κεφαλή και η ουρά του αποστάγματος – το αρχικό και το τελευταίο μέρος της απόσταξης – απορρίπτονται για να παραμείνει μόνο το κεντρικό μέρος, η «καρδιά», που αποτελεί το καλύτερο και το πιο εύγευστο μέρος του αποστάγματος.


 Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι από 100% απόσταξη.


Ο παραδοσιακός τρόπος απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά συστατικά που προσφέρει αυτός ο τόπος και τη μοναδική συνταγή που δημιούργησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης, δημιουργούν ένα απόσταγμα εξαιρετική ποιότητας. 



Η σπουδαία αυτή μυστική συνταγή, τηρείται ευλαβικά για πάνω από έναν αιώνα. Χωρίζεται σε 2 μέρη, αντίστοιχα των 2 αποστάξεων και το κάθε μέρος το γνωρίζει από μνήμης, μόνο ένα άτομο της αποσταγματοποιίας.



 Η συνταγή φυλάσσεται ολόκληρη στο χρηματοκιβώτιο του αποστακτηρίου.



Μέγιστη απόλαυση






Απεριτίφ, συνοδευτικό μεζέδων. Σκέτο, με πάγο ή νερό, καλή παρέα και «επιθετικές» γεύσεις είναι ό,τι χρειάζεται.



Διεθνής αναγνώριση





Από το 1930 μέχρι σήμερα, η Ποτοποιία έχει αποσπάσει πολλές βραβεύσεις σε διαγωνισμούς αποσταγμάτων, διεθνείς και τοπικές εκθέσεις. 


Το 2105 ο διεθνής οργανισμός αποσταγμάτων World Spirits Award, με έδρα την Αυστρία, απένειμε στο Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτη το διπλά χρυσό μετάλλιο, που αποτελεί τη μέγιστη διάκριση, χαρακτηρίζοντας το απόσταγμα ως «World class, extraordinary product».



Όραμα της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης είναι να αναδειχθεί το ούζο ως το ελληνικό ποτό που μπορεί και δικαιούται να πάρει μια θέση στη διεθνή αγορά ποτών με ονομασία προέλευσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου