Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Φιλανθρωπία και πλειστηριασμοί ακινήτων








Το ότι πραγματοποιήθηκαν 53 πλειστηριασμοί ακινήτων μέσα σε μια μέρα (27/7) από τις τράπεζες στα τέλη Ιουλίου δεν ακούγεται κι άσχημα... Επακολουθούν οι "ήσυχες μέρες του Αυγούστου" άλλωστε....





Τα Ειρηνοδικεία της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτά το καλοκαίρι ακριβώς για να προωθήσουν τις εν λόγω κατασχέσεις προς όφελος των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών, αφού οι πλειστηριασμοί φαίνεται να διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν μήνα.


Ας σημειωθεί πως οι πλειστηριασμοί γίνονται πλέον στην εμπορική αξία των ακινήτων, δηλαδή συχνά κάτω και από την αντικειμενική με αποτέλεσμα ενώ οι φόροι των ακινήτων και τα οφειλόμενα στο κράτος να υπολογίζονται με τις υψηλές αντικειμενικές, που είναι 30-60% υψηλότερες από τις εμπορικές και τελικά οι πλειστηριασμοί γίνονται για πολύ μικρότερες αξίες. Δηλαδή η τιμή πρώτης προσφοράς είναι στα επίπεδα της εμπορικής αξίας όπως αυτή προσδιορίζεται από τους ειδικούς του χώρου, τους οποίους χρεώνεται ο υπόχρεος που χάνει το σπίτι του..



Ιδού και οι λίστες...




Πηγή (http://bit.ly/2ay3eYp)

Σκιαγραφώντας χαλαρά το τοπίο της "διευθέτησης" των κόκκινων δανείων θα επισημάνουμε τα εξής:

Εντός του ομιχλώδους τοπίου των αδηφάγων Ελληνικών τραπεζών, φαίνεται πως για το ζήτημα των κόκκινων δανείων - τα οποία εντέχνως δια σιωπηρής συμφωνίας απεκρύβησαν εντέχνως από τα πρώτα "stress test" των τραπεζών - κατέφυγαν μαζικά στην πλατφόρμα της ιδιωτικής Αμερικανικής εταιρείας KKR.

Ας σημειωθεί πως αυτήν την περίοδο (20/7) ο κ. Σάλλας της Πειραιώς επέλεξε να παραιτηθεί από την προεδρική θέση, - έχοντας στο παρελθόν δεχτεί δριμεία κριτική από το πρακτορείο Reuters, υποστηριζόμενος δημοσίως από τον κ. Προβόπουλο - επίκειται καταιγισμός εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα. 

Η κυβέρνηση στις 12-13 Ιουλίου 2015 ως αποκορύφωμα της διαπραγμάτευσης τελικά "παρέδωσε τα κλειδιά" των Ελληνικών τραπεζών όχι σε θεσμικούς επενδυτές, αλλά σε ιδιωτικά "funds".

Συγκεκριμένα, με την υπογραφή του μνημονίου ανατέθηκε στο ΤΧΣ "με την βοήθεια ανεξάρτητου συμβούλου (ο οποίος είναι η εταιρεία Spencer Stuart) η εκτίμηση του μεγέθους, η λειτουργία, η οργάνωση, η δομή και η κατανομή αρμοδιοτήτων και ευθυνών των Διευθυντικών οργάνων και των Επιτροπών των συστημικών τραπεζών", διατηρώντας το δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμα σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των τραπεζών. Το ΤΧΣ φέρεται να απορρίπτει παρά τις κυβερνητικές αντιδράσεις το ένα τρίτο των εν λόγω στελεχών.




Τα νέα στελέχη που θα τοποθετηθούν κατόπιν της έξωθεν εγκρίσεως θα πρέπει να μην έχουν καμιά σχέση με το ντόπιο τραπεζικό τομέα για τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών (SSM) με επιστολή του την περασμένη εβδομάδα προς τις τράπεζες, καθιστούσε σαφές ότι η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής που θα εγκρίνει τις υποψηφιότητες για τις θέσεις-κλειδιά των τραπεζών, θα είναι ξένοι.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 7/7 παραιτήθηκε η διοίκηση του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), στην θέση των οποίων θα διοριστούν άλλοι, εγκεκριμένοι από το Euroworking Group.

Μέσα σε αυτό το πανδαιμόνιο αλλαγών οι τράπεζες προσπαθούν να αποφύγουν πάση θυσία την εμφάνιση ζημιών το 2016, καθώς κάτι τέτοιο θα πρέπει να προχωρήσουν στην έκδοση κοινών μετοχών υπέρ του ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να καλύψουν το τμήμα του αναβαλλόμενου φόρου που είναι εγγυημένο από το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται πως το 2014, προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του stress test (που διενεργούσε τότε η ΕΚΤ), η κυβέρνηση προχώρησε στην αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας ώστε να μπορέσει η ΕΚΤ να την προσμετρήσει στα κεφάλαια των τραπεζών. Δηλαδή το κράτος εγγυήθηκε ότι οι τράπεζες θα έχουν το όφελος της αναβαλλόμενης φορολογίας ακόμη και αν δεν εμφανίσουν κέρδη. Έτσι, σε περίπτωση ζημιών σε μια χρήση, το Δημόσιο θα καταβάλει σε μετρητά το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου που έχει αναγνωριστεί, ενώ ως αντάλλαγμα θα λάβει κοινές μετοχές.

Ο κ. Alexander Navab επικεφαλής της KKR

Οι Ελληνικές τράπεζες ως αποτέλεσμα της παρανοϊκά ασύστολης πιστοτικής πολιτικής (διακοποδάνεια κλπ) που εφάρμοσαν την περίοδο των παχιών αγελάδων, του κουρέματος των κρατικών ομολόγων, της κρίσης και της επιβολής των capital controls (όπου εντούτοις αύξησαν τα κεφάλαιά τους), έφτασαν να κατέχουν ένα χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων ύψους 100 δις ευρώ. 

Από αυτά τα 300 εκατ. προέρχονται από πολιτικά κόμματα στα οποία περιλαμβάνονται σε πρώτη θέση το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που οφείλουν 250 εκατ. ευρώ φρόντισαν να προσφέρουν ασυλία στα τραπεζικά στέλεχη που τους τα χορήγησαν δίχως καμιά εγγύηση. Τα κόμματα δεν έχουν καταγράψει λογιστικά την πράξη κι έχουν πρόβλημα στο να εξηγήσουν που κατευθύνθηκαν αυτά τα κεφάλαια, ενώ οι τράπεζες δεν ψάχνουν το ζήτημα παρά κυνηγούν μικροοφειλέτες. 

Παράλληλα πραγματοποιείται έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες οι τράπεζες χορήγησαν δάνεια ύψους 800 εκατ, ευρώ στα ΜΜΕ.

Κατασχέσεις και Φιλανθρωπικό έργο

Επικεφαλής της KKR που θα επιληφθεί μέρους των κόκκινων δανείων και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 114,4 δις ευρώ, είναι ο κ. Alexander Navab, ο οποίος είναι ενεργό μέλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Hellenic Initiative (HI).

Η οργάνωση αυτή έκανε το ντεμπούτο της στην Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2013 παρουσία του τότε πρωθυπουργού κ. Σαμαρά περιλαμβάνοντας στις επάλξεις της πάμπλουτους και πολιτικά πρόσωπα, όπως ο κ. Κλίντον - ίσως όχι τυχαία -  και ο Ελληνικής καταγωγής κ. Στεφανόπουλος, ο Αντριου Λιβέρης (Διευθύνων Σύμβουλος της Dow Chemical), ο Μουχτάρ Κεντ (Διευθύνων Σύμβουλος της Coca Cola Company), ο Γιώργος Δαυίδ (Διευθύνων Σύμβουλος της Coca Cola- Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως).

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση αποχώρησης της Coca Cola από την Ελλάδα το 2013 υπήρξε ένας από τους βασικούς λόγους υποβάθμισης της χώρας από "αναπτυγμένη" σε "αναπτυσσόμενη".

Η "HI" κατά τα λεγόμενά της έχει δεσμεύσει 2,5 εκ. δολάρια για την υποστήριξη ανακούφισης της Ελληνικής κρίσης και την δημιουργία θέσεων εργασίας, πάνω από 6 εκ. δολάρια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και πάνω από 10 εκ. δολάρια σε (αδιευκρίνιστο) επενδυτικό fund. 

Τελετή βράβευσης του προγράμματος "egg".

Τον Δεκέμβριο του 2015 η "HI" παρέα με την Eurobank βράβευσαν στο πλαίσιο το προγράμματος "egg" τις καινοτόμες επιχειρήσεις, ενώ έναν μήνα πριν τίμησαν (σελ. 7) το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Φέτος στον ανάλογο διαγωνισμό δόθηκαν τρία βραβεία:
1ο βραβείο αξίας 55.000 $ στην εταιρεία Advantis Medical Imaging για την προηγμένη μεθοδολογία επεξεργασίας εικόνων μαγνητικής τομογραφίας που έχει αναπτύξει. 

2ο βραβείο αξίας 35.000 $ στην εταιρεία Vesselbot για την καινοτόμο πλατφόρμα ναύλωσης πλοίων εμπορικής ναυτιλίας. 

3ο βραβείο αξίας 10.000 $ στην εταιρεία Owiwi για τα προγράμματα αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού για οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Σταύρος  Ιωάννου δηλώνοντας ότι "Σήμερα το Πρόγραμμα egg και το The Hellenic Initiative επιβράβευσαν τις νεοφυείς επιχειρήσεις που με τη θέλησή τους και την προσήλωσή τους στην αριστεία κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να διακριθούν. Το Πρόγραμμα egg, χάρη στην αγαστή συνεργασία των συντελεστών του και των συνοδοιπόρων-υποστηρικτών του, όπως το The Hellenic Initiative, συνεχίζει να συμβάλλει στην αλλαγή του επιχειρηματικού τοπίου, στηρίζοντας εμπράκτως τα νέα δημιουργικά μυαλά της χώρα μας».

Τελειώνοντας, θα σημειώσουμε ότι το 2012 η ΚΚR έσπευσε μαζί με άλλες ομοειδής εταιρείες να επενδύσουν τουλάχιστον 7,2 δις δολάρια σε υποτιμημένα ακίνητα των ΗΠΑ , τα οποία αγόραζαν λόγω της γνωστής κρίσης κάτω από την πραγματική τους αξία και στην συνέχεια τα ενοικίαζαν. Επιπλέον, η KKR υπήρξε μέσα στις εταιρείες που ενεπλάκησαν ενεργά στην φούσκα των ακινήτων που προκάλεσε την παγκόσμια κρίση.

Το σύνολο των φορολογουμένων που απειλούνται με κατάσχεση ανέρχεται σχεδόν στο ενάμιση εκατομμύριο, για χρέη που ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Το μπαράζ πλειστηριασμών αφορά σε 755.806 φορολογούμενους, ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2016 φτάνουν στα 6,8 δισ. ευρώ. Τέλος, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών άγγιξε τα 80 δις ευρώ, περίπου το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας.

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη...

Tips

1) Συνεργάτης της KKR έγινε και ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος στρατηγός των ΗΠΑ κ. Petraeus που μετά την αποπομπή του από την διεύθυνση της CIA - (κατηγορήθηκε για εξωσυζυγικές σχέσεις με την βιογράφο του) -  φέρεται να συνταξιδεύει με τον κ. Henry Kravis, δισεκατομυριούχο συνιδρυτή της KKR... πριν βρει νέα δουλειά ως επικεφαλής ερευνητικού ινστιτούτου της εταιρείας.

2) H KKR δεν κάνει τώρα το ντεμπούτο της στην Ελλάδα αφού το 2014 ανέλαβε την διαχείριση μέρους των κόκκινων δανείων της τράπεζας Πειραιώς σε μια συμφωνία ύψους 1,2 δις ευρώ. Νομικές συμβουλές στην τράπεζα για την υλοποίηση της συμφωνίας παρείχε ... η Deutsche Bank AG, London Branch... Το ζήτημα προκάλεσε αντιδράσεις από την Marfin, η οποία απείλησε με αγωγές καθώς η συμφωνία σήμαινε την απόκτηση του ελέγχου της MIG από την KKR. Το Euro2day περιέγραψε την συμφωνία ως σκανδαλώδη, υποστηρίζοντας πως οι τέσσερις εταιρείες - οχήματα που θα εμπλέκονταν από το μέρος της KKR, για φορολογικούς λόγους θα είχαν έδρα στα νησιά Cayman και κεφάλαια ύψους 1.000 ευρώ η κάθε μία... 

Η αντιπαλότητα μεταξύ KKR - Marfin ξεκινάει από το 2007, όταν αφού αποφάσισαν να συμμετάσχουν από κοινού στην αγορά της τουρκικής ναυτιλιακής UN Ro-Ro Group, η KKR φαίνεται πως υπαναχώρησε δηλώνοντας πως ενεργεί κατά μόνας.

3) Όσοι έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη ας μην επαναπαύονται. Σύμφωνα με την εφαρμοσθείσα τροποποίηση (σ.σ νόμος 4336/2015) της παρούσας κυβέρνησης οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να ζητήσουν από το δικαστήριο την ανάκληση των μέτρων προσωρινής προστασίας, είτε να καταγγείλουν τη ρύθμιση και να κινήσουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Ο τροποποιημένος νόμος Κατσέλη ορίζει ότι αν ο οφειλέτης καθυστερεί υπαίτια την καταβολή τεσσάρων διαδοχικών μηνιαίων δόσεων, που όρισε το δικαστήριο, αποφασίζοντας τα μέτρα προσωρινής προστασίας, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να κινήσει διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για την πρώτη κατοικία.

Τέλος, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει εκ νέου στο δικαστήριο στην περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του από τη ρύθμιση για περίοδο μεγαλύτερη από τρεις μήνες ή δυστροπεί επανειλημμένα στην τήρησή της.

Καλές βουτιές...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου