Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Παραδοχή τραπεζών: 'Δίναμε δάνεια στο ΔΟΛ όπως οι δανειστές στην Ελλάδα'


"Πέσαμε έξω στις εκτιμήσεις μας", τόνισε στην Εξεταστική ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank. Επιβεβαίωσε ότι το 2006 δόθηκε δάνειο σε θυγατρική του Ψυχάρη για βίλα στο Πόρτο Χέλι, αλλά η προσημείωση ενεγράφη δέκα χρόνια αργότερα.


Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τις διαδικασίες με τις οποίες δίνονταν αφειδώς χρήματα από τις τράπεζες σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης όπως ο ΔΟΛ ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κατά την εξέταση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank Δημήτρη Μαντζούνη από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.


«Δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις μας για τον ΔΟΛ» ανέφερε ο κ. Μαντζούνης όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα, γιατί αναχρηματοδοτούνταν συνεχώς τα δάνεια του ΔΟΛ παρά τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για την πορεία της επιχείρησης.


Προκάλεσε, μάλιστα, αίσθηση όταν ανέφερε ότι τα δάνεια στον ΔΟΛ δόθηκαν με τις ίδιες εκτιμήσεις στις οποίες βασίστηκαν και τα δάνεια στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο κ. Λάππας, βασιζόμενος σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, απεκάλυψε στην εξεταστική επιτροπή ότι από το 2009 και μετά η Alpha Bank ενέκρινε την επιμήκυνση δανείου του ΔΟΛ και προέβη σε συνεχείς αναχρηματοδοτήσεις ενώ την ίδια στιγμή τόσο η ίδια η τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος σημείωνε ότι η επιχείρηση εισερχόταν σε πτωτική περίοδο, με πτώση κύκλου εργασιών και ζητήματα υποχρέωσης. «Στο τέλος του 2009 εγκρίνατε την επιμήκυνση δανείου, μεταθέσατε κατά ένα χρόνο την καταβολή των δόσεων και προβλέψατε ότι η αξία των καλύψεων του ΔΟΛ είναι 61,5 εκ. ευρώ. Πριν στεγνώσει το μελάνι έρχεστε μετά από 10 μήνες μειώνετε την αξία των καλύψεων στα 24 εκ. ευρώ και δίνετε νέα παράταση στο δάνειο. Έτσι προστατεύετε την τράπεζά σας;» ρώτησε ο κ. Λάππας τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας ο οποίος δεν απάντησε.


Ο κ. Λάππας αποκάλυψε, όμως, και ότι το 2006 η τράπεζα χορήγησε δάνειο 3,5 εκ. ευρώ στην θυγατρική επιχείρηση Brionte συμφερόντων Σταύρου Ψυχάρη. Το δάνειο χορηγήθηκε για την ανέγερση βίλας στον Αίγιο Αιμιλιανό στο Πόρτο Χέλι αλλά η προσημείωση εγγράφηκε 10 χρόνια αργότερα και μάλιστα δίχως να ελέγξει η τράπεζα την πρόοδο των εργασιών.


«Ο υπεύθυνος της Τράπεζάς σας όταν εκλήθη για το θέμα από την Τράπεζα της Ελλάδος είπε ότι δεν έγινε ποτέ έλεγχος και δεν προσκομίστηκαν ποτέ παραστατικά για την εκπλήρωση των σκοπών του δανείου. Ποιος φέρει την ευθύνη;» ρώτησε ο κ. Λάππας. Από την πλευρά του ο κ. Μαντζούνης αντέτεινε ότι το δάνειο «δόθηκε τηρουμένων όλων των κανόνων» και ότι είναι ενήμερο. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν επιθυμεί να δώσει άλλες απαντήσεις για θέματα που αφορούν τον κ. Ψυχάρη. «Εδώ σταματώ να απαντώ για θέματα που αφορούν τον Ψυχάρη και τον ΔΟΛ» είπε χαρακτηριστικά.


Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha ανέφερε επίσης ότι το σύνολο των δανείων της τράπεζας σε επιχειρήσεις ΜΜΕ ανέρχεται στα 311 εκ. ευρώ και εκτίμησε ότι συνολικά τα δάνεια όλων των τραπεζών προς ΜΜΕ είναι γύρω στο 1 δις ευρώ. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η τράπεζα έχει λάβει καλύψεις για το 50% των δανείων της προς επιχειρήσεις ΜΜΕ. «Έχουμε κάνει προβλέψεις γύρω στα 160 εκ. ευρώ» συμπλήρωσε.


Ποινική δίωξη κατά του Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha για τα δάνεια στον ΔΟΛ


Σε βάρος του κ. Μαντζούνη έχει ασκηθεί δίωξη για δάνεια που χορήγησε η τράπεζα προς το ΔΟΛ αλλά και για προσωπικά δάνεια προς τον κ. Ψυχάρη. Η ΝΔ μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νίκου Δένδια ζήτησε να μην ασχοληθεί η Εξεταστική Επιτροπή με το ζήτημα του ΔΟΛ και του Σταύρου Ψυχάρη αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου