Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Αυτός ανακάλυψε την Κνωσό…… και αυτός κατάκλεψε χιλιάδες αρχαία ευρήματα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.


Αυτός ανακάλυψε την Κνωσό……και αυτός κατάκλεψε χιλιάδες αρχαία ευρήματα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αγάλματα, αγαλματίδια, πήλινα, χρυσά κοσμήματα, νομίσματα, κτερίσματα, ζωγραφισμένα πιθάρια και αμφορείς… έφυγαν μέσα σε μια νύχτα για την Μεγάλη Βρετανία.




Ποιος θα το πίστευε ότι ένας μικρόσωμος, ύψους μόλις 1,58 μ., μύωπας Βρετανός θα ευθυνόταν για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της αρχαιολογίας. Μάλιστα! Ο Άρθουρ Έβανς είναι ο άνθρωπος που το 1900, γοητευμένος από τον μύθο του Μινώταυρου και του Θησέα, «ξετύλιξε τον μίτο της Αριάδνης» και έφερε στο φως την πόλη της Κνωσού, βασισμένος βέβαια και σε πρότερες ανασκαφές. Ο Sir Arthur John Evans, ήταν αρχαιολόγος που η Ελλάδα του χρωστάει πολλά, όπως επίσης του χρωστάει πολλά και το Βρετανικό Μουσείο, που έστειλε χιλιάδες από τα ευρήματα του.



Ενστερνιζόμενος το ενδιαφέρον του πατέρα του στην αρχαιολογία, ο Άρθουρ ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την Κρήτη ως πηγή σφραγίδων που περιείχαν πρώιμες επιγραφές μη αποκρυπτογραφημένες. Η αρχαία πόλη του Κεφαλά (Κνωσός) στη βόρεια ακτή της Κρήτης, κοντά στο Ηράκλειο, ήταν γνωστή στους ντόπιους, που ξέθαβαν αρχαία κεραμικά και νομίσματα, καθώς καλλιεργούσαν τους αγρούς. Ωστόσο, ο πρώτος που ανέσκαψε την Κνωσό ήταν ένας Ηρακλειώτης έμπορος και αρχαιοδίφης, ο Μίνως Καλοκαιρινός, ο οποίος το 1878 αποκάλυψε τα θεμέλια αποθηκευτικών χώρων γεμάτα πίθους.



Οι Τούρκοι ιδιοκτήτες της περιοχής, όμως, σύντομα σταμάτησαν τις έρευνες του Καλοκαιρινού. Λίγο μετά ο Γερμανός και ήδη διάσημος αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν (Heinrich Schliemann), προσπάθησε να αγοράσει τον «λόφο του Κεφαλά», εγκατέλειψε, όμως την προσπάθεια, γιατί θεώρησε τις τιμές που του πρόσφεραν εξοργιστικές. Το 1894 επισκέπτεται την Κρήτη ο Έβανς, και τότε οι πολιτικές αλλαγές ευνόησαν την πρόσθεση του Έβανς να ξεκινήσει ανασκαφές στην Κρήτη μετά την Κρητική Επανάσταση. Το 1899, χρησιμοποίησε τα χρήματα της πατρικής κληρονομιάς για να αγοράσει την περιοχή στον Κεφαλά. Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο για την εποχή δυναμικό, ο Έβανς ξεκίνησε μιας μεγάλης κλίμακας συστηματική ανασκαφή. Στο τέλος του 1903 είχε αποκαλύψει ένα μεγάλο μέρος των θεμελίων ενός εκτεταμένου συμπλέγματος, το οποίο προσδιόρισε ως Ανάκτορο της Κνωσού, κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού.



Όχι μόνο αποκάλυψε τα θαμμένα ερείπια και τα δημοσίευσε αλλά τα συντήρησε ουσιαστικά με τις μεθόδους της εποχής του και τα αναστήλωσε εν μέρει. Εκτός από το πρωτοποριακό για την εποχή ανασκαφικό του έργο στην περιοχή του ανακτόρου, σημαντική ανακάλυψη του Έβανς θεωρείται η αποκάλυψη περίπου 3.000 πινακίδων Γραμμικής Α και Γραμμικής Β. Η Γραμμική Β αποδείχθηκε ότι ήταν πρώιμη μορφή της Ελληνικής γλώσσας από την Υπομινωική περίοδο. Η Γραμμική Α, η γλώσσα των Μινωιτών παραμένει έως σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της μη αποκρυπτογραφημένη.







Ο Έβανς χρίστηκε ιππότης το 1911 για τις υπηρεσίες του στην αρχαιολογία, την Κνωσό, (και για ευρήματα που φυγάδευσε στην Βρετανία- αλλά αυτό δεν το λένε οι επίσημες πηγές πληροφόρησης).







Το 1935 ολοκληρώθηκε το τετράτομο έργο του που περιέγραφε λεπτό προς λεπτό το χρονικό της ανακάλυψης και των ανασκαφών στην Κνωσό με τίτλο The Palace of Minos at Knosos





Ο Arthur Evans, ο Theodore Fyfe, και ο Duncan Mackenzie στην Κνωσό.



Μόλις αποκαλύπτεται μέρος του παλατιού. Φωτογραφία πιθανά από το 1905



Αυτά τα ευρήματα από το παλάτι της Κνωσού, βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο….




…. Όπως και αυτά…

… όπως κι’ αυτό, κι’ άλλα χιλιάδες!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου