Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Έρευνα – “χαστούκι” της Κομισιόν για την ελληνική Δικαιοσύνη

Στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. κατατάσσεται η Ελλάδα στην έρευνα EU Justice Scoreboard, την οποία πραγματοποίησε η Κομισιόν βασισμένη σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ)



Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής».
Η έρευνα αποκαλύπτει μεγάλες καθυστερήσεις, σε σημείο αρνησιδικίας, στην απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των δικαστών στη χώρα μας υπερβαίνει τους αντίστοιχους μεγάλων χωρών (όπως η Ιταλία και η Γαλλία) και ότι ο αριθμός των Ελλήνων δικηγόρων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ε.Ε.



Ισχνά τεχνολογικά μέσα και ελλιπής κατάρτιση των δικαστών σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου είναι μεταξύ των χαρακτηριστικών που καταγράφει η έρευνα για την δικαιοσύνη στην Ελλάδα.



Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην αξιολόγηση της ανεξαρτησίας των δικαστικών συστημάτων, η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών, και στην 84η παγκοσμίως.



Με δηλώσεις της στο «Βήμα», η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και τέως επίτροπος Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει», τονίζοντας μάλιστα ότι «ανεξάρτητα, γρήγορα δικαστικά συστήματα κερδίζουν την εμπιστοσύνη του επενδυτή». Όπως εξηγεί, η έρευνα αυτή μεταξύ άλλων «χρησιμεύει για να διαπιστώσουμε αν η Δικαιοσύνη παρέχει το καλύτερο δυνατό περιβάλλον, το ασφαλέστερο, για επενδύσεις».





Απόφαση- χαστούκι του ΕΔΑΔ για την Ελληνική Δικαιοσύνη










Σε μία ακόμη καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ οδήγησαν οι αργοί ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης που αγγίζουν τα όρια της αρνησιδικίας



«Χαστούκι» στην ελληνική Δικαιοσύνη και τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς στην απονομή της, που αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας, είναι η απόφαση που εξέδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία έκανε δεκτή την προσφυγή δύο Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν από τα ελληνικά δικαστήρια για κατηγορίες από τις οποίες είχαν ήδη απαλλαγεί. Στο σκεπτικό της απόφασης, το ΕΔΑΔ κάνει ουσιαστικά δεκτό ότι η Ελλάδα δεν σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας, στην υπόθεση των Σισμανίδη- Σιταρίδη και επιδικάζει στους προσφεύγοντες αποζημίωση για ηθική βλάβη, την οποία πρέπει να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο.



Η υπόθεση αφορούσε την κίνηση της ποινικής διαδικασίας εναντίον των Σισμανίδη-Σιταρίδη, για λαθρεμπόριο, παρά το γεγονός ότι τα ποινικά δικαστήρια τους είχαν ήδη αμετάκλητα απαλλάξει από το ίδιο αδίκημα!



Σε ότι αφορά ειδικότερα τον Σισμανίδη, το Δικαστήριο έκρινε ότι στην περίπτωση του υπήρξε παραβίαση του άρθρου 4 του Πρωτοκόλλου Αρ 7 (δικαίωμα να μην δικάζεται ή να μην τιμωρείται ποινικά δύο φορές) της Ευρωπαϊκής σύμβασης για τα Ανθρώπινα δικαιώματα και παράλληλα το Δικαστήριο έκρινε ότι στην περίπτωση του υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6 §§ 1 και 2 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος και σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας).



Εδικά για την περίπτωση Σιταρίδη, το Δικαστήριο έκρινε ότι η διαπίστωση των διοικητικών δικαστηρίων «παραβίασε την αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας, όπως έχει ήδη θεσπιστεί μέσω της αθώωσής του από το Εφετείο Θεσσαλονίκης».



Έκρινε, επίσης, ότι η διάρκεια της διαδικασίας ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης – περίπου έξι ετών και δέκα μηνών – ήταν υπερβολική και δεν ήταν μέσα στα πλαίσια του δικαιώματος, για μία δίκαιη και σύντομη δίκη. Σύμφωνα με την απόφαση το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλλει για ηθική βλάβη 3.500 ευρώ στον Σισμανίδη και 4.500 ευρώ στον
 Σιταρίδη και ταυτόχρονα να πληρώσει και τα δικαστικά τους έξοδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου