Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Αλεξανδρούπολη: Γιατρός έγραψε 4.900 συνταγές, ζημιά 2,5 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο!





Οι συνταγές χορηγήθηκαν σε διάστημα μόλις 14 μηνών σε υγιείς ασθενείς που αγνοούσαν πλήρως το γεγονός


Ούτε εκατό, ούτε χίλιες, αλλά περίπου 4.900 συνταγές για φάρμακα και σκευάσματα έγραψε Έλληνας γιατρός, σε διάστημα μόλις 14 μηνών, σε ασθενείς που δεν είχαν κάποια πάθηση και αγνοούσαν πλήρως το γεγονός. 

Επίσης, και άλλοι γιατροί προχώρησαν σε παράνομες συνταγογραφήσεις, με αποτέλεσμα η ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό δημόσιο να ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα πρωτοφανές αυτά περιστατικά αφορούν γιατρούς του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου.

Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ένας και μόνον γιατρός κατόρθωσε να χορηγήσει σε διάστημα 14 μηνών περίπου 4.900 συνταγές εκ των οποίων το 50% κατοικούσε σε περιοχή που κάλυπτε υγειονομικά άλλο νοσοκομείο. 

Μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν είχε εξεταστεί στο νοσοκομείο, οι περισσότεροι των οποίων δεν ήξεραν καν ότι συνταγογραφήθηκαν φάρμακα στο όνομά τους».

Επίσης, εντοπίστηκαν και άλλες περιπτώσεις γιατρών που είτε συνταγογραφούσαν επιθέματα κατακλίσεων σε ασθενείς χωρίς πρόβλημα είτε έδινα αγωγή για δήθεν επιπλοκές διαβήτη σε ασθενείς που δεν έπασχαν από διαβήτη.


Ολόκληρη η ανακοίνωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης:

«Μετά από επισταμένο έλεγχο που διενήργησε η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης εντοπίστηκαν γιατροί του Π.Γ.Ν.Έβρου που προέβησαν σε σωρεία παράνομων συνταγογραφήσεων.


Συγκεκριμένα:

1) σε προφανή συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιήθηκαν πλαστές φωτογραφίες έλκους κατακλίσεων σε 10δες περιπτώσεις ασθενών που δεν είχαν κατακλίσεις, προκειμένου να συνταγογραφηθούν επιθέματα κατακλίσεων

2) τέθηκαν ψευδείς διαγνώσεις προκειμένου να δοθεί αγωγή για δήθεν επιπλοκές διαβήτη σε ασθενείς που δεν έπασχαν από διαβήτη

3) χορηγήθηκαν χιλιάδες συνταγές για σκευάσματα ειδικής διατροφής με την ψευδή διάγνωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, που θα δικαιολογείτο μόνο αν ο Έβρος είχε το προνόμιο να έχει 50σια συχνότητα της νόσου από την υπόλοιπη Ελλάδα

4) ένας και μόνον γιατρός κατόρθωσε να χορηγήσει σε διάστημα 14 μηνών περίπου 4.900 συνταγές εκ των οποίων το 50% κατοικούσε σε περιοχή που κάλυπτε υγειονομικά άλλο νοσοκομείο

5) μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν είχε εξεταστεί στο νοσοκομείο, οι περισσότεροι των οποίων δεν ήξεραν καν ότι συνταγογραφήθηκαν φάρμακα στο όνομά τους

6) η ανωτέρω συμπεριφορά προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δράση των ανωτέρω γιατρών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την μεθοδική, επιστημονική και φιλότιμη προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων του Π.Γ.Ν.Ε.

Εναντίον των συγκεκριμένων γιατρών με απόφαση του Διοικητή ασκήθηκαν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες πειθαρχικές διώξεις, 2 γιατροί τέθηκαν ήδη από σήμερα σε αναστολή άσκησης καθηκόντων, διαβιβάστηκε ο φάκελος στην εισαγγελία για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης και θα κατατεθεί αγωγή για να αποζημιώσουν το Δημόσιο για την ζημία που προκάλεσαν.

Είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι α) με τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας είναι πλέον εφικτό να διασταυρωθούν με πολλαπλό τρόπο στοιχεία από διάφορες πηγές και να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε κομπίνα σε βάρος του Δημοσίου β) τόσο η Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ε. όσο και το Υπουργείο είναι αποφασισμένοι να τσακίσουν τη διαφθορά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου