Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας επέδειξε η Κίνα





Αισιόδοξος σχετικά με το ενδιαφέρον που εξέφρασαν κινεζικές εταιρείες όσον αφορά τιςεπενδύσεις στον τομέα της ενέργειας επιστρέφει στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΔΕΗΜανώλης Παναγιωτάκης, ο οποίος συμμετείχε στην ελληνική αποστολή στην Κίνα.






Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ δεν περίμενε ούτε ο ίδιος την τόσο αυξημένη συρροή προτάσεων, ενώ πρόσθεσε: «Μπορώ να σας πω, μιλώντας με όλη μου την ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές αλλιώς πήγαινα και αλλιώς γυρίζω. Συγκεκριμένα έλεγα εντάξει θα δούμε την Κίνα, μήπως θέλουν να κάνουν επενδύσεις, ποιο είναι το επίπεδό τους κλπ. Τώρα που γνώρισα την κατάσταση εκεί, αυτές τις τρεις ημέρες είδα ότι ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από την αρχή μαζί τους... Όσον αφορά τη ΔΕΗ μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Είχαμε προγραμματίσει να δούμε τρεις εταιρίες και τελικά ήρθαν και μας βρήκαν 18 εταιρίες. Η τελευταία μάλιστα ήρθε την ώρα που φεύγαμε από τη Σαγκάη και ήρθαν ειδικά για μας από το Πεκίνο. Συμφωνήσαμε να έλθουν οι εκπρόσωποι της εταιρίας στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα».



Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, «οι κινεζικές εταιρίες ενδιαφέρονται πάρα πολύ για επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και στη χώρα μας αλλά και γενικότερα. Με τις εταιρίες αυτές κουβεντιάσαμε πάρα πολύ συγκεκριμένα και αρκετή ώρα. Ανταλλάξαμε πληροφορίες, συζητήσαμε για όλους τους τομείς του ηλεκτρισμού, δηλαδή και για επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για επενδύσεις στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων και για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και για τα δίκτυα, όπως π.χ. για τα smart green».



Επιπλέον, δήλωσε πως οι επενδυτές εκδηλώνουν επιθυμία να δημιουργήσουν μεικτές επιχειρήσεις ενέργειας στα Βαλκάνια και εξέφρασε το θαυμασμό του για την πολύ υψηλή τεχνογνωσία που υπάρχει στην Κίνα:



«Ενδιαφέρονται πάρα πολύ να κάνουν μεικτές επιχειρήσεις με την ΔΕΗ στις γειτονικές μας χώρες, όπου εμείς ήδη έχουμε φτάσει σε κάποιες από αυτές, όπως στην Τουρκία και τη Σερβία. Έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ολοκλήρωσης που είναι στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της οποίας οι περιφερειακές αγορές, όπως είναι η περιοχή των Βαλκανίων διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο», σημείωσε και πρόσθεσε:



«Εκείνο που δώσαμε να καταλάβουν οι Κινέζοι είναι ότι η ΔΕΗ είναι από τους ηγέτες στον ενεργειακό τομέα στα Βαλκάνια και βέβαια είναι βαθύς γνώστης της λειτουργίας των αγορών».



Πρόσθεσε δε, πως έμεινε εντυπωσιασμένος από το θετικό κλίμα συνεργασίας που επέδειξαν οι Κινέζοι επιχειρηματίες και από την πρόθεσή τους να επενδύσουν μέχρι το 2020 στην Ευρώπη 23 δις. ευρώ.



Ο κ. Παναγιωτάκης αρνήθηκε να απαντήσει για το αν υπάρχει κάποιος πιο συγκεκριμένος προγραμματισμός ή πλάνο σχετικά με τις συνεργασίες με την Κίνα, δηλώνοντας απλώς: «Εκείνο που μπορώ να σας πω τώρα, που είναι ανακοινώσιμο τώρα γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, είναι ότι με κάποιες από αυτές τις εταιρίες θα έχουμε συνέχεια. Και με την πρώτη ευκαιρία θα κάνουμε ανακοινώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου