Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας υπονομεύει το ΝΑΤΟ



Ενόψει της συνδιάσκεψης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία το περασμένο Σάββατο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την ενότητα της συμμαχίας σχετικά με την πρόσφατη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας, όπως αναφέρει η Telegraph .



Η συνάντηση ήταν η πρώτη μετά από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και η τελευταία του Ομπάμα πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.


Οι ανησυχίες σχετίζονται με τις δηλώσεις Καμμένου του περασμένου μήνα, όπου αποκάλυψε ότι η Ελλάδα πρόκειται να συνεργαστεί με την Ρωσία στην παραγωγή καλάσνικοφ.


Η Ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως η συμφωνία αυτή είναι ζωτική για την αποφυγή της κατάρρευσης της εθνικής άμυνας της χώρας. Η Ρωσία όμως θέτει ως απαίτηση για την εφαρμογή της πρώτα η Ελλάδα να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της στο ΝΑΤΟ για την άρση του εμπάργκο που της επεβλήθη μετά την κατάληψη της Κριμαίας το 2014.






Ο Καμμένος αντιμετωπίζεται με καχυποψία από πολλούς αξιωματούχους του οργανισμού, καθώς όντας αρχηγός ενός εθνικιστικού κόμματος πέρσι απείλησε "να πλημμυρίσει την Ευρώπη με ένα κύμα μεταναστών και τζιχαντιστών" στην περίπτωση που η ΕΕ δεν υποχωρούσε στις απαιτήσεις εφαρμογής λιτότητας στην Ελλάδα και περιέγραψε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έναν "οργανισμό που διοικείται από Γερμανούς νεοναζί".


Οι αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας δημιουργούν προβληματισμούς σε πολλούς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ καθώς θεωρείται ζωτικής σημασίας ο σχηματισμός ενός κοινού μετώπου για την αποτροπή επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας προς την Ευρώπη.


"Αλλά φαινόμενα όπως της Ελλάδας που ενώ αποτελεί έναν σημαντικό εταίρο της συμμαχίας προσπαθεί να αναπτύξει ατομικές σχέσεις με την Ρωσία υποσκάπτουν την ενότητα της συμμαχίας και την αποτρεπτική της δυναμική", δήλωσε αξιωματούχος του οργανισμού.






Ο Πούτιν τελευταία δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, δηλώνοντας πως ελπίζει σε περαιτέρω κατακερματισμό της Ευρώπης, ο οποίος θα του επιτρέψει να αυξήσει την επιρροή της Ρωσίας σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.


Ο Καμμένος ήταν ο μοναδικός αξιωματούχος Δυτικής χώρας που παρέστη στο Τέταρτο Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας της Μόσχας τον περασμένο Απρίλιο, όταν δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας "είναι καταστροφικό τόσο για την Ρωσία όσο και για την Ευρώπη".


Σύμφωνα με την Καθημερινή. ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία έδειξε ότι o Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου εστίασε τις προσπάθειές του στον περιορισμό μιας μη υφιστάμενης «απειλής από ανατολάς».


Στη συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις 13 Ιουλίου, η Μόσχα θα ζητήσει διευκρινίσεις για τα σχέδια της Συμμαχίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.


Η Ρωσία θα ζητήσει επίσης εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ για ένα φινλανδικό πρόγραμμα για τη βελτίωση της αεροπορικής άμυνας πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, προστίθεται στην ανακοίνωση.


Επισημαίνεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας αποφασίστηκε να αναπτυχθούν πολυεθνικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία για την αποτροπή οποιασδήποτε επιθετικής ενέργειας της Ρωσίας.

Στην συνάντηση όπου από την ελληνική πλευρά παρευρέθησαν ο πρωθυπουργός, ο Κοτζιάς και ο Καμμένος, ο Τσίπρας συζήτησε με τον Ομπάμα για το Κυπριακό, δηλώνοντας πως πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η οποία να κινείται προς την κατάργηση του συστήματος των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία). Επιπλέον, συζήτησαν για την οικονομία της χώρας, το χρέος και το μεταναστευτικό.


Την Παρασκευή ο Τσίπρας παραβρέθηκε στο δείπνο των αρχηγών των 28 κρατών μελών, όπου δήλωσε πως καλωσορίζει την απόφαση της συμμαχίας να επανεκκινήσει το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας μετά από δύο χρόνια παγώματος, τονίζοντας την σημασία των δημιουργικών διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, ο Κοτζιάς συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών της FYROM Nikola Poposki.

Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, περίπου 1.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στην Πολωνία ενώ η Βρετανία θα στείλει 500 στρατιώτες στην Εσθονία.

Τέλος, ο Καναδάς και η Γερμανία θα αναπτύξουν δυνάμεις στη Λιθουανία και τη Λεττονία.


Ας σημειωθεί πως το 2016 η Ελλάδα είναι η δεύτερη μετά τις ΗΠΑ χώρα του ΝΑΤΟ σχετικά με τις στρατιωτικές της δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου