Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

"Είμαστε ήδη νεκροί"


Για όποιον νομίζει πως ακόμα ζει στην χώρα που ήξερε βαδίζοντας στους ίδιους δρόμους και βλέποντας το ίδιο τοπίο και τους γνώριμους ανθρώπους γύρω του ευελπιστώντας για το μέλλον, παραθέτουμε τα ακόλουθα στοιχεία ελπίζοντας πως θα τον βοηθήσουν να συνειδητοποιήσει πως ουσιαστικά είναι ήδη νεκρός, ή τουλάχιστον πως βρίσκεται ήδη μέσα σε ένα (οικονομικό) φέρετρο.




«H Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία αλήθειας»


Οικονομία




  • Ως κολοσσιαία περιγράφουν οι Financial Times την πτώση της αποταμίευσης στην Ελλάδα, αναφέροντας πως η κατανάλωση των νοικοκυριών από την κορύφωση της κρίσης μειώθηκε κατά 27%, ενώ κατά την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (2008) είχε πέσει κατά 6% πριν αρχίσει να ανακάμπτει.


  • Οι Έλληνες πλέον ζουν απομυζώντας τις αποταμιεύσεις τους οι οποίες ενώ κατά την περίοδο 2006 - 2009 έφταναν κατά μέσον όρο στο 6%, το 2015 άγγιξαν το -6%. Οι πολίτες ζουν "τρώγοντας από τα έτοιμα" καθώς όπως αναφέρεται από το 2011 έχουν τραβηχτεί συνολικά 19 δις ευρώ από καταθέσεις-αποταμιεύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ την ίδια περίοδο (μέσα του 2011) εξαφανίστηκαν από καταθέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό 36 δις ευρώ.


  • Περίπου την ίδια περίοδο οι επενδύσεις των οικονομικών επιχειρήσεων σε συνάλλαγμα, καταθέσεις και βραχυπρόθεσμες ασφάλειες μειώθηκαν κατά 60%, ενώ οι μη επενδυτικές επιχειρήσεις παρουσίασαν μείωση καταθέσεων μεγαλύτερη από 35%.


  • Η ζοφερή αυτή εικόνα αποδίδεται στο δυσθεώρητο κεφαλαιακό κόστος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, γεγονός που εξηγεί και την δυσμενή εξέλιξη στις εξαγωγές της παρά την αξιοσημείωτη πτώση των αμοιβών και του εργασιακού κόστους.


  • Η χώρα έχει τρομερή ανάγκη από επενδύσεις την ίδια στιγμή που το κεφάλαιο είναι πανάκριβο. Τα μετρητά και οι καταθέσεις του ελληνικού  ιδιωτικού τομέα, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος σημείωσαν πτώση 44% από τα μέσα του 2010. Όπως αναφέρεται, αυτή η υστέρηση δεν θα πρέπει να αποδοθεί σε ένα αίσθημα ασφάλειας αλλά στην εξαθλίωση των Ελλήνων, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο εκκαθάρισης των αποταμιεύσεών τους.


  • Το άρθρο τελειώνει σημειώνοντας πως αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για τους ξένους επενδυτές που μπορούν να κλείσουν επωφελής συμφωνίες.


  • Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (FDI) το 2015 λόγω της πολιτικοοικονομικής αστάθειας σημείωσαν πτώση αγγίζοντας την αποεπένδυση ύψους 261 εκ. ευρώ. Την ίδια χρονιά η Ελλάδα κατατάχτηκε 81η ανάμεσα σε 140 χώρες στον πίνακα ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) ευρισκόμενη κάτω από το Τατζικιστάν και την Ουκρανία που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση... Στην κατάταξη "Doing Business" το 2015 έπεσε δύο θέσεις καταλαμβάνοντας την 60η ανάμεσα σε 189 χώρες, κάτω από την Σερβία, την Κόστα Ρίκα, το Πουέρτο Ρίκο, την Μογγολία και την Τουρκία.


  • Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ διαμαρτύρεται για το υπέρογκο ενεργειακό κόστος που σηκώνει στις πλάτες του, το οποίο είναι 40% ακριβότερο από αυτό που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι του εξανεμίζοντας την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων, ενώ το πρώτο τρίμηνο το 2016 τα "λουκέτα" αυξήθηκαν κατά 78,08% υπερβαίνοντας για πρώτη φορά κατά 4.000 τον αριθμό των νέων επιχειρήσεων. Τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 1,3% αγγίζοντας το 45,2%.


  • Στο ίδιο διάστημα (Ιαν.- Μαρτ. 2016) το εμπορικό ισοζύγιο παρουσιάζει έλλειμμα 7,6%. Η αύξηση των εισαγωγών φτάνει στο 3,3%  ενώ μαζί με τα καύσιμα οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,9%.


"Η πολιτική πρέπει να πάρει τα πρωτεία από τους τεχνοκράτες" 

Οφειλές

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού οικονομίας κ. Σταθάκη τα χρέη προς το δημόσιο ανέρχονται σε 85 δις ευρώ, από τα οποία τα 65 δις δεν πρόκειται να εισπραχθούν καθώς οι οφειλέτες είναι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει.

Ενώ κατά το πρώτο τετράμηνο του 2016:

- Έγιναν 8.706 πλειστηριασμοί


- Εκδόθηκαν άλλες 9.810 παραγγελίες κατάσχεσης


- Άνοιξαν 1.423 νέοι φάκελοι κατάσχεσης (3,5 φορές περισσότεροι από πέρυσι)


- Μπήκαν 1.701 υποθήκες σε ακίνητα (τετραπλάσιες από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι)

- Κάθε μέρα πραγματοποιούνται πάνω από 100.000 κατασχέσεις λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου



  • Αντίστροφα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Απρίλιο παρουσίασαν αύξηση άγγιξαν τα 6,68 δις ευρώ.
  • Παράλληλα, ενώ με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής των απλήρωτων οφειλών στο ΙΚΑ και στα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία οι μέτοχοι με ποσοστό τουλάχιστον 10% εταιρειών που διαλύονται, τα χρέη του δημοσίου προς τους παρόχους υγείας χτύπησαν τα κόκκινα αγγίζοντας τα 9,3 δις ευρώ.
"Υπάρχει ένα θράσος από την πλευρά των Συριζαίων"

Κοινωνία


  • Οι άστεγοι υπολογίζονται στις 20.000 με τον αριθμό να αυξάνεται ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΝΕ η ασκούμενη πολιτική : "... αδυνατεί να απαντήσει στις αυξημένες και διαφοροποιημένες ανάγκες του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κοινωνικό και στεγαστικόαποκλεισμό, ενώ παράλληλα μετακυλύει στους εμπλεκόμενους φορείς ευθύνες πέραν των δυνατοτήτων τους, οδηγώντας τους σε εξάντληση. Ο κατάλογος των δυσκολιών που προκύπτουν από κρατικές επιλογές ή ολιγωρίες είναι μακρύς: εξαιρετικά μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, ισοπέδωση προς τα κάτω της θεραπείας και των αμοιβών προσωπικού, επέκταση της μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων μικρής διάρκειας για τους επαγγελματίες κοινωνικής πρόνοιας, περιορισμοί στην επιλογή των ωφελουμένων, χαμηλή χρηματοδότηση ανά ωφελούμενο, διάβρωση των διαδικασιών δημόσιας διαβούλευσης, προτιμησιακή χρηματοδότηση για την Εκκλησία της Ελλάδας και μεγάλες ΜΚΟ κ.λπ.".


  • Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της diaNEOsis το 2015 το 15% των Ελλήνων ζούσε σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας (ενώ το 2011 ήταν 8,9%) με το μηνιαίο ποσόν διαβίωσης να ανέρχεται στα 182 ευρώ μηνιαίως για ένα άτομο, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2014 το εισόδημα του πλουσιότερου 1/5 του πληθυσμού ήταν 6,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό του 1/5 των φτωχότερων.


Όσο για την νεολαία οι τρεις από τους τέσσερις απόφοιτους πανεπιστημίου τα τελευταία έξι χρόνια έφυγε από την Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου