Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

JP Morgan: Η Σκωτία θα αυτονομηθεί και θα αποκτήσει το δικό της νόμισμα!


JP Morgan είναι σχεδόν βέβαιη ότι η Σκωτία θα εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο προτού μάλιστα οριστικοποιηθεί το Brexit και πιστεύει ότι, όντας μια νέα ανεξάρτητη χώρα, θα υιοθετήσει νέο νόμισμα, για πρώτη φορά εδώ και 300 χρόνια. Ο τραπεζικός επενδυτικός γίγαντας εξηγεί σε ένα note με τίτλο “How Brexit Happens” ότι: “Στον απόηχο της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει πίεση να διενεργηθεί ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, το οποίο αναμένουμε να λάβει χώρα προτού αποχωρήσει επισήμως το κράτος από την Ε.Ε. το 2019. Στην ουσία, θεωρούμε πως η Σκωτία θα ψηφίσει την ανεξαρτησία της και θα καθιερώσει νέο νόμισμα“.







Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon


Δεν γίνεται ξεκάθαρο όμως το αν η JP Morgan περιμένει η Σκωτία να υιοθετήσει το ευρώ ή κάποιο εντελώς καινούριο νόμισμα. Η τράπεζα υποστηρίζει ότι θα ασχοληθεί με το θέμα της Σκωτίας ξανά στο προσεχές μέλλον, παρόλα αυτά, προφανώς το νέο της νόμισμα θα εξαρτηθεί από το εάν η χώρα καταλήξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Εφόσον η Σκωτία υιοθετήσει νέο νόμισμα, θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα διαφέρει σε αυτό το κομμάτι με το Ηνωμένο Βασίλειο από το μακρινό 1707, τότε που προσαρτήθηκε στο τελευταίο. Πριν από την προσάρτηση χρησιμοποιούσε χρυσά και αργυρά νομίσματα, με περίεργα ονόματα όπως “groat”, “ducat” και “πιστόλα”.


Η θεωρία μιας ανεξάρτητης Σκωτίας και του νέου της νομίσματος αποτελεί κομμάτι της βασικού σεναρίου της JP Morgan για την πορεία του Brexit μέσα στα επόμενα χρόνια. Η τράπεζα πιστεύει ότι η όλη διαδικασία θα κρατήσει μέχρι το 2019.


Η ηγέτης της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, ήδη ξεκίνησε να διατυμπανίζει φήμες περί δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας, σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Brexit την προηγούμενη βδομάδα. Τότε, η Σκωτία, στο μεγαλύτερο μέρος της είχε στηρίξει την παραμονή στην Ε.Ε. με ποσοστό 62% έναντι του 38% που στήριξε την έξοδο.


Η Sturgeon βρίσκεται τώρα στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες και να συζητήσουν τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη. Οι Financial Times αναφέρουν ότι η θέση της Sturgeon είναι “να προστατέψει τη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση“. Όμως, όπως επίσης αναφέρουν οι Financial Times, ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy έχει δηλώσει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Εδιμβούργου και των Βρυξελλών.


Παράλληλα, από την άλλη, ο συνταγματολόγος Peter Catterall του Westminster University, έχει ανακοινώσει ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας της Σκωτίας, μετά την πρώτη απόπειρα του 2014. Και αυτό γιατί θα προκαλέσει τεράστια πολιτική αναταραχή καθώς η σκωτσέζικη οικονομία απλώς δε μπορεί να διαχειριστεί το μέγεθος μιας απόσχισης τη δεδομένη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου