Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Η Πάρνηθα 10 χρόνια μετά την πυρκαγιά μέσα απο το ντοκιμαντέρ του WWF Ελλάς


Αναμνήσεις από την πύρινη λαίλαπα του 2007 συγκλονιστικές προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις για εκείνες τις μέρες αλλά και για το τι ακολούθησε


Ο αέρας είναι βαρύς, γεμάτος καπνό. Τα μπαλκόνια μας γεμίζουν στάχτη. Μια είδηση κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα. Σηκώνοντας το βλέμμα προς το βορρά, βλέπεις πύρινες γλώσσες να τυλίγουν το μεγάλο βουνό που αγκαλιάζει την πόλη μας.



Η Πάρνηθα, το βουνό που πολλοί πίστευαν ότι ποτέ δεν μπορεί να καεί, τώρα καίγεται. Η καταστροφή είναι αστραπιαία. 

Λίγες μέρες μετά, η φωτιά σβήνει, όμως το μαύρο είναι κιόλας απέραντο. 

Η καταστροφή είναι αμετάκλητη. Κάποιοι είχαμε επισκεφτεί το βουνό, άλλοι όχι, όμως όλοι νιώθουμε ότι χάνουμε κάτι βαθιά δικό μας.




Ο απολογισμός

Ο απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς του 2007 στην Πάρνηθα αποτυπώνει τη διάσταση του προβλήματος που προκλήθηκε, κυρίως σε περιβαλλοντικό επίπεδο:

-  48.744 στρ. γης κάηκαν συνολικά στην περιοχή, εκ των οποίων περίπου 36.338 στρ. αποτελούν τμήμα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Η δενδρώδης και θαμνώδης βλάστηση της περιοχής κάηκε ολοσχερώς, αφήνοντας ελάχιστες νησίδες πρασίνου.



-  27.200 στρ. της καμένης αυτής έκτασης βρίσκονται εντός των ορίων της περιοχής Natura 2000 που βρίσκεται στην Πάρνηθα (με συνολική έκταση περίπου 149.000 στρ.). Με άλλα λόγια, κάηκε περίπου το 18% της περιοχής Natura 2000 στην Πάρνηθα.

-  Το 62% του περίφημου ελατοδάσους της Πάρνηθας (21.800 στρ.), ήταν μέσα στην περιοχή που τυλίχτηκε στις φλόγες και καταστράφηκε.



-  Οι απώλειες στην πανίδα της περιοχής ήταν επίσης, μεγάλες, καθώς αρκετά ζώα, όπως χελώνες, διάφορα είδη θηλαστικών, πτηνά και ερπετά, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πολυήμερης πυρκαγιάς.



-  Αντίστοιχα, μεγάλες επιπτώσεις δέχτηκε και ο πληθυσμός των χαρακτηριστικών κόκκινων ελαφιών που συναντώνται στην περιοχή της Πάρνηθας. Ειδικότερα, υπολογίζεται πως περίπου 30-50 κόκκινα ελάφια είτε κάηκαν, είτε πέθαναν από ασφυξία κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.



13 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα, στο μεγαλύτερο βουνό κοντά στην Αθήνα.

Δυστυχώς η οικολογική καταστροφή είναι πολύ μεγάλη και οι προσπάθειες αναδάσωσης εξαιρετικά μικρές αν αναλογιστούμε πως σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας βρίσκεται δίπλα σε αυτό το βουνό, που μετά τις πυρκαγιές παλαιότερα σε Υμμητό και Πεντέλη, αποτελεί τον μοναδικό πράσινο πνεύμονα της πρωτεύουσας.



Τις επόμενες μέρες, στο Σύνταγμα μια βουβή διαμαρτυρία εκφράζει την οργή της για την καταστροφή και τα λάθη που οδήγησαν σε αυτήν. Απαιτούμε να μην ξαναγίνει ποτέ.

Απαιτούμε να γίνουν προσπάθειες να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί. Άνθρωποι που ως τότε βλέπαμε την Πάρνηθα απλά σαν κάτι όμορφο και δεδομένο, τώρα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση.

Σήμερα, 10 χρόνια μετά: τι απέγινε η ζωή της Πάρνηθας; Τι απέγινε και η δική μας απόφαση να την υπερασπιστούμε;

Αναμνήσεις από την πύρινη λαίλαπα του 2007, συγκλονιστικές προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις για εκείνες τις μέρες αλλά και για το τι ακολούθησε, μηνύματα αισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο, και προφίλ ανθρώπων που δίνουν τη μάχη για την προστασία του βουνού, συνθέτουν το εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ.

Πυροσβέστες, άνθρωποι του Δασαρχείου και του Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού, εθελοντές δασοπυροσβέστες, άνθρωποι που μεγάλωσαν στο βουνό, το WWF και πολλοί ακόμη εμπλεκόμενοι μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι στην Πάρνηθα του σήμερα.

Δείτε το νέο ντοκιμαντέρ του WWF Ελλάς, στο βίντεο που ακολουθεί:

ΠΗΓΗ   Χάρης Ντακ 4 years ago  Κινηματογραφος & Ντοκιμαντερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου