Ο 42χρονος καθηγητής Μανώλης Κέλλης,της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, παγκοσμίως αναγνωρισμένος στον τομέα της γονιδιωματικής Ιατρικής, μιλάει για τις εξελίξεις στη μάχη κατά της COVID-19.
Βραβευμένος από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Μανώλης Κέλλης εργάζεται εδώ και 16 χρόνια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), με τις μελέτες του να έχουν ρίξει φως στη λειτουργία του γενετικού μας κώδικα.
Στο βιογραφικό του συγκαταλέγονται σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ, την παχυσαρκία, τη σχιζοφρένεια, τις καρδιακές διαταραχές και τον καρκίνο, ενώ το τελευταίο διάστημα διεξάγει μια μεγάλη έρευνα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Την ίδια στιγμή, «τρέχει» τρεις μελέτες για την COVID-19.
Η πρώτη αφορά το ίδιο το γονιδίωμα του ιού – μάλιστα έχει εντοπίσει την ύπαρξη μιας νέας πρωτεΐνης στον ιό, η δεύτερη αφορά τις μεταλλάξεις του και η τρίτη την ιατρική περίθαλψη.
«Ισως αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο αυτή τη στιγμή το κοινό είναι τα αποτελέσματα της ανάλυσης που πραγματοποιήσαμε για τη σημασία της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση του ιού» αναφέρει.
«Στις αρχές της πανδημίας είχε πραγματοποιηθεί μια έρευνα στην Κόρδοβα της Ισπανίας όπου επιλεγόταν τυχαία σε ποιους νοσηλευόμενους ασθενείς θα χορηγούνταν η βιταμίνη D και σε ποιους όχι.
»Η έρευνα αρχικά υποβαθμίστηκε και δεν έλαβε μεγάλη δημοσιότητα. (…) Εμείς πήραμε τα δεδομένα, τα αναλύσαμε εκ νέου και βρήκαμε ότι η επίδραση της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση του ιού ήταν όχι μόνο τεράστια (…) αλλά και στατιστικά σημαντική, παρότι ο αριθμός των ασθενών ήταν μικρός.
»Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται επειγόντως μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για τη βιταμίνη D, αλλά και ότι πρέπει να ελέγχεται η έλλειψη της βιταμίνης D στους ασθενείς στα νοσοκομεία μας και να συμπληρώνεται αμέσως ώστε να σώσουμε ζωές και να μειώσουμε τη θνησιμότητα».
Μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού και την επίτευξη «ανοσίας της αγέλης», ο καθηγητής θεωρεί τη μάσκα το ισχυρότερο όπλο μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου