Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

«Σανίδα» σωτηρίας για 350 κόκκινες επιχειρήσεις



Με ορίζοντα τα τέλη του 2018 και εν όψει της αναθεώρησης των στόχων για μείωση των ΜΕΑ, ξεκινά το πλάνο των τεσσάρων τραπεζών για περιορισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 6 δισ.

Φιλόδοξο σχέδιο για να αναδιαρθρώσουν 350 επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους βάζουν μπροστά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.


Πρόκειται για επιχειρήσεις με «κόκκινα» ανοίγματα και προς τις τέσσερις τράπεζες, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα, σε τροχιά αναδιάρθρωσης έχουν μπει 50 μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι - από τους 106 που βρίσκονται στο NPL Forum, την κοινή πλατφόρμα των συστημικών τραπεζών - που έχουν προβληματικές οφειλές ύψους 4 δισ. ευρώ και για 300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια ύψους 1,8 με 1,9 δισ. ευρώ.


Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν συμφωνήσει να «τρέξουν» χωρίς καθυστερήσεις τις συγκεκριμένες αναδιαρθρώσεις, εν όψει και της αναθεώρησης των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) που έχουν μπροστά τους.

Οπως είναι γνωστό, στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) για το πλάνο μείωσης των προβληματικών δανείων την περίοδο 2020-2022, αλλά και την αναθεώρησή τους, κάτω από τα 60 δισ. ευρώ (από 64,6 δισ. ευρώ) στο τέλος του 2019. 

Οι τραπεζίτες παραδέχονται πως «το 2022 το ποσοστό των ''κόκκινων'' δανείων θα πρέπει να είναι μονοψήφιο, στο 9%. Διαφορετικά θα υπάρχει πρόβλημα.

Οι συζητήσεις με τον SSM θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και θα «τραβήξουν» μέχρι τις αρχές του 2019. 

Οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια αναδιάρθρωσης για μεγάλους ομίλους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και λύσεις ρυθμίσεων για δάνεια λιανικής (στεγαστικά κυρίως), που να οδηγούν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους στο 17% μέχρι το τέλος του 2021.


Και έναν χρόνο αργότερα, το 2022, ο σχετικός δείκτης θα πρέπει να βρίσκεται στο 9%. Ομως, δεν είναι μόνο η ΕΚΤ και ο SSM που επιμένουν στη μείωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων. 

Την ίδια σύσταση απευθύνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με την πρόσφατη έκθεσή του καλεί τις τράπεζες να προχωρήσουν πιο «επιθετικά» στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και ζητά να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, δηλαδή πωλήσεις, πλειστηριασμούς, διαγραφές αλλά και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μόνο αν περιοριστούν τα προβληματικά δάνεια θα μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. 

Ταυτόχρονα, το Ταμείο καλεί και τις Αρχές να συνεχίσουν να βελτιώνουν το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο για την ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει μέχρι το 2019 να έχουν μεταβιβάσει σε εταιρείες διαχείρισης δάνεια ύψους 70 με 90 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 720 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων).

Το 1/3 αυτών των πωλήσεων -δηλαδή 21 με 27 δισ. ευρώ- θα αφορούν τα ελληνικά προβληματικά χαρτοφυλάκια, σύμφωνα με όσα έχουν ζητήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο SSM από τους Ελληνες τραπεζίτες.

Από κοινού οι τράπεζες Alpha, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank έχουν χαράξει συγκεκριμένη γραμμή δράσης, στο πλαίσιο της οποίας ανακοίνωσαν και τη συμφωνία «πιλότο» για τη σωτηρία 300 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων doBank SpA.

Μάλιστα οι τράπεζες φιλοδοξούν μέχρι το 2020 να έχουν περάσει για διαχείριση στην πλατφόρμα της doBank δάνεια 8 δισ. ευρώ, από τα 20 με 25 δισ. ευρώ που είναι σήμερα τα συνολικά «κόκκινα» ανοίγματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το «κουβάρι» των δανείων

Και ενώ τα προβληματικά δάνεια των μικρομεσαίων θα αναλάβει να τα «καθαρίσει» η doBank, τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα σε ό,τι αφορά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα οι τραπεζίτες παρομοιάζουν τα δάνειά τους με «κουβάρι» που πρέπει να ξεμπερδευτεί...

Στη διατραπεζική πλατφόρμα του NPL Forum βρίσκονται σήμερα προβληματικά δάνεια ύψους 8,7 δισ. ευρώ 106 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 

Από αυτό το «κουβάρι» οφειλών και προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συμφωνηθεί πέντε αναδιαρθρώσεις και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για άλλες 40 επιχειρήσεις, με συνολικές οφειλές στα 3,7 με 3,8 δισ. ευρώ.

Στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης, το πρώτο που εξετάζει η τράπεζα είναι κατά πόσον η επιχείρηση είναι βιώσιμη. 

Αν διαπιστωθεί ότι η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει, εφαρμόζεται σχέδιο διάσωσης, σε διαφορετική περίπτωση «βγαίνει από την πρίζα» και πάει σε ρευστοποίηση.

Η αναδιάρθρωση ξεκινά σε συνεργασία με τον υφιστάμενο μέτοχο, ο οποίος συνεργάζεται με την τράπεζα για τη διάσωση της εταιρείας του και συνήθως «βάζει» και ο ίδιος χρήματα για να συνεχιστεί η λειτουργία της. 

Οταν η υφιστάμενη διοίκηση δεν συνεργάζεται και οι τράπεζες θεωρούν υπό προϋποθέσεις την επιχείρηση βιώσιμη, προχωρούν στη λειτουργική αναδιάρθρωσή της. Δηλαδή, αλλάζουν τη διοίκηση, παίρνουν τον έλεγχο της εταιρείας και εκπονούν business plan.

Επίσης, η συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο εφαρμόζεται σε αναδιαρθρώσεις εταιρειών, όπου μέρος του χρέους μετατρέπεται σε μετοχικό κεφάλαιο και η τράπεζα καθίσταται μέτοχος της επιχείρησης, ώστε το υπόλοιπο του χρέους να μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις προβλεπόμενες ταμειακές ροές του. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου