Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Συναγερμός στην Γουατεμάλα για το ηφαίστειo Φουέγο




Το ηφαίστειο μπήκε ξανά σε φάση έκρηξης την Κυριακή, εκτοξεύοντας τέφρα και εκλύοντας λάβα, γνωστοποίησε η Πολιτική Προστασία.


Σε νέο κύκλο δράσης έχει μπει το ηφαίστειο Φουέγο, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας και η δραστηριότητα του οποίου στοίχισε τη ζωή σε 194 ανθρώπους τον Ιούνιο.

Το ηφαίστειο μπήκε ξανά σε φάση έκρηξης την Κυριακή, εκτοξεύοντας τέφρα και εκλύοντας λάβα, γνωστοποίησε η Πολιτική Προστασία. 




Το Volcán de Fuego («Ηφαίστειο της Φωτιάς») πλέον «εισήλθε σε νέα φάση έκρηξης, την πέμπτη από την αρχή της χρονιάς», εκτοξλέον μέτρων από τον κρατήρα του.

Το ηφαίστειο, που απέχει 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, φθάνει σε ύψος τα 3.763 μέτρα.





Η προηγούμενη ηφαιστειακή έκρηξη είχε σημειωθεί από την 6η έως την 9η Νοεμβρίου, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή υλικές ζημιές.

Την 3η Ιουνίου, εκλύσεις λάβας, τέφρας, βράχων και αερίων - ηφαιστειακών αναβλημάτων που αποκαλούνται πυροκλαστικές ροές- κατέστρεψαν το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες, στοιχίζοντας τη ζωή σε 194 ανθρώπους, ενώ άλλοι 234 συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι.





Άλλα δύο ηφαίστεια είναι ενεργά στη Γουατεμάλα: το Πακάγια, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, καθώς και το Σαντιαγκίτο, 117 χλμ. δυτικά. 

Στα δύο ηφαίστεια καταγράφηκε πρόσφατα δραστηριότητα, χωρίς πάντως κανένα από τα δύο να μπει σε φάση έκρηξης.

Η μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου καταγράφεται το 85% της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πλανήτη.


Tο Δαχτυλίδι της Φωτιάς (Ring of Fire) στον Ειρηνικό Ωκεανό




Το «Δαχτυλίδι της φωτιάς» περιλαμβάνει 452 ηφαίστεια και φιλοξενεί πάνω από το 75% των ενεργών και αδρανών ηφαιστείων στον κόσμο. 

Στο «Δαχτυλίδι της φωτιάς» σημειώνονται περίπου το 90% των σεισμών παγκοσμίως, αλλά και το 80% των μεγαλύτερων σεισμών του κόσμου. 

Ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός των 8,8 Ρίχτερ, τον Φεβρουάριο του 2009 στη Χιλή, είναι ένας από τους σεισμούς που έδωσε αυτή η ζώνη.

Το «Δαχτυλίδι της φωτιάς» είναι το άμεσο αποτέλεσμα της κίνησης και των συγκρούσεων των τεκτονικών πλακών. 

Η επόμενη πιο σεισμογενής περιοχή (5-6% των σεισμών παγκοσμίως και 17% των ισχυρότερων σεισμών του κόσμου, είναι η ζώνη που, από την Ιάβα ώς τη Σουμάτρα, περνάει μέσα από τα Ιμαλάια, διασχίζει τη Μεσόγειο και φτάνει μέχρι τον Ατλαντικό ωκεανό. 





Η Νέα Ζηλανδία τυχαίνει επίσης να βρίσκεται ακριβώς πάνω στο σημείο όπου ενώνονται η ινδο-αυστραλιανή λιθοσφαιρική πλάκα και η λιθοσφαιρική πλάκα του Ειρηνικού.


Όταν το Δαχτυλίδι της Φωτιάς είναι πολύ δραστήριο, γίνεται ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα … ανεξέλεγκτο. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που βλέπουν ότι το Δαχτυλίδι της Φωτιάς φαίνεται να εισέρχεται σε μια περίοδο αυξημένης δραστηριότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου