Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές από ξένους



Στροφή των ξένων επενδυτών ακόμα και στην ανάπτυξη οικοπεδικών εκτάσεων για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, δηλαδή θερέτρων που να συνδυάζουν ξενοδοχειακή μονάδα, γκολφ και κατοικίες, διαπιστώνουν στελέχη του Enterprise Greece, που έρχονται καθημερινά σε επαφή με funds και ξένους επενδυτικούς ομίλους.


Πρόκειται για μια σαφή διαφοροποίηση της στρατηγικής των ξένων επενδυτών, οι οποίοι μέχρι και πριν από λίγους μήνες δεν έμπαιναν καν στη διαδικασία να συζητήσουν την προοπτική της ανάπτυξης μιας έκτασης εκ του μηδενός, δηλαδή χωρίς να υπάρχει κάποιο έτοιμο κτίσμα/ξενοδοχειακό ακίνητο, ανέφερε χθες η κ. Αγγέλα Μιχαλοπούλου, γενική διευθύντρια Επενδύσεων του Οργανισμού Enterprise Greece, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης, με αφορμή το επικείμενο διεθνές συνέδριο MR&H (Μediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum) που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 17-19 Οκτωβρίου στην Ελλάδα.

Η τάση αυτή αποδίδεται τόσο στη διαπίστωση των ξένων επενδυτών ότι δεν υπάρχουν έτοιμα τουριστικά θέρετρα προς πώληση, αλλά και στη συνεχή άνοδο του ελληνικού τουρισμού, καθώς και στις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια, απόρροια των επενδύσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ιδίως σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση και ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών υποδομών, όσο και στις υποδομές που ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (οδικοί άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια κ.τ.λ.) και έχουν βελτιώσει σημαντικά τις προσβάσεις. Σύμφωνα με την κ. Μιχαλοπούλου, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησο και Χαλκιδική.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Μαρκ Τσένι, εκπρόσωπος της Questex Group που διοργανώνει το συνέδριο, ο κλάδος του τουρισμού μπορεί να πυροδοτήσει επενδύσεις της τάξεως των 22,4 δισ. ευρώ, από τις οποίες θα δημιουργηθούν 600.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, πρόεδρος του Enterprise Greece, αν επαληθευτούν οι παραπάνω εκτιμήσεις και υλοποιηθούν τα εν λόγω επενδυτικά σχέδια, στον τουρισμό θα απασχολείται το 30% του εργασιακού δυναμικού της χώρας, έναντι του 23,4% που είναι σήμερα. 

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του συνεδρίου, το οποίο πιστοποιεί και τη σημασία του ελληνικού τουρισμού διεθνώς (η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην πέμπτη τη τάξει τουριστική χώρα παγκοσμίως), είναι να φέρει σε επαφή τους επενδυτές με τις εταιρείες ανάπτυξης σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και να αναδείξει τις επενδυτικές ευκαιρίες της Ελλάδας, ώστε να ενισχυθεί και η εισροή των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Με τη σειρά του, ο κ. Γιάννης Γούλιος, αναπληρωτής γεν. γραμματέας του ΕΟΤ, σημείωσε ότι ο φετινός Σεπτέμβριος αναμένεται να αποτελέσει τον καλύτερο όλων των εποχών, με τις αφίξεις να ξεπερνούν τα 5,5 εκατ. επισκέπτες, ενώ ανάλογη είναι η πρόβλεψη και για τον μήνα Οκτώβριο, που επίσης θα σηματοδοτήσει τον καλύτερο διαχρονικά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο τα έσοδα από τον τουρισμό κινήθηκαν με ρυθμό αύξησης της τάξεως του 19%, κάτι που σημαίνει ότι φέτος θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 15 δισ. ευρώ που σημειώθηκαν πέρυσι. 

Παράλληλα, κατά τον κ. Γούλιο, είναι σημαντικό το γεγονός ότι την τελευταία τριετία έχουν πραγματοποιηθεί 350 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία ή τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 26.000 κλινών, που έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη άνοδο των εσόδων σε σχέση με την αντίστοιχη των αφίξεων. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου έχουν υποβληθεί επιπλέον 7.297 επενδυτικά σχέδια συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. 

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, αναπληρωτής γεν. διευθυντής της Τρ. Πειραιώς, σημείωσε τη μεγάλη ζήτηση για χρηματοδοτήσεις επενδύσεων, κυρίως έτοιμων ξενοδοχείων, στην περιοχή της Πελοποννήσου.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου