“Οσο πιο πολύ συζητούν το προσφυγικό οι ευρωπαίοι ηγέτες, τόσο περισσότερο διχάζονται”
Αυτό φαίνεται να είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το Politico σχετικά με την διήμερη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Σαλτσμπουργκ για το μεταναστευτικό και το Brexit. Και ίσως να μην απέχει πολύ από την αλήθεια.
Όπως προέκυψε μετά το πέρας της Συνόδου, ελάχιστη ήταν η πρόοδος που σημειώθηκε στις προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ως προς το μεταναστευτικό, καθώς συναίνεση υπήρξε μόνο για το ότι πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Αίγυπτο, όπως ανέφεραν συμμετέχοντες.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στα ελληνικά νησιά και ιδίως στον “καταυλισμό της ντροπής” στη Μόρια, παραμένει παραπάνω από οριακή.
Τοπική αυτοδιοίκηση, ΜΚΟ διεθνή μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν, ενώ μέχρι στιγμής αναπάντητο παραμένει το τελεσίγραφο που έστειλε στην κεντρική κυβέρνηση πριν από 10 ημέρες η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Την κατάσταση που επικρατεί επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ νέες λεπτομέρειες για τις συνθήκες διαβίωσης αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, λέγοντας πως στη Μόρια αντιστοιχεί μία τουαλέτα ανά 70 άτομα.
Διχασμένη η ΕΕ για το προσφυγικό... ξανά
Αναφερόμενος στη χθεσινό δείπνο εργασίας της άτυπης Συνόδου της ΕΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι ηγέτες δεν έκαναν επαρκείς υποχωρήσεις.
Η Ιταλία, η Αυστρία και κράτη της κεντρικής Ευρώπης επέμειναν στο ότι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση είναι να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ ειδικά οι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης αντιτάχθηκαν ξανά στην ανακατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών.
Άλλοι ηγέτες τόνισαν ότι πρέπει να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, διότι εξέφρασαν τον φόβο ότι θα ενισχυθούν λαϊκιστικά κόμματα στις ευρωεκλογές του 2019 εάν δεν συμβεί αυτό.
Επιφυλάξεις εκφράστηκαν και για την ενίσχυση των εξουσιών και της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.
«Σε ό,τι αφορά την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης, η συζήτηση επιβεβαίωσε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.
Το δικό του μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ, λέγοντας ότι θα πρέπει να τερματίσει το «παιχνίδι αλληλοκατηγοριών» στο συγκεκριμένο θέμα.
«Οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη έχουν έλθει ξανά στην επιφάνεια», ανέφερε ο Τουσκ.
«Αντί να εκμεταλλευόμαστε πολιτικά την κατάσταση πρέπει να επικεντρωθούμε σε ό,τι έχει αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να μένουμε διχασμένοι ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα και αυτούς που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για πολιτικό όφελος», πρόσθεσε.
Το χάσμα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ αποκτά τη δική του ιδιαίτερη σημασία καθώς κάποιοι εκτιμούν πως οι πολιτικοί που εκφράζουν έντονες διαφωνίες, όπως ο Βικτόρ Ορμπάν ή ο Ματέο Σαλβίνι, μπορεί να θεωρούν ότι τους συμφέρει το όλο θέμα να παραμείνει άλυτο μέχρι να στηθούν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές.
Αναφερόμενος στη στάση του Ορμπάν και του Σαλβίνι, ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο Politico:
“Κανείς από αυτούς δεν ενδιαφέρεται να βρει μια λύση στο μεταστευτικό, καθώς και οι δύο ποντάρουν στη μη ύπαρξη συμφωνίας. Ιδίως ενόψει των ευρωεκλογών, η όρεξή τους για μια λύση είναι πολύ μικρή”.
Παρά τις διαφωνίες τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τάχθηκαν υπέρ των συνομιλιών της ΕΕ με την Αίγυπτο, καθώς και των σχεδίων περί οργάνωσης μιας συνόδου για τη μετανάστευση και την οικονομική συνεργασία με αραβικές χώρες που ενδέχεται να γίνει τον Φεβρουάριο στην Αίγυπτο.
Το σχέδιο για συμφωνία με την Αίγυπτο
Ο Τουσκ είπε ότι θα συζητήσει σχετικά με τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στη Νέα Υόρκη την Κυριακή, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή.
Μια δεύτερη πηγή διαβεβαίωσε ότι το Κάιρο είναι διατεθεθμένο να επιδιώξει «στενότερη συνεργασία» με την ΕΕ.
Ο Σίσι συναντήθηκε με τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Τσίπρας: Δύο τα στρατόπεδα στην ΕΕ
Σε πολλές Συνόδους Κορυφής έχουμε συζητήσει το θέμα της προσφυγικής κρίσης, είναι το κεντρικό πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα της περιόδου, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της Ατυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι πρόκειται για το θέμα που χωρίζει την Eυρώπη σε δυο στρατόπεδα:
“Σε όσους θεωρούν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί φτιάχνοντας ο καθένας ένα δικό του φρούριο στη χώρα του και από την άλλη όσοι πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρωτίστως τις γενεσιουργές αιτίες και να έχουμε ένα μηχανισμό ελέγχου των συνόρων και διαμερισμού των βαρών”.
Οσοι ανήκουν στο πρώτο στρατόπεδο έχουν κοντόφθαλμη λογική. Η Ελλάδα κυριαρχεί στο δεύτερο στρατόπεδο, τόνισε.
“Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι στο πρώτο στρατόπεδο. Οσοι θέλουν να τη γυρίσουν στο πρώτο στρατόπεδο πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά ότι η χώρα μας είναι πρώτης γραμμής. Πρέπει να επικρατήσει ο ρεαλισμός και η λογική”.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για αναβάθμιση της Frontex σε Συνοριοφυλακή και αυτό θα δώσει την δυνατότητα να υπάρξει μηχανισμός επιστροφής για όσους δεν χρίζουν προστασίας.
Είναι θετική εξέλιξη και η χώρας αγωνίζεται για να γίνει πράξη. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα πρέπει να προτεραιοποιηθεί η προοπτικές δίκαιης αναθεώρησης του Δουβλίνου με πρωτοβουλία της Αυστριακής Προεδρίας και να υπάρξει ένας μηχανισμός σε περίπτωση που υπάρξει απότομη αύξηση των προσφυγικών ροών.
“Εθεσα την πρόταση για επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας μετά την τραγωδία στο Μάτι και τις πυρκαγιές στη Σουηδία. Η πρόταση είναι η δημιουργία, με ενίσχυση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, ενός μηχανισμού πολιτικής προστασίας”.
Eγινε δεκτή και υπάρχει ελπίδα ότι μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει γίνει σημαντική δουλειά από την Κομισιόν, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Στο "κόκκινο" η Μόρια
Την ίδια στιγμή η κατάσταση σην Ελλάδα και ειδικοτερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου παραμένει εκρηκτική με χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες και με τις εικόνες απο τη Μυτιλήνη και τον καταυλισμό στη Μόρια να κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Παράλληλα, ο Δήμος Σάμου μαζεύει υπογραφές ώστε να κλείσει το hotspot στο Βαθύ.
Ακόμα και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας, παραδέχονται ότι είναι ιδιαιτέρως δύσκολα τα πράγματα με τις προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια να μην σταματούν, αλλά και την κυβέρνηση να μην μπορεί να μεταφέρει τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα.
Για τον λόγο αυτό, την Τετάρτη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί.
Μυτιλήνη: Τρέχει η προθεσμία της Περιφέρειας
Με τις πρώτες 10 ημέρες να έχουν ήδη περάσει, το τελεσίγραφο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για αποκατάσταση των προβλημάτων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια παραμένει σε ισχύ καθώς μέχρις στιγμής η εικόνα παραμένει ίδια.
Στην αιτιολογημένη Γνωμοδότηση- Εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λέσβου, η οποία βασίστηκε σε εκθέσεις αυτοψίας υπαλλήλων του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Λέσβου, αναφέεται ότι ο χώρος λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια Λέσβου θεωρείται ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο στη Μόρια βρίσκονται 9.000 πρόσφυγες, ενώ ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στο νησί έχει ξεπεράσει τις 11.000.
Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος χώρος δημιουργήθηκε προκειμένου να φιλοξενήσει αρχικά 3.000 μετανάστες.
Χαρακτηριστικό της χαώδους κατάστσης είναι το γεγονός πως μόνο τις δύο πρώτες βδομάδες του Σεπτέμβρη στη Λέσβο κατέφτασαν 1.500 άνθρωποι, χωρίς στέγη, φαγητό και ελάχιστη ιατρική κάλυψη.
Σάμος: Μαζεύει υπογραφές ο Δήμος
Μετά το τελεσίγραφο της Περιφέρειας, την Τετάρτη ο Δήμος Σαμου ανακοίνωσε ότι προχωρά στη συλλογή υπογραφών προκειμένου να κλείσει το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βαθύ.
Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι πρέπει:
«Nα κλείσει η υπάρχουσα δομή στο Βαθύ και να παραχωρηθεί ως χώρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οποιαδήποτε δομή θα πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον ως Κέντρο Καταγραφής (registration) - με μέγιστο χρόνο παραμονής για τους πρόσφυγες/μετανάστες τις 7 ημέρες- και οπωσδήποτε, να βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού».
Η Σάμος, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, φιλοξενεί 3.300 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ η αναφερόμενη χωρητικότητά του είναι 648 άτομα. Επιπλεόν, οι αφίξεις κινούνται μεταξύ 25-30 μετανάστες καθημερινά.
Ταυτόχρονα, το κέντρο φιλοξενίας Βιάλ στη Χίο, φιλοξενεί τον διπλάσιο αριθμό από την επίσημη χωρητικότητά του (2.269 άτομα).
Από το σύνολο του σημερινού πληθυσμού προσφύγων στα νησιά, τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο, ενώ πολλά από αυτά είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους.
Διεθνής Αμνηστία: «Μαύρη τρύπα» οι καταυλισμοί στα νησιά του ΑιγαίουΤέλος, η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει «μαύρη τρύπα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα τους καταυλισμούς προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου.
Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να μεταφέρουν αμέσως τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και να τερματίσουν την απάνθρωπη πολιτική περιορισμού.
Σύμφωνα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα
«Oι πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι και πάλι με τη βία, τον φόβο και το τραύμα και είναι αδικαιολόγητο να κλείνει κανείς τα μάτια σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία για να επιτραπεί η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».
Όπως τονίζει ακόμα:
«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να μεταφέρουν αμέσως τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και να τερματίσουν την απάνθρωπη πολιτική περιορισμού που έχει παγιδεύσει σχεδόν 20.500 ανθρώπους σε απαράδεκτες και υπερπλήρεις συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου. Οι συνθήκες στους καταυλισμούς προσφύγων έχουν φτάσει στο απροχώρητο».
Μία τουαλέτα για 70 άτομα στη ΜόριαΤις τραγικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Μόριας περιέγραψε την Πέμπτη ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ηλίας Παυλόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.
Αναφερόμενος στις τραγικές συνθήκες υγιεινής ο κ. Παυλόπουλος είπε πως μια τουαλέτα αντιστοιχεί σε 70 άτομα και ένα ντους σε 90, ενώ σημείωσε ότι το 50% του πληθυσμού στον καταυλισμό είναι γυναικόπαιδα που πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως.
Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει έξαρση βίας σε σχέση με ένα χρόνο πριν, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής.
Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμη ότι υπάρχουν παιδιά κάτω των 12 ετών που έχουν αυτοτραυματιστεί, έχουν σκέψεις αυτοκτονίας ή έχουν φτάσει ακόμα και στην απόπειρα να θέσουν τέλος στη ζωή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου