Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

To Καπνεργοστάσιο της… Βουλής (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)





Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, εξαιρετικό δείγμα μεσοπολεμικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής βρίσκεται στην οδό Λένορμαν 218.




Στο διώροφο κτίριο συστεγάστηκαν συνολικά 25 καπνοβιομηχανίες. Από το 1927 που λειτούργησε συνδέθηκε με βιομηχανική ανάπτυξη και τις διεκδικήσεις των καπνεργατών. 






Καταλαμβάνει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, έκτασης 9 στρεμμάτων, δημιουργώντας κεντρικό αίθριο καλυπτόμενο από τζαμωτό με μεταλλικό σκελετό. 

 Το 1989 το έργο του Ν. Γαβαλά χαρακτηρίζεται, μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, διατηρητέο μνημείο και περνάει στην κυριότητα της Βουλής των Ελλήνων. Σήμερα στεγάζεται εδώ η Βιβλιοθήκη της Βουλής.


ΙΣΤΟΡΙΑ

Το 1883 η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη επιβάλλει φορολογία στον καπνό. Για την διαφύλαξη της είσπραξης των χρημάτων επιβάλλεται η επεξεργασία των καπνικών προϊόντων σε ειδικά βιομηχανικά κτήρια τα Καπνεργοστάσια. 





                 Παλαιά κοπτική μηχανή

Σε κάθε νομό της χώρας είχαν συσταθεί δημόσια καπνεργοστάσια όπου οι καπνέμποροι με δικό τους προσωπικό επεξεργάζονταν τον καπνό.




Λειτουργία παλαιάς καπνοβιομηχανίας στο Καπνεργοστάσιο.


Μετά την καταστροφή του πρώτου καπνεργοστασίου που βρίσκονταν στην οδό Αριστοτέλους, εγκαινιάζεται νέο για την Αθήνα το 1929. 

Τα σχέδια ήταν τον πολιτικών μηχανικών Παύλου Αθανασίου και Αντώνη Λιγδόπουλου με εργολάβο τον Νικόλαο Γαβαλά.


Το δημόσιο Καπνεργοστάσιο κάλυπτε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στην οδό Λένορμαν στη περιοχή του Κολωνού. Είχε έκταση 7338τ.μ. και το συνολικό εμβαδόν των χώρων του ήταν 18500τμ.

                         Κάτοψη ισογείου – Αναπαράσταση.


Το 1938 τμήμα του κτιρίου στεγάζει τη Στρατιωτική Καπνοβιομηχανία ενώ το 1941 ολόκληρο το οικοδόμημα επιτάχθηκε από τα στρατεύματα κατοχής.

                  Αεροφωτογραφία του Καπνεργοστασίου το 1937. 


Από το 1963 μέχρι τα τέλη του `80 χώροι του Καπνεργοστασίου παραχωρούνται για χρήση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το Υπουργείο Οικονομικών την Στατιστική Υπηρεσία και τελευταία στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.



Η ανακαινισμένη εξωτερική όψη του παλιού Καπνεργοστασίου


                                Το Καπνεργοστάσιο σήμερα


Το Καπνεργοστάσιο Αθηνών στέγαζε ταυτόχρονα 25 μικρές καπνοβιομηχανίες στους χώρους του. Οι τελευταίες από αυτές αποχώρησαν από το κτίριο το 1990.




                         Κενές αίθουσες καπνοβιομηχανιών


Το 1989 ολόκληρο το κτήριο χαρακτηρίζεται ως σημαντικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και κρίνεται διατηρητέο. 




                                           Κενοί διάδρομοι



Αρχικά παραχωρείται χώρος του για την στέγαση της Υπηρεσίας Εκδόσεων της Βουλής των Ελλήνων (Τυπογραφείο της Βουλής). 



Πρόσβαση στο πατάρι

Από το 2000 που περιήλθε όλο το κτήριο στην Βουλή των Ελλήνων ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης του.



Αίθριο


Σήμερα το παλαιό Καπνεργοστάσιο Αθηνών επί της Λένορμαν φιλοξενεί υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης της Βουλής (Μικροφωτογράφηση, Ηλεκτρονική Αποθήκευση, Συντήρηση Έργων Τέχνης).








                            Παλαιός μηχανολογικός εξοπλισμός

Επίσης στο κτίριο βρίσκεται το αρχείο της Μπενάκειου Βιβλιοθήκης, πλήρη αρχείο Φύλλων Εφημερίδων Κυβερνήσεως, αρχείο πρακτικών συνεδριάσεων, αλλά και το τμήμα εκδόσεων της Βουλής με μονάδα τυπογραφίας.



                                    Ετικέτα κουτιού πούρων



Το ντοκιμαντέρ “Καπνεργοστάσιον” πραγματεύεται την ιστορία, το παρόν και το μέλλον ενός εξαιρετικού δείγματος βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, του Πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, επί της οδού Λένορμαν, με άξονα και φίλτρο την πολιτιστική του αξιοποίηση. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου