Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

ΠΟΙΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ "ΕΛΛΑΔΑ" Το πρώτο "πειρατικό" fund είναι ήδη στην Ελλάδα, αγοράζει μαζικά "κόκκινα" δάνεια και είναι... ισλαμικό!



Το πρώτο μεγάλο fund που θα σαρώσει τα "κόκκινα" δάνεια, βασίζεται σε ισλαμική χρηματοδότηση και εισέρχεται ιδιαίτερα επιθετικά στην ελληνική αγορά: H PCP Capital Partners LLP πρόκειται να διαθέσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες!


,
Συγκεκριμένα, η PCP, με έδρα το Ντουμπάϊ που διευθύνεται από την δαιμόνια Amanda Staveley (φωτό), ελέγχεται σε μεγάλο μέρος της από σαουδαραβικά, εμιρατιανά και καταριανά κεφάλαια και μάλιστα σκοπεύει να ηγηθεί της ανακεφαλαιοποίησης της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, σύμφωνα με την πηγή της WSJ.





Για αυτά δεν πολυμιλάνε τα εγχώρια ΜΜΕ. Η ισλαμική οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα της οικονομικής καταστροφής, έχει επεκταθεί ακόμα και σε τομείς που μέχρι πριν από λίγο καιρό φάνταζε αδύνατη και αδιανόητη.



Και "φιλτράρει" ακόμα και την πληροφόρηση στα ελληνικά ΜΜΕ μέσω διαφημιστικών εταιρειών που ελέγχονται εμμέσως από ισλαμικά κεφάλαια. Το περιοδικό Pronews είχε έγκαιρα μιλήσει για όλα αυτά στο τεύχος Απριλίου.


Η μικρή ελληνική τράπεζα θα χρησιμοποιηθεί ως "όχημα" για να αγοραστούν" κόκκινα" δάνεια. Εν συνεχεία θα κατάσχουν τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και γενικά τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήων δανειοληπτών που λόγω της οικονομικής καταστροφής αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.



Ηδη η τράπεζα έχει τοποθετήσει μια ομάδα διαχείρισης στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει καλά το θέμα, ενώ η PCP θα συνεργαστεί με εγχώρια σχήματα για να αποκτήσει ή να αναδιαρθρώσει χρέη.



Υπολογίζεται ότι βάσει τις τρέχουσας "ισοτιμίας" των "κόκκινων" δανείων θα μπορέσει να αγοράσει δάνεια πραγματικής αξίας ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ!



Μάλιστα αναφέρεται ότι η τράπεζα από το Αμπού Ντάμπι που μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιό της ("Islamic Bank"), έχει συμφωνήσει ήδη με την ελληνική κυβέρνηση για την χρηματοδότηση Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων, δυναμικότητας 15.000 ατόμων!



Να θυμίσουμε πως στα μέσα Μαΐου είχαμε τη συμφωνία για την από κοινού ενεργητική διαχείριση των προβληματικών δανείων που έλαβαν η Eurobank και η Alpha Bank. Ειδικότερα, οι δύο συστημικές τράπεζες θα αναθέσουν σε πλατφόρμα υπό τη διαχείριση της Pillastone –θυγατρική της αμερικανικής ΚΚR Credit– τη διαχείριση χρηματοδοτήσεων και συμμετοχών τους σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις.



Αρχικά, το χαρτοφυλάκιο των υπό διαχείριση δανείων θα ανέλθει, σταδιακά, σε 1,2 δισ. ευρώ, με εκτιμώμενη ισόποση συμμετοχή των δύο τραπεζών (50%-50%) και η σύνθεσή του θα συμφωνηθεί από κοινού με την εταιρεία διαχείρισης και την KKR.



Το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους.



Να σημειώσουμε πως το ύψος των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται στο ποσό των 110 δισ. ευρώ.



Πόσο θα αγοραστούν αυτά τα 110 δισ. ευρώ; Περίπου στο 1/10 της αξίας τους ή και λιγότερο!




Η Βρετανή που κυνηγά ευκαιρίες στην Ελλάδα για λογαριασμό Αράβων




Ηταν το 2008 όταν η PCP Capital Partners της 43χρονης σήμερα Aμάντα Στάβελεϊ εκδήλωνε πρώτη φορά το ενδιαφέρον της για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Μαζί με την Etihad Airways, μία από τις δύο κυριότερες αεροπορικές εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είχε συμμετάσχει στον τότε πρώτο γύρο για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής.



Η είδηση πως η Βρετανή διαχειρίστρια κεφαλαίων Aμάντα Λουίζ Στάβελεϊ εξετάζει επένδυση 2 δισ. δολαρίων σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ελληνικών τραπεζών, μέσω της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, εξέπληξε πολλούς. Οχι όμως όσους έχουν ισχυρή μνήμη και γνώση των κινήσεων των βασιλικών οικογενειών του Περσικού Κόλπου στην Ελλάδα.



Ηταν το 2008, όταν η PCP Capital Partners της 43χρονης σήμερα Aμάντα Στάβελεϊ διατύπωνε πρώτη φορά το ενδιαφέρον της για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Μαζί με την Etihad Airways, μία από τις δύο κυριότερες αεροπορικές εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είχε συμμετάσχει στον τότε πρώτο γύρο για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής. Αποσύρθηκε, όμως, από τη δεύτερη φάση, καθώς ενέσκηπτε η κρίση που οδήγησε στην κατάρρευση της Lehman Borthers. Tότε, οι μέτοχοι που εκπροσωπεί προτίμησαν να τοποθετήσουν συνολικά 7,3 δισ. στερλίνες στην ανακεφαλαιοποίηση της κλυδωνιζόμενης από την κρίση Barclays.



Οι βασιλικές οικογένειες του Αμπου Ντάμπι και του Κατάρ, μαζί με το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, έβαλαν τα λεφτά. Η Στάβελεϊ ενήργησε εξ ονόματος του κατά τρία χρόνια νεωτέρου της σεΐχη Μανσούρ, σημερινού αναπληρωτή πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ιδιόκτητη της ποδοσφαιρικής ομάδας Manchester City (στην εξαγορά της οποίας έναντι 265 εκατ. στερλινών συμμετείχε επίσης η Στάβελεϊ). Η προμήθεια, η νόμιμη αμοιβή, που κέρδισε από τη συμμετοχή της στην ανακεφαλαιοποίηση της Barclays, εκτιμάται ότι προσέθεσε πάνω από 30 εκατ. στερλίνες στην περιουσία της –που υπολογίζεται ότι ξεπερνάει πλέον τα 100 εκατ. στερλίνες– προκαλώντας σάλο στη Βρετανία.



Οπως σάλο προκάλεσε το 2003 και η απόρριψη της πρότασης γάμου που δέχθηκε από τον πρίγκιπα Αντριου, τον γιο της βασίλισσας Ελισάβετ και πέμπτο στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου. Σήμερα είναι παντρεμένη με τον Ιρανό Mεχράντ Γκοντούσι, στέλεχος της εταιρείας της.



Οι «άκρες» στον Περσικό


Η γνωριμία της με τους σεΐχηδες του Περσικού Κόλπου έγινε κατά το πρώτο μισό της προηγούμενης δεκαετίας και εξελίχθηκε γρήγορα σε σχέση εμπιστοσύνης. Επιτυχημένη επαγγελματίας, κέρδισε τον θαυμασμό τους και μαζί πολλές εντολές για συναλλαγές και αποστολές για συμφωνίες. Ιδρυσε έτσι το 2005 στο Ντουμπάι την PCP Capital Partners, που σήμερα έχει την έδρα της στον αριθμό 130 της Park Lane στο Λονδίνο.



Με υποστηρικτές τις βασιλικές οικογένειες του Αμπου Ντάμπι και του Κατάρ ήταν θέμα χρόνου να ενδιαφερθεί για την Ελλάδα. Αλλωστε, οι Αραβες έχουν ήδη πολλές συμμετοχές στη χώρα, μεταξύ των οποίων στα επενδυτικά σχήματα όπου έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι για το Ελληνικό, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά και δεκάδες μεγάλα ξενοδοχεία και εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένων νησιών. Είναι γνωστό εξάλλου σε όσους ασχολούνται με τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό ότι πολλά από τα yachts αυτών των βασιλικών οικογενειών ελλιμενίζονται 12 μήνες τον χρόνο σε ελληνικές μαρίνες.



Κάπου εκεί κινείται και η Στάβελεϊ, η οποία προσμετράει μεταξύ των φίλων της ονόματα Βρετανών κροίσων, όπως ο Σερ Φίλιπ Γκριν και celebrities όπως ο Σάιμον Κόουελ. Και ήταν θέμα χρόνου οι Αραβες επενδυτές με τους οποίους συνεργάζεται επί χρόνια να της αναθέσουν την αναζήτηση ευκαιριών στην Ελλάδα μέσω των χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών.



Αν θα προχωρήσει ή όχι η συμμετοχή της μέσω της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας –που έχει ακόμα ανοιχτή τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της– όπως η ίδια δήλωσε ότι επιδιώκει, μένει να φανεί. Ομως η PCP Capital Partners έχει ήδη εγκαταστήσει, όπως αποκάλυψε η κ. Στάβελεϊ, στελέχη της στην Αθήνα και κατά ορισμένες πληροφορίες εντοπίσει και κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία που επιθυμεί να αποκτήσει.Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου