Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Συρματοπλέγματα απαγορεύσεις κυκλοφορίας και wi-fi: Η ΕΕ προωθεί το στρατόπεδο μεταναστών «νέας γενιάς» στην Ελλάδα


Η εκτεταμένη εγκατάσταση η πρώτη από τις πέντε που χρηματοδοτεί η ΕΕ διαθέτει ανέσεις όπως παιδικές χαρές και κλιματισμό αλλά είναι επίσης πολύ αστυνομευμένες και απομακρυσμένες


Σάμος Ελλάδα

Δεκαπέντε λεπτά έξω από την πόλη του Βαθύ βρίσκεται ένα μόλις ολοκληρωμένο συγκρότημα, που περιβάλλεται από ένα διπλό φράχτη με συρματοπλέγματα. 

Η είσοδος, ανοιχτή μόνο από τις 8 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα, είναι εξοπλισμένη με περιστροφικές πύλες, μαγνητικές πύλες και μηχανήματα ακτίνων Χ. Οι φύλακες ελέγχουν ταυτότητες και δακτυλικά αποτυπώματα για όσους μπαίνουν. 

Η εγκατάσταση είναι η πρώτη κατασκήνωση μεταναστών που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, στην Ελλάδα, η έναρξη μιας απάντησης ύψους 276 εκατομμυρίων ευρώ στην υπερχείλιση, υποτυπώδεις πόλεις με σκηνές που ξεπήδησαν στα νησιά του Αιγαίου το 2015, καθώς οι Σύροι εγκατέλειψαν τον εμφύλιο πόλεμο. 

Ουσιαστικά, είναι αυτό που οραματίζεται η ΕΕ ως το μέλλον της επεξεργασίας μεταναστών που αποβιβάζονται στις ελληνικές ακτές, συμπεριλαμβανομένων των Αφγανών που ενδέχεται να φτάσουν αναζητώντας διαφυγή από τους Ταλιμπάν. 

Εκτός από τις εγκαταστάσεις της Σάμου, η ΕΕ χρηματοδοτεί παρόμοια στρατόπεδα στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω και Χίο. 

Σκοπός του είναι να παρέχει ένα υψηλότερο επίπεδο διαμονής για τους αιτούντες άσυλο, ενώ παράλληλα τους χωρίζει από τις τοπικές κοινότητες, οι οποίες διαμαρτύρονται για την παρουσία τους εδώ και χρόνια.

«Αυτό είναι το πρώτο μιας νέας γενιάς κέντρων υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου», δήλωσε η Beate Gminder, η οποία βοηθά στην επίβλεψη της διαχείρισης της μετανάστευσης για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αποκάλυψε τη νέα εγκατάσταση το Σάββατο.

Με πολλούς τρόπους, η εκτεταμένη κατασκήνωση αποτελεί αναμφισβήτητη αναβάθμιση από τις σκηνές, οι οποίες ήταν συχνά γεμάτες αρουραίους και μυρωδιά ανθρώπινων απορριμμάτων και σκουπιδιών. 

Το επανασχεδιασμένο στρατόπεδο οργανώνεται σε «γειτονιές», το καθένα εξοπλισμένο με ξεχωριστά εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, κοινόχρηστες κουζίνες και καντίνες. 

Τουαλέτες, τρεχούμενο νερό, κλιματιστικά και wi-fi είναι όλα σημαντικές βελτιώσεις. 

Υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος σχεδιασμένος για ασυνόδευτους ανηλίκους, ο οποίος φυλάσσεται από την ελληνική αστυνομία και μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας 24 ώρες το 24ωρο.

«Το νέο κλειστό κέντρο ελεγχόμενης πρόσβασης θα επιστρέψει την χαμένη αξιοπρέπεια σε άτομα που αναζητούν διεθνή προστασία, αλλά και τις απαραίτητες συνθήκες διασφάλισης και περιορισμού για τους παράνομους μετανάστες που πρόκειται να επιστρέψουν», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης το Σάββατο στο στρατόπεδο. τελετή έναρξης.

Ωστόσο η αφαίρεση του φρουρίου του στρατοπέδου και η αυστηρή αστυνόμευση έχουν υποστηρικτές σκεπτικιστές σε μια τέτοια καλοπροαίρετη ρητορική. 

Το συγκρότημα 14.250 τετραγωνικών μέτρων δεν είναι ορατό από την κύρια πόλη και είναι σχεδόν εντελώς αποκομμένο από τις τοπικές κοινότητες του νησιού.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την πρόθεση δημιουργίας αυτού του τεράστιου τόπου στη μέση του πουθενά, απομονωμένου από την υπόλοιπη κοινωνία», δήλωσε ο Πάτρικ Γουίλαντ, συντονιστής της Σάμου για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. 

«Όλα είναι σχεδιασμένα για περιορισμό και αποτροπή. Η τοποθέτησή τους σε στρατόπεδο που μοιάζει με φυλακή θα είναι χειρότερη από ό, τι ήταν πριν».



Συμβιβαστική συμφωνία

Για χρόνια, η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας είχε δεσμευτεί να κλείσει τα στρατόπεδα στα νησιά του Αιγαίου και να τα αντικαταστήσει με «κλειστά» κέντρα, που σημαίνει εγκαταστάσεις που θα περιόριζαν τις μετακινήσεις των μεταναστών. 

Αλλά υπό την πίεση των αξιωματούχων της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών, η Ελλάδα τελικά συμφώνησε με τους συμβιβαστικούς κανόνες που θα διέπουν τους μετανάστες στις εγκαταστάσεις της Σάμου. 

Οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με τέσσερα λεωφορεία να τα μεταφέρουν όλη την ημέρα. 

Οι πύλες θα παραμείνουν κλειστές τη νύχτα και όσοι δεν επιστρέψουν θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικές κυρώσεις, που κυμαίνονται από την απώλεια του δικαιώματος άδειας για αρκετές ημέρες έως τη μεταφορά σε περιοχή προ-απομάκρυνσης, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Οι υποστηρικτές των μεταναστών αναγνώρισαν την ανάγκη να περάσουν το παλιό μοντέλο, ακόμα κι αν είχαν σοβαρές επιφυλάξεις για αυτή τη «νέα γενιά».  

Το προηγούμενο στρατόπεδο στη Σάμο, το οποίο απλώθηκε σε έναν λόφο κοντά στο λιμάνι του Βαθύ, σχεδιάστηκε αρχικά για να φιλοξενήσει περίπου 680 άτομα, αλλά τελικά διογκώθηκε σε 10 φορές, ξεπερνώντας τους 7.000 ανθρώπους. 

Ένας άλλος καταυλισμός μεταναστών στη Μόρια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, κάηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

«Το Βαθύ ήταν ίσως το χειρότερο στρατόπεδο στην Ελλάδα, οπότε είναι καλό να τελειώσει αυτό το κεφάλαιο», δήλωσε η Μιρέιλ Ζιράρ, εκπρόσωπος της Highπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Αλλά ο όρος κλειστό είναι κάτι που αφορά τους πρόσφυγες», πρόσθεσε. Ο ΟΗΕ, είπε, συζήτησε τη «συχνότητα και το προσιτό κόστος» των λεωφορείων με τις ελληνικές αρχές.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να θέλει τους ξένους να πιστεύουν ότι οι νέες εγκαταστάσεις είναι πολύ φιλόξενες. 

Το υπουργείο Μετανάστευσης της χώρας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα ξεκινήσει μια διεθνή και εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να περιγράψει τις συνθήκες ζωής που πρέπει να περιμένουν οι Αφγανοί εάν επιλέξουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. 

Η προσπάθεια θα τοποθετήσει βίντεο και πανό στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Viber και σε αφγανικές ιστοσελίδες, καθώς και στο YouTube, το Dailymotion και το Facebook. Παρόμοιες ανακοινώσεις θα εμφανίζονται και σε αφγανικές εφημερίδες.  


Η στάση της ΕΕ

Η νέα εγκατάσταση ενσωματώνει τη λεπτή γραμμή που προσπαθεί να κατευθύνει η ΕΕ για τη μετανάστευση, προσπαθώντας να ανταποκριθεί και στις δύο στις εκκλήσεις των χωρών για περισσότερη βοήθεια στην αστυνόμευση των συνόρων τους, διασφαλίζοντας επίσης ότι τα κονδύλια της ΕΕ δεν πηγαίνουν σε αμφιλεγόμενες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της περίφραξης των συνόρων και της άμεσης απόσυρσης. μετανάστες, που μπορεί να είναι παράνομοι.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του θέματος. Η χώρα μοιράζεται χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, η οποία χρησίμευσε ως σταθμός για τους ανθρώπους που κατευθύνονται προς την ΕΕ από αποσταθεροποιημένες χώρες όπως η Συρία και ίσως τώρα το Αφγανιστάν. 

Εκτός από τα κονδύλια της ΕΕ για την εγκατάσταση μεταναστών, η Ελλάδα αναζητά χρήματα για νέες μονάδες περίφραξης και περιπολίας στα σύνορα.

Τις τελευταίες ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση για χρηματοδότηση από την ΕΕ για την επέκταση ενός φράχτη που εκτείνεται στον ποταμό Έβρο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο. Η Επιτροπή δεν έχει ακόμη απαντήσει. Σε αυτό το σημείο, η ΕΕ αρνήθηκε να πληρώσει για περίφραξη των συνόρων.

«Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν η Επιτροπή θα είναι σε θέση να απορρίψει τη χρηματοδότηση ξανά», δήλωσε ο αξιωματούχος. 

«Για την Αθήνα, είναι μια συμβολική κίνηση και όχι η άμεση ανάγκη για κεφάλαια για την κάλυψη του κόστους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ».

Άλλες χώρες θα παρακολουθούν. Η Λιθουανία, η οποία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από τη Λευκορωσία, ζήτησε επίσης από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει την προστασία των συνόρων. 

Ξεχωριστά, η Ελλάδα ζήτησε από την Επιτροπή 15,8 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις περιπολίες της ακτοφυλακής και την παρακολούθηση των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο Πέλαγος. 

Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει απορρίψει το αίτημα, επιμένοντας ότι οι πληρωμές πρέπει να συνδέονται με την Ελλάδα, δημιουργώντας μια ανεξάρτητη αρχή παρακολούθησης για να διασφαλίσει ότι οι αιτούντες άσυλο δεν θα απομακρύνονται παράνομα.


Ποιος μετακομίζει;

Η Σάμος έχει νόημα ως αφετηρία για τις προσπάθειες της ΕΕ να επανασχεδιάσει τη διαδικασία πρόσληψης των προσφύγων.  

Το νησί βρίσκεται λίγο περισσότερο από ένα μίλι από τις τουρκικές ακτές και ήταν ένα από τα κύρια σημεία εισόδου για τους αιτούντες άσυλο το 2015, όταν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν στην Ευρώπη, κυρίως από τη Συρία.

Προς το παρόν, όμως, το τεράστιο στρατόπεδο στη Σάμο, σχεδιασμένο να φιλοξενήσει 3.000 άτομα, θα είναι σε μεγάλο βαθμό άδειο. 

Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στο νησί έφυγαν το καλοκαίρι, είτε επειδή διεκπεραιώθηκε η αίτησή τους για άσυλο είτε φοβήθηκαν ότι θα τοποθετηθούν σε κλειστό χώρο. 

Ακόμα, περίπου 500 άνθρωποι παραμένουν, και 300 από αυτούς αναμένεται να μεταφερθούν στη νέα εγκατάσταση από τη Δευτέρα. 

Το προηγούμενο στρατόπεδο θα κλείσει μέχρι το τέλος του μήνα και θα παραδοθεί στον τοπικό δήμο.

«Παραμένουμε έτοιμοι για κάθε πρόσθετη πίεση που μπορεί να συμβεί εξαιτίας του Αφγανιστάν, αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να έχει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση», δήλωσε ο Μηταράκης, υπουργός μετανάστευσης. 

«Σε καμία περίπτωση [δεν μπορεί] να αφήσει ήσυχες τις χώρες της πρώτης υποδοχής για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση».

Παρά την απομακρυσμένη τοποθεσία του καταυλισμού, οι ντόπιοι διαδηλώνουν εδώ και μήνες ενάντια στη νέα εγκατάσταση, απαιτώντας να φύγουν όλοι οι μετανάστες από το νησί.

« Διαφωνούμε απόλυτα με το μέγεθος της δομής», δήλωσε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γεώργιος Στάντζος, ο οποίος δεν παραβρέθηκε στα εγκαίνια του στρατοπέδου, σε δήλωση. 

«Χρειάζονται προγραμματισμός, συνεργασίες και μαχητικότητα για να διατηρηθεί η δομή κενή ή με την ελάχιστη χωρητικότητα μεταναστών στο νησί».

Μετά τη Σάμο, η Ελλάδα θα ανοίξει το επόμενο στρατόπεδο της στη Λέρο τον επόμενο μήνα. Τότε θα μπορούσε να περάσει λίγο.

Οι συμφωνίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη με τις τοπικές αρχές στη Χίο και τη Λέσβο σχετικά με την κατασκευή στρατοπέδων εκεί.

Και στη Λέσβο, ένα νέο στρατόπεδο που υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε πριν από τον περασμένο χειμώνα, στοχεύει τώρα το φθινόπωρο του 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου