Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης. Η πλούσια πορεία και δισκογραφία του στο ρεμπέτικο τραγούδι.
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών ο γνωστός ρεμπέτης τραγουδιστής και συνθέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο εκλιπών άφησε την τελευταία του πνοή στον ύπνο του το πρωί της Τετάρτης από ανακοπή καρδιάς.
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε στο σπίτι του το μεσημέρι και διαπίστωσε ότι είναι νεκρός.
Ωστόσο, ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης δεν φαίνεται να αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας.
Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, από γονείς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, ενώ η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε από τα εφηβικά του χρόνια, όταν σε ηλικία 16 ετών το 1971 άρχισε να πειραματίζεται με τα έγχορδα όργανα (κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, μαντολίνο κλπ) και να διεισδύει στη ρεμπέτικη μουσική.
Μέσα σε μόλις δύο χρόνια κατάφερε να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη, όταν και ένιωσε να ταυτίζεται μουσικά αλλά και επαγγελματικά με τη ρεμπέτικη μουσική.
Το 1977 δημιούργησε το "Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης" με το οποίο πραγματοποίησε εμφανίσεις, συναυλίες αλλά και ηχογραφήσεις πριν αποφασίσει να μεταβεί στην Αθήνα για να γνωρίσει την ακμή της καριέρας του μέσα από σπουδαίες συνεργασίες αλλά και εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Κατάφερε να βάλει την υπογραφή του σε δεκάδες δίσκους, όλους σχετικούς με το ρεμπέτικο.
Η παραμονή του στην Αθήνα δεν κράτησε πάνω από 6 χρόνια, όταν αποφάσισε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη όπου και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Ήταν παντρεμένος με την Εριφύλη Χοντολίδου, ενώ με το ρεμπέτικο τραγούδι ασχολείται και ο γιος του, Νίκος.
Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό, ωστόσο κατάφερε να γίνει ακόμη πιο γνωστός και δη στο νεανικό κοινό με τη συμμετοχή του στη Eurovision πριν από επτά χρόνια.
Συγκεκριμένα, ήταν το 2013 όταν αποδέχθηκε την πρόσκληση του συγκροτήματος Κόζα Μόστρα και συμμετείχε μαζί τους στη Eurovision στον ετήσιο διαγωνισμό του Μάλμε της Σουηδίας.
Το τραγούδι λεγόταν "Alcohol Is Free", με τον γνωστό ρεμπέτη να προσθέτει έντονο το ύφος της μουσικής που εκπροσώπησε για πάνω από πέντε δεκαετίες.
Εν τέλει, η Ελλάδα προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης όπου κατέλαβε την 6η θέση.
Ο στίχος που έγινε τηλεοπτικό σποτ
Το 1998, ο Αγάθωνας είχε κυκλο
φορήσει τον δίσκο με τίτλο "Την είδα απόψε λαϊκά", με το ομώνυμο τραγούδι να γίνεται χιτ και να ακούγεται μέχρι σήμερα.
Η δημοτικότητα και εμπορικότητά του ενισχύθηκε και σχετίστηκε βέβαια με τη συμμετοχή του στη μουσική και σκηνοθετική επένδυση του τηλεοπτικού σποτ για το Λαϊκό Λαχείο, με τον στίχο "την είδα απόψε λαϊκά, να τα κερδίσω τα λεφτά, να σου χαρίσω φως μου τ' αστέρια όλου του κόσμου. Μια μέρα θα 'ναι αληθινά, τα όνειρά μας τα κρυφά" να ακούγεται και να συνοδεύει τη διαφήμιση.
Όταν ευχαρίστησε τους εργαζόμενους νοσοκομείου
Πριν από λίγο καιρό, στην "καρδιά" της πανδημίας, ο Αγάθωνας Ιακωβίδης είχε πει το δικό του "ευχαριστώ" με ρεμπέτικα τραγούδια και με μια ιδιαίτερη συναυλία στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου".
Συγκεκριμένα, ο γνωστός μουσικός έστησε μια υπαίθρια παράσταση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και της αποστάσεις ασφαλείας, ώστε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τους εργαζομένους που μάχονται καθημερινά κατά του κορονοϊού.
Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του ίδιου του Αγάθωνα, ο οποίος με την κιθάρα του ερμήνευσε κυρίως ρεμπέτικα τραγούδια.
Στη "μουσική σκηνή", τον αυτοδίδακτο καλλιτέχνη συνόδευσαν οι μουσικοί Αλέκος Τσολάκης στο τραγούδι και το μπουζούκι και Λευκή Αναστασιάδου στο τραγούδι.
Ο Αγάθωνας και η μουσική του παρέα καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκομένους.
Δισκογραφία
Κάθε βραδάκι μια φωτιά (1985)
Με στόχο την καρδούλα σου: νέα ρεμπέτικα με τον Αγάθωνα και την Κατερίνα Ξηρού / Βασίλης
Νούσιας (1989)
Τα μπελεντέρια: σπάνια ρεμπέτικα σε νέα ηχογράφηση (1994)
Του τεκέ και της ταβέρνας (1996)
Αγάθωνας: την είδα απόψε λαϊκά / συμμετέχει η
Γλυκερία (1998)
Ρεμπέτικα ντουέτα: Γκολές-Αγάθωνας, 18 σπάνια ρεμπέτικα (1999), EROS Κώστας Σκαρβέλης: από την Πόλη στον Πειραιά (2000)
Τα ρεμπέτικα της εργατιάς: Αγάθωνας-Γκολές (2001)
Δημώδη Άσματα (2002)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου