Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Η Ελλάδα της διεθνούς πρωτοπορίας είναι εδώ! Το καινοτόμο έργο «TILOS» και πώς μια ελληνική επιχείρηση κατέκτησε με το σπαθί της την ευρωπαϊκή ενεργειακή κορυφή





Ο κόσμος μας αλλάζει και η χώρα μας πρωτοπορεί στην αλλαγή αυτή

Η απάντηση για το αν η χώρα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση έχει απαντηθεί ήδη, μόνο που την απάντηση την δίνουν πρωτοπόρες ελληνικές επιχειρήσεις που βγαίνουν μπροστά με καινοτόμα PROJECTS που προκαλούν το διεθνές ενδιαφέρον αλλά και την επιβράβευση.





Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό του ενεργειακού ομίλου EUNICE ENERGY GROUP(EEG) με το πρωτοποριακό Έργο TILOS το οποίο πρόσφατα βραβεύθηκε για την καινοτομία του με το Βραβείο Ενεργειακού Νησιού και το Βραβείο Κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το Έργο φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγεται και καταναλώνεται η ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές. Ο κόσμος μας αλλάζει και η χώρα μας πρωτοπορεί στην αλλαγή αυτή.





Τι είναι το TILOS που τράβηξε το παγκόσμιο ενδιαφέρον

Το Έργο TILOS είναι ο πρώτος υβριδικός σταθμός που εγκαθίσταται στην Ελλάδα, συνδυάζοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, από μία ανεμογεννήτρια και ένα φωτοβολταϊκό σταθμό, και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες (συσσωρευτές). 

Παράλληλα, το Έργο διαχειρίζεται το τοπικό ενεργειακό σύστημα προβλέποντας την μελλοντική παραγωγή από ΑΠΕ και δύναται να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών.


Το Έργο είναι σε κατασκευή και ήδη τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας και του φωτοβολταϊκού σταθμού. 

Η προμήθεια και η εγκατάσταση των παραπάνω υποσυστημάτων χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου με ίδιους πόρους από τον ενεργειακό όμιλο EUNICE (EUNICEEnergy Group)

Ο Όμιλος EEG, από χρόνια ευαισθητοποιημένος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμμετείχε από νωρίς στην πρωτοβουλία για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Έργου TILOS και εμπιστεύτηκε την Ελληνική και Ευρωπαϊκή έρευνα και τεχνολογία. Είναι αμιγώς ελληνικών συμφερόντων και στηρίζει εμπράκτως την ελληνική οικονομία εδώ και πολλά χρόνια, πρωτοπορεί και επενδύει σε έργα ΑΠΕ και στην ενέργεια συνολικότερα.






Γιατί το TILOS είναι πραγματικά καινοτόμο

Η καινοτόμος πλευρά του Έργου TILOS συνίσταται στην ενσωμάτωση της αποθήκευσης της ενέργειας σε μπαταρίες, στη διαχείριση των τοπικών φορτίων και στην πρόβλεψη της μελλοντικής παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. 

Πρώτη φορά εφαρμόζεται η αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο Έργο και αλλάζει ριζικά τη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας μετριάζοντας τις αυξομειώσεις της παραγωγής των ΑΠΕ, καθιστώντας τις αναμφισβήτητα ως την μελλοντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. 

Επιπλέον, στο Έργο θα έχουμε την πρώτη επίσημη, σε απόλυτη λειτουργία και εφαρμογή, είσοδο της σύγχρονης τεχνολογίας λογισμικού (software) στην ενέργεια, αυτό είναι που θα απογειώσει τις μελλοντικές εξελίξεις στον κόσμο. 

Η σταδιακή μετάβαση των καταναλωτών ή ολόκληρων νησιών, σε παραγωγούς-καταναλωτές είναι το μέλλον, και το Έργο TILOS το φέρνει πιο κοντά.


Το Έργο ενσωματώνει την πρόβλεψη της μελλοντικής αιολικής και ηλιακής παραγωγής, μέσα από προηγμένες τεχνικές πρόγνωσης, και για πρώτη φορά εγκαθίστανται στη χώρα μας σε ευρεία κλίμακα, έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ενέργειας (Smart energy meters). 

Με τον τρόπο αυτό, το Έργο μεγιστοποιήσει την παραγωγή από ΑΠΕ σε συνδυασμό με τον έλεγχο της τοπικής κατανάλωσης ενέργειας.


Οι δυνατότητες του Έργου δεν σταματούν εδώ. Εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η περίσσεια ενέργειας από ΑΠΕ, μέσω έξυπνης διαχείρισης, να προσφέρεται για την τροφοδοσία ηλεκτρικών οχημάτων για τις τοπικές μεταφορές.






Ποια είναι τα εθνικά άλλα και τοπικά οφέλη


Άμεσα και σημαντικά είναι τα οφέλη της χώρας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Το Έργο μεγιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας με βιώσιμο τρόπο, προσφέρει έσοδα στην τοπική κοινωνία, και απεξαρτητοποιεί τη χώρα μας από εισαγόμενες πηγές ενέργειας εκμεταλλευόμενο εγχώριες και ανεξάντλητες πηγές, όπως ο ήλιος και ο άνεμος. 

Ωστόσο, εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη για τον καθένα καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, αφού θα συμπιεστεί σημαντικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Μελλοντικά, θα προσφέρονται ευέλικτα πακέτα χρέωσης ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την κατανάλωση, αφού όμως ληφθεί υπόψη και η παραγωγή, μεταφραζόμενα σε μεγάλο οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή. 

Τέλος, η εκμετάλλευση των ηλεκτρικών οχημάτων θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε ηλεκτρική ενέργεια και μεταφερόμαστε, ενώ παράλληλα σταθεροποιείται και λειτουργεί οικονομικότερα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Διαβάστε περισσότερο στο eunice-group.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου