Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Κι όμως, οι Ευρωπαίοι θέλουν αυτό το πρόσωπο για νέο πρόεδρο της Κομισιόν



Από τις ευρωεκλογές του 2015, το σύστημα επιλογής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άλλαξε και πλέον, αντί ο πρόεδρος της Κομισιόν να ορίζεται εναλλάξ από τα δύο μεγάλα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΛΚ και Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) απόφασίστηκε να είναι συγκεκριμένος υποψήφιος από κάθε κόμμα και να εκλέγεται αυτός που το κόμμα του λαμβάνει την πλειοψηφία στις ευρωεκλογές, όπερ και εγένετο με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.


Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι θα γίνει και φέτος και ήδη το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες έχουν επιλέξει τους υποψηφιούς τους (τον Μάνφρεντ Βέμπερ και τον Φραντς Τίμερμανς, αντίστοιχα), ωστόσο φαίνεται ότι οι επιλογές αυτές κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τους Ευρωπαίους πολίτες.



Αντιθέτως η «σκληρή» Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ από τη Δανία είναι η προτιμότερη διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πανευρωπαϊκής διαδικτυακής έρευνας που διενήργησε η εταιρία Burson Cohn & Wolfe (BCW) και παρουσιάζει σήμερα η διαδικτυακή πλατφόρμα Euractiv.


Συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα, το 41% των ερωτηθέντων απάντησε πως η Επιτροπή Γιούνκερ είναι καλύτερη από την προηγούμενη Επιτροπή Μπαρόζο. 



Σε ό,τι αφορά την προεδρία της Επιτροπής, η Βεστάγκερ είναι πρώτη με 20%, ενώ ακολουθεί ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ (7%), ο Φ. Τίμερμανς (6%) και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ (5%), ενώ ο υποψήφιος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ παίρνει μόλις 4%.


Όσον αφορά τη βαθμολόγηση της επίδοσης των επιτρόπων από το 0 έως το 10, σύμφωνα με την έρευνα, η Μ. Βεστάγκερ είναι η μόνη που πετυχαίνει ποσοστό αποδοχής πάνω απο 50% (50,2%), ενώ ακολουθεί η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι (49,6%), ο πρώτος αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς (46,9%) και η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ (44,7%). Πέμπτος στη σειρά είναι ο πρόεδρος Γιούνκερ (44,4%), ενώ τελευταίος είναι ο επίτροπος Παιδείας από την Ουγγαρία, Τίμπορ Νάβρασκις.


Υπενθυμίζεται ότι η Μαργκρέτε Βεστάγκερ ήταν η επίτροπος που τάραξε περισσότερο από κάθε άλλον τα νερά στις Βρυξέλλες, με τα πρόστιμα που «έριξε» στους τεχνολογικούς γίγαντες Google και Apple.





 ΠΗΓΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Η γυναίκα-εφιάλτης των τεχνολογικών κολοσσών

Υπογράφει «τσουχτερά» πρόστιμα και «τρομάζει» τα μονοπώλια. Ποια είναι η Ευρωπαία επίτροπος που κυνηγά όσους επιχειρούν να παρακάμψουν το νόμο.

Η ανάγνωση των τίτλων σχετικά με την Μαργκρέτε Βεστάγκερ μπορεί να σας οδηγήσει στην άποψη ότι αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη για τις τεχνολογικές εταιρείες. 

Είναι αλήθεια ότι η Βεστάγκερ, επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ρυθμίζει την εμπορική δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη, καθιστώντας την έτσι μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες της ηπείρου.


Όπως επισημαίνει ο Rowland Manthorpe του βρετανικού Wired, «Κανένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν έχει την εξουσία της Βεστάγκερ να διώκει τη φοροδιαφυγή, να επιβάλλει πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ή να αναγκάζει τις εταιρείες να πραγματοποιούν χονδρικές αλλαγές στις δραστηριότητές τους».

Με αφορμή την πρόσφατη επιβολή προστίμου της Κομισιόν προς τη Google ύψους 2,7 δισ. δολαρίων, την οποία και υπογράφει η Βεστάγκερ παρακάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένες πτυχές του χαρακτήρα της που υπενθυμίζουν ότι η ίδια δεν είναι μόνο εκπρόσωπος της επιτροπής αλλά και μία ατομική ενδιαφέρουσα προσωπικότητα:

Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΗΣ


Μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη που ονομάζεται Ølgod στη δυτική ακτή της Δανίας.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Η ίδια είναι επαγγελματίας πολιτικός από την ηλικία των 21 ετών, όταν διορίστηκε στο κεντρικό συμβούλιο και την εκτελεστική επιτροπή του SLP.

ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕ ΗΓΕΤΗ ΚΟΜΜΑΤΟΣ



Σε ηλικία 30 ετών η Βεστάγκερ έγινε υπουργός Παιδείας της Δανίας, ενώ έπειτα από μία δεκαετία εκλέχθηκε ηγέτης κόμματος.

ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ


Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Δανίας την έχουν ανακηρύξει ως το «πιο ισχυρό πρόσωπο στην κυβέρνησής τους».



ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΟ

Η αγάπη της για το πλέξιμο και το μαγείρεμα γίνεται πάντα θέμα συζήτησης στα κοινωνικά μέσα της Δανίας.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ



Οι γονείς της ήταν και οι δύο λουθηρανικοί πρύτανοι, ενώ ο πατέρας της ήταν και τοπικός πολιτικός στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Δανίας (SLP).

H ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ



Ο σύζυγός της Τόμας Τζένσεν είναι καθηγητής μαθηματικών και φιλοσοφίας, ενώ μαζί έχουν τρεις κόρες, τη Μαρία, τη Ρεμπέκα και την Έλλα.

http://www.fortunegreece.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου