Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Πάνω από 1000 οι εκτελεσθέντες της Καλαμάτας κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής




Στις 8 Φεβρουαρίου 1944, τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής εκτέλεσαν συμπατριώτες μας στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού Καλαμάτας και στη συνέχεια ενταφίασαν τις σωρούς στην περιοχή των τότε Δημοτικών Σφαγείων, στη Δυτική Παραλία. 


Τα θύματα της συγκεκριμένης εκτέλεσης είναι πάνω από 530, ενώ συνολικά κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο αριθμός των εκτελεσθέντων πατριωτών ξεπερνάει τους χίλιους, όπως πολύ καλά θυμάται στο βίντεο η αγωνίστρια Πότα Κακαβά που έζησε τα συγκεκριμένα γεγονότα. 

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα πραγματικό ολοκαύτωμα! Το δεύτερο σε έκταση μετά από εκείνο των Καλαβρύτων.

Πέραν του γεγονότος ότι για πάρα πολλά χρόνια υπολογιζόταν για πολύ μικρότερος ο αριθμός των εκτελεσθέντων (δεδομένου ότι πολλοί έκρυψαν τα επόμενα χρόνια, για ευνόητους λόγους, τη συμμετοχή συγγενικών τους προσώπων στην ΕΑΜική Αντίσταση και την εκτέλεσή τους από τους Γερμανούς αλλά και τους πρώην συνεργάτες τους που κυριάρχησαν μεταπολεμικά), έλαβε χώρα και ένα λυπηρό γεγονός έκφρασης μιας αδικαιολόγητης εθνικής υποτέλειας. 

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης της Καλαμάτας, παρουσία και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ανακήρυξε τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάινμάϊερ «Επίτιμο Δημότη» και του απονεμήθηκε το «Χρυσό Κλειδί» της πόλης της Καλαμάτας! 

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας είναι ο εκπρόσωπος της χώρας που δεν έχει αναγνωρίσει και έμπρακτα τις θηριωδίες των κατακτητών Γερμανών κατά των Ελλήνων στο ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο, με την καταβολή των απαραίτητων γερμανικών επανορθώσεων και την επιστροφή του κατοχικού δανείου, αλλά είναι επίσης και ο εκπρόσωπος της ηγέτιδας σήμερα δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέβαλε στους Έλληνες ασφυκτική λιτότητα με τρία συνεχόμενα μνημόνια! Αιδώς Αργείοι!!!




Γερμανοί στην Καλαμάτα μπροστά από τάφους δικών τους πεσόντων (σπάνια φώτο γερμανικού αρχείου)


Νεκροταφείο πεσόντων γερμανών στρατιωτών από τις δυνάμεις της Αντίστασης στην Καλαμάτα  (Σπάνια φώτο από γερμανικό αρχείο)


Εκτέλεση πατριωτών από τους Ναζί


Από το καθιερωμένο μνημόσυνο των εκτελεσθέντων πατριωτών, των οποίων ο αριθμός περιορίστηκε μόνον στους 153! Ντροπή!


Παρέλαση των Ταγμάτων Ασφαλείας (συνεργατών των κατακτητών) στην οδό Αριστομένους στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 (Αρχείο Αλειφέρη). Πρώτος αριστερά ο Νικόλαος Θεοφάνους, ανθυπολοχαγός Πεζικού και διοικητής του τάγματος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου