Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

«ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ» ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ



Η τακτική Τσίπρα, το «φάντασμα» Κωνσταντοπούλου, η απάντηση των Γερμανών και το... Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Όχι μόνο επανέρχεται στο προσκήνιο τεχνηέντως από την κυβέρνηση το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, αλλά όλο και... αυγατίζει ο λογαριασμός.


Με δηλώσεις του (Παραπολιτικά FM), ο πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης έκανε λόγο για 350 δις ευρώ, ενώ έως σήμερα ήταν γνωστό πως οι αποζημιώσεις είχαν εκτιμηθεί σε περίπου 280 δις ευρώ. 

Το δε ποσό που ανέφερε ο κ. Μηταφίδης είναι σχεδόν ίδιο με το σύνολο του ελληνικού δημοσίου χρέους...

Η κυβέρνηση, ωστόσο, γνωρίζει πως στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτε από αυτά τα ποσά. 

Αφενός γιατί τυπικά έχει αποζημιωθεί με βάση τις συνθήκες που υπογράφηκαν μετά την παράδοση των Γερμανών και μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αφετέρου διότι το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει προφανώς τέτοιο ζήτημα. 

Πόσο μάλλον να καταβάλλει στην Ελλάδα ένα τέτοιο ιλιγγιώδες ποσό, το οποίο αποτελεί μονομερή εκτίμηση, δηλαδή μόνο από την ελληνική πλευρά.


Ο μοναδικός λόγος, λοιπόν, για τον οποίο η κυβέρνηση ξαναφέρνει στο προσκήνιο την υπόθεση είναι καθαρά προεκλογικός και στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων. 

Ανοίγει δε το κεφάλαιο αυτό μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα την Πέμπτη και Παρασκευή. 

Όπως είπε ο κ. Μηταφίδης στη συνέντευξή του, το πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής θα συζητηθεί σύντομα στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ πρόσθεσε πως «θα πρέπει ν' αναγκάσουμε τους Γερμανούς να καθίσουν στο τραπέζι για να συζητήσουμε το θέμα».


Σχετικό δημοσίευμα υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα και στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο ανέφερε ότι μετά το τέλος του Μνημονίου, η Ελλάδα αισθάνεται ελευθερία που της επιτρέπει να φέρει στη δημόσια ατζέντα το συγκεκριμένο ζήτημα και να φτάσει, εάν χρειαστεί, ακόμη και στο Ευρωκοινοβούλιο και τον ΟΗΕ. 

Το περιοδικό κάνει λόγο για στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να ζητήσει ένα είδος ηθικής αποζημίωσης από τη Γερμανία, ωστόσο η έκβαση αυτής της προσπάθειας θεωρείται μάλλον αβέβαιη, δίχως πάντως ν' αποκλείεται το έσχατο μέσο για την Αθήνα: η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η συγκεκριμένη τακτική της κυβέρνησης, βέβαια, θυμίζει... μέρες 2015. Τότε, το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων ήταν ένα μία από τις βασικές κοινοβουλευτικές προτεραιότητες της τότε προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, μαζί με την περιβόητη Επιτροπή Αλήθειας για το χρέος. 

Μια περίοδο, δηλαδή, για την οποία ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωσε σε ανύποπτο χρόνο ότι είχε κυριευτεί από «αυταπάτες», αλλά για προφανείς πολιτικούς και δη προεκλογικούς λόγους τώρα αλλάζει γνώμη. Ή πέφτει ξανά στο ίδιο λάθος...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου