Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο αρνητής του Ολοκαυτώματος Ρομπέρ Φορισόν



Υποστήριζε πως η γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί ήταν ένα ψέμα

Σε ηλικία 89 ετών πέθανε χθες στο σπίτι του στο Βισί ο Γάλλος αρνητής του Ολοκαυτώματος Ρομπέρ Φορισόν, γνωστός για τις θέσεις του που αμφισβητούν τη γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί.

«Ο Ρομπέρ Φορισόν είχε επιστρέψει από την Αγγλία όταν κατέρρευσε στον διάδρομο του σπιτιού του στο Βισί» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αδελφή του Ιβόν Σλετέρ. 

Ο εκδοτικός οίκος Akribeia επιβεβαίωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο τον θάνατο του πανεπιστημιακού, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τις θέσεις του.

Πρώην καθηγητής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Λιόν, ο Φορισόν αντιμετώπισε πολλές δίκες μετά τη δημοσίευση των θέσεών του από τον Τύπο στα τέλη του 1978, η οποία είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών από τα θύματα του Ολοκαυτώματος και σε ολόκληρη τη γαλλική και την ευρωπαϊκή κοινωνία, όπως υπενθυμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υποστήριζε πως η γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί ήταν ένα ψέμα που είχε στόχο την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων και πως οι εκτοπισμένοι είχαν πεθάνει από ασθένειες και υποσιτισμό. 

Αμφισβητούσε επίσης την αυθεντικότητα του Ημερολογίου της Άννας Φρανκ.

Το 2007 ο Ρομπέρ Φορισόν έχασε τη δίκη εναντίον του Ρομπέρ Μπαντεντέρ, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει «πλαστογράφο της Ιστορίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου