Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Άνταμ Κατζαβέλος: Αυτός είναι ο ομογενής που έχει προκαλέσει σάλο στην Αφρική – Δείτε τι έκανε σε ελληνική παραλία




Πριν λίγες ημέρες για τον Ανταμ Κατζαβέλος δημιουργήθηκε στο Twitter ένα hashtag με το όνομά του, #AdamCatzavelos, μέσω του οποίου οι χρήστες του Twitter τον… στόλιζαν κανονικότατα.


Αφορμή για όλα αυτά στάθηκε ένα βίντεο που πόσταρε ο Κατζαβέλος από την Ελλάδα, ενώ βρισκόταν σε διακοπές με την σύζυγό του Κέλι.

Στο βίντεο αυτό ο Ανταμ Κατζαβέλος δηλώνει ότι χαίρεται που βρίσκεται στην Ελλάδα καθώς λέει ότι ούτε λίγο ούτε πολύ δεν βλέπει τριγύρω του κανέναν μαύρο, βρίζοντας και χρησιμοποιώντας ρατσιστικές εκφράσεις.



Συγκεκριμένα, λέει στο βίντεο ο Κατζαβέλος: 


«Επιτρέψτε μου να σας κάνω μια περιγραφή του καιρού εδώ: Καταγάλανος ουρανός, υπέροχη ημέρα, καταπληκτική θάλασσα και κανένας κάφρος στον ορίζοτντα. Γαμάτος παράδεισος στην γη».

 (Η λέξη που προκάλεσε είναι η αποκαλούμενη K-word «kaffir», σε ελεύθερη μετάφραση κάφρος, η οποία αποδίδεται σε μαύρους, θεωρείται ακραία ρατσιστική και έχει θεσπιστεί ως τέτοιος όρος μετά το Απαρχάιντ το 1948).

Οι αντιδράσεις για το βίντεο αυτό δεν περιορίστηκαν στο Twitter. Προμηθευτές του εστιατορίου St Georges Fine Foods του πατέρα του Ανταμ Κατζαβέλος σταμάτησαν τη συνεργασία μαζί του, με την επιχείρηση να αναγκάζεται να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί την… απόλυση του Ανταμ!

Και τελειωμό δεν είχαν οι αντιδράσεις. 

Η σύζυγός του Ανταμ Κατζαβέλος εργάζεται στην Nike η οποία προχώρησε σε κλείσιμο των καταστημάτων της στη Νότια Αφρική — χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για το τι θα ακολουθήσει. 

Σε ανακοίνωσή της η Nike σημείωσε ότι ο ίδιος δεν εργάζεται στην εταιρεία, ενώ πρόσθεσε: 


«Η Nike αντιτίθεται στις διακρίσεις. Πιστεύουμε στη δύναμη της ανθρώπινης ικανότητας σε όλους —από κάθε φυλή, θρησκεία, εθνικότητα, γένος και σεξουαλικό προσανατολισμό».

Ακόμη και το σχολείο των παιδιών του χαρακτήρισε τον Κατζαβέλος ανεπιθύμητο, αν και τα παιδιά θα συνεχίσουν να φοιτούν εκεί.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ γίνονται ακόμη και διαδηλώσεις κατά του Κατζαβέλος, ενώ ενώσεις δικαιωμάτων ζητούν από την αστυνομία την άμεση σύλληψή του

Η δημοσιοποίηση του βίντεο προκάλεσε αντιδράσεις, ενώ στο twitter υπήρξε και hashtag #AdamCatzavelos, που προκάλεσε την οργή των χρηστών.


Απολύθηκε μετά το μπλόκο στην οικογενειακή επιχείρηση

Οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες που έπληξε και την οικογενειακή επιχείρηση του Άνταμ Κατζαβέλος, το εστιατόριο St Georges Fine Foods.

Προμηθευτές σταμάτησαν τη συνεργασία με την επιχείρηση, που αναγκάστηκε να τον απολύσει και να εκδόσει ανακοίνωση. 

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εκτός από την απομάκρυνση του Άνταμ από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, έγινε και συμφωνία για τη διαπραγμάτευση του 33% των μετοχών που κατέχει σε αυτή.

Μάλιστα, τα μέλη της οικογένειας, που έγιναν δέκτες απειλών για τη ζωή τους, ανακοίνωσαν ότι αποδοκιμάζουν το ρατσισμό σε κάθε μορφή. 

Επισης, υποστηρίζουν ότι ο Άνταμ δεν έχει καμία επιχειρησιακή εμπλοκή στην άλλη οικογενειακή επιχείρηση, το εστιατόριο Smokehouse and Grill.


«Εκ μέρους των επιχειρήσεών μας απολογούμαστε ανεπιφύλακτα για τον πόνο και το κακό που προκάλεσαν οι λέξεις του»

Αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας, με την οικογένεια να δηλώνει συντετριμένη.

Δείτε το βίντεο:



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου