Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Εκατοντάδες τραυματίες σε επεισόδια στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)



Περίπου 440 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ στο Βουκουρέστι, κατά τη διάρκεια μιας ογκώδους διαδήλωσης εναντίον της κεντροαριστερής κυβέρνησης, στην οποία συμμετείχαν πολλοί εκπατρισμένοι Ρουμάνοι. 

Από τους τραυματίες, εξήντα πέντε διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, ενώ ανάμεσά τους ήταν 24 αστυνομικοί, σύμφωνα με το ρουμάνικο πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.






Οι διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι και σε άλλες πόλεις της χώρας είχαν αφορμή τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και τις καταγγελίες περί διαφθοράς στις τάξεις της κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών (PSD).


Διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού, δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση.

Όταν διαδηλωτές αποπειράθηκαν να διασπάσουν τις γραμμές τους μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, περίπου χίλιοι χωροφύλακες και μέλη των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών επενέβησαν για να εκκενωθεί η Πλατεία της Νίκης και ξέσπασαν γενικευμένα επεισόδια τα οποία, σύμφωνα με τη χωροφυλακή, προκάλεσαν «μέλη συλλόγων οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων» και «προβοκάτορες».






Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος συγκρούεται συχνά με την κυβέρνηση του PSD, «καταδίκασε σθεναρά τη βάρβαρη επέμβαση της χωροφυλακής, που ήταν δυσανάλογη σε σχέση με τη συμπεριφορά της πλειονότητας των διαδηλωτών», τονίζοντας πάντως πως «κάθε μορφή βίας είναι απαράδεκτη».






«Το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το πώς διαχειρίστηκε τα γεγονότα», πρόσθεσε ο Γιοχάνις σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Από 50.000 ως 80.000 άνθρωποι, σύμφωνα με ρουμάνικα ΜΜΕ, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ρουμανίας για να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης που κατηγορούν για «διαφθορά».






Με αυτοκίνητα, τρένα κι αεροσκάφη, χιλιάδες από αυτούς πήγαν στο Βουκουρέστι για τη συγκέντρωση από άλλες χώρες της Ευρώπης κι ακόμη και από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, για να εκφράσουν την οργή τους για την «έλλειψη προόδου» στη γενέτειρά τους.






«Παραιτηθείτε», «κλέφτες», «δεν υποχωρούμε», φώναζαν, ανεμίζοντας σημαίες της Ρουμανίας και των χωρών όπου έχουν μεταναστεύσει και αξιώνοντας περισσότερη σύγκλιση με την ΕΕ.

«Δυστυχώς τίποτα δεν έχει αλλάξει στη Ρουμανία. Θα θέλαμε να δούμε σύγχρονους δρόμους και σχολεία και πάνω από όλα να μη χρειάζεται να πληρώνεις δωροδοκίες στη δεξιά και στην αριστερά», είπε η Ιλεάνα, που εργάζεται μαζί με τον σύζυγό της στον αγροδιατροφικό τομέα στην Αλικάντε, στην Ισπανία. 

Ο Βλαντ, ένας μεσίτης που μαζί με τη σύζυγό του ταξίδεψε στο Βουκουρέστι από τη Νέα Υόρκη, όπου ζουν 30 χρόνια, για αυτή τη «γιορτή της διασποράς», τόνισε ότι «η διαφθορά κι η διασπάθιση χρημάτων από τους κυβερνώντες, αυτό με τρελαίνει». 

Πρόσθεσε ότι «μια δύναμη πάει να γεννηθεί εδώ, ελπίζουμε ότι το μήνυμά μας θα ακουστεί».

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια Ρουμάνοι (από τον συνολικό πληθυσμό των 20 εκατομμυρίων) εργάζονται στο εξωτερικό. 

Το 2017, έστειλαν στις οικογένειές τους στη Ρουμανία συνολικά 4,3 δισεκ. ευρώ, ποσό που ισούται με το 2,5% του ΑΕΠ της χώρας, μιας από τις φτωχότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας συνταξιούχος μηχανικός, ο Πετρ, είπε πως «η χώρα δεν πρέπει πλέον να κυβερνάται από έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί, αξίζουμε κάτι καλύτερο από αυτό», αναφερόμενος στον πρόεδρο του PSD και της Βουλής Λίβιου Ντράγκνεα, στον οποίο επιβλήθηκε τον Ιούνιο ποινή τριάμισι ετών φυλάκισης πρωτοδίκως για υποκίνηση κατάχρησης εξουσίας, που συνδεόταν με μια υπόθεση εικονικής απασχόλησης.

Ο Ντράγκνεα, παρότι θεωρείται ο πραγματικός επικεφαλής της κυβέρνησης, δεν ήταν σε θέση να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού, εξαιτίας της καταδίκης του σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή το 2016 για εκλογική απάτη.






Οι προσπάθειες του PSD να καταστήσει λιγότερο αυστηρό τον ποινικό κώδικα και τη νομοθεσία ως προς τη διαφθορά πυροδότησαν κύματα διαδηλώσεων στη Ρουμανία. Οι μεταρρυθμίσεις που είχε προωθήσει στο δικαστικό σύστημα οδήγησαν επανειλημμένα εξάλλου το Βουκουρέστι σε διενέξεις με τις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου