Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Ο Mondi έδωσε στους Ινδούς ελευθερία. Όχι όμως και τροφή



Ο πρωθυπουργός Narendra Modi έδωσε στους Ινδούς οικονομική ελευθερία. 

Τους έδωσε μια ισχυρή οικονομία. Θα πρέπει όμως να τους δώσει και φαγητό.

Για αυτό οι Ινδοί δεν περνάνε τόσο καλά με την κυβέρνηση Modi σε σχέση με προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας. 

Αυτό προκύπτει με βάση πρόσφατη έρευνα της Gallup σύμφωνα με την οποία υπάρχει αποσύνδεση μεταξύ της οικονομίας του Mondi από τη μια και του πώς αισθάνονται οι Ινδοί για τη ζωή τους από την άλλη.

Για πολλά χρόνια, η οικονομία της Ινδίας υπέφερε από την κληρονομία του ημισοβιετικού μοντέλου των παλιών ημερών. 

Τότε, που οι περισσότερες τοπικές αγορές βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των τιμών και εκτός της σφαίρας των ξένων επενδυτών. 

Τότε που οι Ινδοί επιχειρηματίες βρίσκονταν αντιμέτωποι με πολλούς κανόνες και ρυθμίσεις κατά τη δημιουργία και λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Εκείνη την περίοδο η οικονομία της Ινδίας βρισκόταν σχεδόν στον πάτο της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, σχεδόν κοντά στο Πακιστάν και στο Μπανγκλαντές.

Οι πολιτικές του Modi βοήθησαν την Ινδία να αφήσει τις παλιές μέρες πίσω. 

Περιόρισε τους ελέγχους στις ξένες επενδύσεις, μείωσε τους φόρους στις εισαγωγές – εξαγωγές και απομάκρυνε τους ελέγχους στις τιμές. 

Παράλληλα, περιόρισε τα βήματα για την έναρξη λειτουργίας ή το κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά και για την απόκτηση κατασκευαστικών αδειών ή για την απόκτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα, η οικονομία της Ινδίας είναι πιο ανταγωνιστική από ποτέ. 

Σύμφωνα με το World Economic Forum η Ινδία βρίσκεται στην 40η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα σε 137 χώρες, ενώ πριν 3 χρόνια βρισκόταν στην 71η θέση. 

Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει την οικονομία της Ινδίας στην 100η θέση αναφορικά με "την ευκολία του επιχειρείν" από την θέση 130 που βρισκόταν το 2016.

Για αυτό και ο Modi σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Gallup απολαμβάνει ποσοστό αποδοχής 80%. Επιπλέον, με τον Modi το 86% των Ινδών αισθάνεται πιο ελεύθερο –το υψηλότερο ποσοστό σε βάθος δεκαετίας.

Ενώ όμως η οικονομία του Modi αναπτύσσεται, οι Ινδοί δυσκολεύονται ακόμη και να αγοράσουν τρόφιμα, κυρίως στις αγροτικές περιοχές. 

"Στις αρχές του 2015, οι Ινδοί αγρότες άρχισαν να διαπιστώνουν δυσκολίες στην αγορά φαγητού" σημειώνει η έρευνα της Gallup. 

"Την ίδια χρονιά περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Ινδούς αγρότες (28%) δήλωναν πως δεν είχαν αρκετά χρήματα να αγοράσουν φαγητό κάποια στιγμή μέσα στο έτος (σε σχέση με 18% του αστικού πληθυσμού). 

Και κάθε χρόνο από τότε καταγράφεται αυξητική τάση, με το 41% των αγροτών και το 26% των κατοίκων της πόλης να κάνουν λόγο για δυσκολία στην αγορά φαγητού το 2017".

Στην αναπτυσσόμενη οικονομία του Modi τα παιδιά είναι πιο πεινασμένα από τα παιδιά της Βόρειας Κορέας του Kim Jong-un. Κι αυτό με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Πείνας. 

Η Ινδία βρίσκεται στην 100η θέση μεταξύ 119 χωρών. Βρίσκεται επτά μόλις θέσεις κάτω από τη Βόρεια Κορέα. 

Ο δείκτης περιλαμβάνει τέσσερα στοιχεία: υποσιτισμό, παιδική θνησιμότητα,  παιδική δυστροφία και διακοπή της ανάπτυξης των παιδιών. 

Η έρευνα καταγράφει μια "ανησυχητική πραγματικότητα στα επίμονα υψηλά ποσοστά υποσιτισμένων παιδιών" στην Ινδία.

Για αυτούς τους λόγους οι Ινδοί βιώνουν χειρότερη ζωή υπό τον Modi από ό,τι με προηγούμενες κυβερνήσεις. Μόλις το 3% των Ινδών θεωρούν ότι ευημερούσαν το 2017, έναντι 14% που ήταν το 2014.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου