Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Συγκεντρώσεις σε όλον τον κόσμο για την Πρωτομαγιά - Επεισόδια στην Τουρκία κατά την πορεία (φωτογραφίες)




Διαδηλωτές σε όλον τον κόσμο «τιμούν» την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς, συγκεντρώνονται στους δρόμους για να γιορτάσουν τα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα των εργαζομένων, διεκδικώντας παράλληλα καλύτερες εργασιακές συνθήκες.




Στην γειτονική Τουρκία, οι διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση του προέδρους της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνεχίζουν τις «παράνομες» συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν έλειψαν οι συμπλοκές και επεισόδια ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και το συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο προσπαθούσε να προσεγγίσει από νωρίς σήμερα την πλατεία Ταξίμ, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ.

Εκτός από την Κωνσταντινούπολη, διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, στην πρωτεύουσα της γείτονος, Αγκυρα, αλλά και στην Σμύρνη.


Κωνσταντινούπολη, Τουρκία












Μόσχα, Ρωσία




Με μπαλόνια και σημείο συνάντησης την Κόκκινη Πλατεία στην Μόσχα, συγκεντρώθηκαν οι Ρώσοι διαδηλωτές για την εργατική Πρωτομαγιά.








Ισπανία


Μαζική διαμαρτυρία έλαβε χώρα στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη, όπου οι πολίτες διαδήλωσαν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να καταγγείλουν τη διαφθορά στην Ισπανία, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ενός νέου σκανδάλου που πλήττει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και αφορά την κατάχρηση πόρων από μια δημόσια εταιρεία ύδρευσης.


Σεούλ, Νότια Κορέα






Μέλη της Κορεατικής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων συμμετέχουν σε μαζική διαδήλωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Seoul Plaza στο κέντρο της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας.






Ερεβάν, Αρμενία





Υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Nikol Pashinian - του μοναδικού μέχρι στιγμής υποψηφίου για τη θέση του πρωθυπουργού - φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Ερεβάν της Αρμενίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εργασίας.





Το κύμα διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκε από τον ίδιο τον Pashinian, έχει οδηγήσει την Αρμενία σε πολιτική κρίση.


Λίβανος


Μαχητικές κινητοποιήσεις και στη Βηρυτό του Λίβανου από συνδικάτα και αριστερά κόμματα. Οπαδοί του ιρακινού Κομμουνιστικού κόμματος διαδηλώνουν στη Βαγδάτη. 

Ταϊπέι, Ταϊβάν





Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις με βασικό αίτημα την αύξηση του μισθού τους κατά 10% αλλά και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης





Μανίλα, Φιλιππίνες






Κατά την πορεία διαμαρτυρίας στις Φιλιππίνες, οι διαδηλωτές έκαψαν το ομοίωμα του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντούτερτ.







Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Οι Ταϊλανδοί εργαζόμενοι κρατούν πανό με το σύνθημα «Σταματήστε τη διαφθορά της κυβέρνησης» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εργασίας.





Χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ταϊλάνδη απαιτούν ευημερία, ενώ ζητούν από την κυβέρνηση με μια αναφορά 10 σημείων τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσής τους.










Πνομ Πεν, Καμπότζη





Εργαζόμενοι στην Καμπότζη πραγματοποίησαν μαζική διαδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εργασίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση της χώρας να διευκολύνει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων.


ΕΛΛΑΔΑ




Γαρύφαλλα, «άρματα» και συνθήματα για την Πρωτομαγιά




Σε εξέλιξη βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις της χώρας οι απεργιακές συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά.




Με κεντρικό σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών» το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος η οποία κορυφώθηκε πριν λίγο καθώς η κεφαλή έφθασε στην Αμερικανική πρεσβεία.




«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν εχουνε δουλειά», είναι ένα από τα συνθήματα που ακούγονταν.






Οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ πραγματοποιούν την απεργιακή τους συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και διαδηλώνουν, όπως τονίζουν «για δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, στα εργατικά δικαιώματα και τις εργασιακές κατακτήσεις».

Επίσης, διάφορα Πρωτοβάθμια Σωματεία βρίσκονται στο Μουσείο, για την δική τους απεργιακή συγκέντρωση.













Θεσσαλονίκη 



Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται τέσσερις συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς.





Επεισόδια στην Πάτρα


Στη μόνη πόλη που προκλήθηκαν επεισόδια ήταν στην Πάτρα.

Ομάδα 50 κουκουλοφόρων με καλυμμένα πρόσωπα, σύμφωνα με το tempo24.gr, προκάλεσε υλικές ζημίες σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Πατρέως.

Σε ξεχωριστή διαδήλωση συνδικαλιστές και τοπικοί φορείς τίμησαν τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.





Συγκεντρώσεις και στα Χανιά 

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στα Χανιά για την Πρωτομαγιά.

Στη συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της πόλης στην πλατεία της Αγοράς, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Μανωλικάκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η εργατική τάξη δεν θα σταματήσει να παλεύει διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον και ειρήνη στην περιοχή».

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση της Αγοράς κατέθεσαν λίγο μετά, στέφανο στο μνημείο εργαζομένων στην περιοχή Πασακάκι, όπου και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση.

Μήνυμα υπέρ της στήριξης της εργασίας απέναντι σε κάθε νέο μέτρο αλλά και καταδίκης του πολέμου έστειλαν από την πλατεία εκπρόσωποι σωματείων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

«Εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι δίνουμε καθημερινά τη μάχη για μια πραγματικά δίκαιη ανάπτυξη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Νίκος Βουρλάκης. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία στην παλιά πόλη και το Ενετικό Λιμάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου