Τέλεια συνταγή για την καλύτερη παραδοσιακή κοτόπιτα με χωριάτικο φύλλο! Συνηθίζεται να υπάρχει στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά την απολαμβάνουμε και όλο το χρόνο σε κάθε ευκαιρία
Συστατικά:
500 γρ. φύλλο χωριάτικο
75 γρ. ελαιόλαδο
75 γρ. βούτυρο πρόβειο
1 κοτόπουλο (1-1 ½ κιλό)
1 αρωματικό μπουκέτο
(1 σέλινο, 1 κρεμμύδι πικέ με 4 γαρύφαλλα, 1 καρότο, 1 φύλλο δάφνης, λίγοι κόκκοι πιπέρι)
Χυμό από 1 λεμόνι
4 αυγά
250 γρ. κρεμμύδι σε ψιλές φέτες
250 γρ. πράσο σε ψιλές φέτες
150 γρ. φέτα ή 75 γρ. φέτα & 75 γρ. μετσοβόνε τριμμένα
75 γρ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι & πιπέρι μαύρο
Υλικά για το φύλλο:
Υλικά για το φύλλο:
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. νερό
75 γρ. ελαιόλαδο
5 γρ. ξύδι
5 γρ. ζάχαρη
5 γρ. αλάτι
Για το φύλλο:Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι με τα υπολοιπα υλικά και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη.Την αφήνετε για 10-15΄.Χωρίζετε τη ζύμη σε οκτώ μικρά μπαλάκια.Τα ανοίγετε σε φύλλα ένα ένα.
Για το φύλλο:Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι με τα υπολοιπα υλικά και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη.Την αφήνετε για 10-15΄.Χωρίζετε τη ζύμη σε οκτώ μικρά μπαλάκια.Τα ανοίγετε σε φύλλα ένα ένα.
Βράζετε το κοτόπουλο μαζί με το αρωματικό μπουκέτο, το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Κόβετε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια, χωρίς πέτσες και κόκαλα.
Βράζετε το ζωμό μέχρι να μείνει το 1/10 του αρχικού, τον σουρώνετε και τον κρατάτε. Μέσα σε κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι, τα κρεμμύδια και το πράσο και τα τσιγαρίζετε ελαφρά όλα μαζί.
Προσθέτετε το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να κρυώσει. Προσθέτε τη φέτα, τα αυγά και το μαϊντανό, ανακατεύετε καλά και η γέμιση είναι έτοιμη.
Στρώνετε το 1/3 των φύλλων στον πάτο ενός βουτυρωμένου ταψιού, το άλλο 1/3 στα πλάγια, βουτυρώνετε διαδοχικά τα φύλλα και γεμίζετε με τη γέμιση.
Στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, πάντα βουτυρώνοντας.
Κόβετε σε κομμάτια και βρέχετε την επιφάνεια της πίτας σε λίγο νερό και ξίδι.
Ψήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία (160° C) για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
gourmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου