Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Έρχεται η «αποκάλυψη των ανθεκτικών μικροβίων»;





Το νέο εφιαλτικό σενάριο είναι η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, ή έχουμε να κάνουμε με μία ακόμη τακτική εκφοβισμού της κοινής γνώμης; 

Σύμφωνα με την ανώτατη σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας Dame Sally Anne Davies η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά αποτελεί μία «ωρολογιακή βόμβα» η οποία μπορεί να επαναφέρει τα επίπεδα θνησιμότητας των ασθενών σε επίπεδα που θα είναι ανάλογα ακόμη και με εκείνα του 19ου αιώνα.

Η Δρ. Davies προειδοποίησε ότι σε 20 χρόνια από σήμερα ακόμη και οι μικρές χειρουργικές επεμβάσεις θα οδηγούν σε θανάτους ασθενών μέσω λοιμώξεων οι οποίες δεν θα μπορούν να αντιμετωπισθούν. 

“Θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι ώστε να διασφαλίσουμε ότι το αποκαλυπτικό σενάριο της εκτεταμένης αντίστασης των βακτηρίων στα αντιβιοτικά δεν θα καταστεί μία πραγματικότητα” δήλωσε η Davies.

“Βιώνουμε πλέον μία αύξηση κατά 2/3 στα βακτήρια που είναι ανθεκτικά σε αντιμικροβιακούς παράγοντες, όπως οι αρνητικές σηψαιμίες, και ο δείκτης θνησιμότητας των ασθενών με σηψαιμία διπλασιάστηκε στο τριάντα τοις εκατό’’, δήλωσε η Δρ. Davies.

Περίπου 5.000 ασθενείς στην Μεγάλη Βρετανία χάνουν την ζωή τους από λοιμώξεις του αίματος, οι μισές από τις οποίες προκαλούνται από ανθεκτικούς μικροοργανισμούς σε φάρμακα.

Οι προειδοποιήσεις της αξιωματούχου υγείας δεν φαίνεται ότι έπεισαν όλα τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας. ΟΔρ. Robin Walsh αποκάλεσε την ομιλία της ως μία «ρητορική εκφοβισμού». 

Σημείωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν έχουν οικονομικό κίνητρο ώστε να ξεκινήσουν να αναπτύσσουν πανάκριβα αντιβιοτικά φάρμακα, ενώ σημείωσε την έλλειψη οράματας και προτάσεων στην Έκθεση της Davies για νέες ερευνητικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

https://www.independent.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου