Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Η απόλυτη παρακμή στο ποδόσφαιρο - Ερωτήματα για τη μη σύλληψη Σαββίδη




Αντί της εξυγίανσης του ποδοσφαίρου που είχε επαγγελθεί η κυβέρνηση, ο χώρος διολισθαίνει στην απόλυτη παρακμή, με αποκορύφωμα την εισβολή του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας με όπλο. 

Τα πρωτοφανή γεγονότα με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία, με τον οποίο η κυβέρνηση έχει «εκλεκτικές» σχέσεις, προκάλεσαν την αμηχανία αλλά και την εκ των υστέρων κινητοποίηση του Μαξίμου.

Η απόφαση για επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος, που ελήφθη έπειτα από πολύωρη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διεμήνυσε ότι «δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος» κατέστη μονόδρομος, καθώς επικράτησε η άποψη ότι απαιτείται να αποσταλεί σαφές μήνυμα προς όλους τους εμπλεκομένους και, ταυτόχρονα, να δημιουργηθούν συνθήκες εκτόνωσης της εκρηκτικής κατάστασης που προέκυψε.

Τα γεγονότα εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα, με τη FIFA να απειλεί πλέον ακόμη και με αποβολή από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Ευ. Γραμμένο. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Βασιλειάδη με τη Σούπερ Λίγκα. Χθες το βράδυ υπήρξε ανακοίνωση και από την «επιτροπή παρακολούθησης» που έχουν διορίσει στην ΕΠΟ η FIFA και η UEFA, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«H επιτροπή της FIFA που είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της ΕΠΟ καταδικάζει έντονα τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα και καλεί όλους τους εθνικούς φορείς του ποδοσφαίρου να δράσουν άμεσα και να βάλουν ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη κατάσταση που εμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Παρόλο που τα πρόσφατα γεγονότα έγιναν στο πλαίσιο μιας εθνικής διοργάνωσης, που σημαίνει ότι τα πειθαρχικά μέτρα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των αρμόδιων δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ, η επιτροπή παρακολούθησης της FIFA παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τώρα περιμένει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και γρήγορα.

Παράλληλα, η επιτροπή παρακολούθησης έχει ενημερωθεί για την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει προσωρινά το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ για τη σεζόν 2017-2018. 

Η μη λήψη κατάλληλων μέτρων από τα αρμόδια όργανα για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων, θα υποχρέωνε τη FIFA να παραπέμψει την υπόθεση στην επιτροπή ενώσεων-μελών της FIFA, υποβάλλοντας έκθεση στο συμβούλιο της FIFA για εξέταση και πιθανές κυρώσεις που προβλέπονται από το καταστατικό της FIFA, συμπεριλαμβανόμενης και την τιμωρία του μέλους της ένωσης». 

Χθες το βράδυ, ο κ. Βασιλειάδης έστειλε επιστολή στη FIFA και την ενημέρωσε για την απόφαση να διακόψει το πρωτάθλημα.

Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη φορά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που λαμβάνεται απόφαση διακοπής του πρωταθλήματος. Η πρώτη ήταν την άνοιξη του 2016, όταν υπήρξε «μετάθεση αγωνιστικής» για λόγους δημόσιας τάξης και επιπλέον μία αγωνιστική διεξήχθη χωρίς θεατές. 

Αναβολή υπήρξε και στην έναρξη του πρωταθλήματος της σεζόν 2016-2017 λόγω της αυθαίρετης αλλαγής της σύνθεσης της επιτροπής δεοντολογίας από την τότε διοίκηση της ΕΠΟ και του τεταμένου κλίματος λόγω του νέου πίνακα διαιτητών. Είχε προηγηθεί και η αναβολή του τελικού Κυπέλλου 2016, ΑΕΚ - Ολυμπιακός, λόγω ασυμφωνίας με την ΕΠΟ στο θέμα των διαιτητών.


Ερωτήματα για τη μη σύλληψη Σαββίδη


Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων με ανακοίνωσή της ανέδειξε τις ευθύνες για τη μη σύλληψη του Ιβάν Σαββίδη κατά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, συνοδευομένου από τέσσερις άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας.

Ο ίδιος ο Σαββίδης και οι τέσσερις άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας -ένας εκ των οποίων είναι εν ενεργεία αστυνομικός- αναζητούνταν χθες από την αστυνομία στο πλαίσιο του αυτοφώρου για παράνομη είσοδο σε αθλητικό χώρο. Ωστόσο, έως αργά το βράδυ παρέμενε άφαντος.

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ έχει αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια το 2013 μέσω της διαδικασίας της τιμητικής πολιτογράφησης, εφόσον, όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, 

«προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς προώθησε τη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης και του ελληνικού ιδεώδους στον χώρο των ομογενών μας στη Ρωσία και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, συνέβαλε στην ενδυνάμωση της απανταχού Ορθοδοξίας και επέδειξε πλούσιο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο και ενεργό συμμετοχή και συνδρομή στη ζωή της σύγχρονης Ελλάδας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου