Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Τα άγρια ζώα όταν ο Αξιός ήταν… σαβάνα!




Δύσκολο να φανταστούμε την άγρια ζωή του ελληνικού χώρου πριν από εκατομμύρια χρόνια. Τα απολιθώματα όμως μας δείχνουν ότι στην Εύβοια πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια 
κυριαρχούσε ο άγριος θηρευτής, ο κροκόδειλος.

Στον Αξιό ζούσαν κόμπρες και γιγάντιες σαύρες όπως του Κομόμπο, όπως καταμαρτυρούν τα ευρήματα των επιστημόνων.

Συγκεκριμένα στο Αλιβέρι της Εύβοιας εντοπίστηκαν δόντια κροκόδειλων από την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης της Ολλανδίας, με επικεφαλής τον Γιώργο Γεωργαλή, παλαιοντολόγο από το Πανεπιστήμιο του Φρίμπουργκ και το Πανεπιστήμιο του Τορίνο.

«Πρόκειται για κάποια από τα αρχαιότερα απολιθώματα κροκοδείλων που βρέθηκαν στην Ελλάδα» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής που δημοσίευσε την εργασία στο επιστημονικό περιοδικό «Historical Biology».

Σίγουρα ήταν ένας εντελώς διαφορετικός τόπος και όπως εξηγεί ο κ. Γεωργαλής «στην περιοχή εκείνη την εποχή επικρατούσε πολύ πιο θερμό κλίμα, είχε πολύ έντονο υδάτινο στοιχείο και κατά πάσα πιθανότητα έμοιαζε με ζούγκλα».

Η περιοχή του Αξιού ήταν σαβάνα γιαυτό και εκεί ζούσαν κόμπρες και τεράστιες σαύρες. 
Αυτό έδειξαν τα απολιθώματα που ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα και δείχνουν ότι το ιδιαίτερα θερμό κλίμα στην περιοχή του Αξιού, κατά το Μειόκαινο (η πρώτη γεωλογική εποχή της Νεογενούς Περιόδου).

 Πριν από περίπου 9 εκατομμύρια χρόνια, ήταν ιδανικό για κόμπρες και βαράνους, μεγαλόσωμες δηλαδή σαύρες, στις οποίες ανήκει και ο σημερινός Δράκος του Κόμοντο, που ζει σε νησιά της Ινδονησίας.

Τα απολιθώματα των ερπετών αυτών φυλάσσονται στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά μόλις πρόσφατα έγινε η ταυτοποίησή τους.

Τα ευρήματα περιγράφηκαν σε άρθρο, στο ελβετικό επιστημονικό περιοδικό «Swiss Journal of Geosciences», από τους παλαιοντολόγους Γιώργο Γεωργαλή, Jean-Claude Rage (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισίου), Louis de Bonis (Πανεπιστήμιο του Πουατιέ) και Γιώργο Κουφό (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

«Εγινε ταυτοποίηση των περίπου 10 απολιθωμάτων και αναγνωρίσαμε ένα μικρό φίδι, μία μεγάλη σαύρα, μία κόμπρα και έναν βαράνο που αποτελούσαν τότε την ερπετοπανίδα της περιοχής» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γεωργαλής. 

Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι πρόκειται για τα πρώτα απολιθώματα σαυρών και φιδιών στον Αξιό, μιας περιοχής όπου έως τώρα είχαν ταυτοποιηθεί κυρίως οστά θηλαστικών όπως ο Ουρανοπίθηκος (Ouranopithecus macedoniensis), λιοντάρια, ύαινες και αντιλόπες.

Ο κ. Γεωργαλής σημειώνει επίσης ότι δεν έχει γίνει ενδελεχής έρευνα στην Ελλάδα για τα απολιθωμένα ερπετά, που θα συντελούσε στην κατανόηση της εξέλιξης των σαυρών και των φιδιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με την παλαιογεωγραφία και το κλίμα της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου