Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Το μυστικό της μακροζωίας Έλληνες επιστήμονες του Παν. Κρήτης ανακάλυψαν το «ελιξίριο της νεότητας»




Το ελιξίριο της νεότητας φαίνεται πως ανακάλυψαν Έλληνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης μαζί με τον διακεκριμένο γιατρό κ. Δημήτρη Τσουκαλά. 


Για πρώτη φορά στον κόσμο, Έλληνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης μαζί με τον διακεκριμένο γιατρό κ. Δημήτρη Τσουκαλά, ανακάλυψαν φυσικά βότανα που επιβραδύνουν και αναστρέφουν τη διαδικασία της.

Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, ανακοινώθηκαν παρουσία πανεπιστημιακών, γιατρών, ερευνητών και κοινού που αφορούν την επιβράδυνση και αναστροφής της γήρανσης.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, ο καθ. και Ακαδημαϊκός κ. Αριστείδης Τσατάκης και ο γιατρός και ερευνητής κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, αναφέρθηκαν στις ανακαλύψεις τους σχετικά με την βιολογία των τελομερών.



Τα τελομερή είναι τα άκρα των χρωμοσωμάτων (τέλος - μέρος) και το μήκους τους καθορίζει την βιολογική ηλικία του καθενός από εμάς. Όσο πιο νέοι είμαστε τόσο πιο μακριά είναι και τα τελομερή μας. 

Καθώς μεγαλώνουμε τα τελομερή μας συρρικνώνονται και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο γερνάμε (Νόμπελ Ιατρικής 2009).
 

Ο τρόπος ζωής και συνήθειες που προκαλούν βλάβη στον οργανισμό μας όπως το κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ελλείψεις σε βιταμίνες και το έντονο στρες είναι παράγοντες που αυξάνουν τη φθορά και την ταχύτητα συρρίκνωσης των τελομερών.

Αντιθέτως έχει βρεθεί ότι παράγοντες που βοηθούν στην πιο υγιή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, όπως συγκεκριμένες βιταμίνες, ένας υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής, η άσκηση αλλά και φυσικά βότανα μπορούν να επιδιορθώσουν και να ξαναμακρύνουν τα τελομερή.

Τα τελευταία χρόνια το τμήμα Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου της Κρήτης σε συνεργασία με τον κ. Δημήτρη Τσουκαλά και την επιστημονική του ομάδα διεξάγουν έρευνα που αφορά τόσο στον τρόπο μέτρησης του μήκους των τελομερών όσο και στην ανεύρεση συστατικών που μπορούν να επιδιορθώσουν και να επιμηκύνουν τα ανθρώπινα τελομερή. 

Σε αυτό το διάστημα έχουν εντοπίσει φυσικά συστατικά που έχουν θετική δράση στο μήκος των τελομερών. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας τους μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση τόσο της διάρκειας ζωής μας αλλά και στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών για νοσήματα που συνδέονται με το γήρας.

«Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να ανακοινώσουμε τα βότανα, αλλά σε έξι μήνες θα υπάρχει το πρώτο σκεύασμα. Το σημαντικό είναι ότι στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, μπορούμε αυτή τη στιγμή να υπολογίσουμε τη βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου και να του προτείνουμε και την κατάλληλη θεραπεία. Μέχρι τώρα υπήρχε μόνο στη Μαδρίτη που απλά έκανε τις εξετάσεις για τον υπολογισμό, εμείς πλέον δίνουμε και το μήκος κάθε τελομερούς και μπορούμε να προτείνουμε μια θεραπεία για το γήρας. Τα τελομερή στον άνθρωπο είναι 84 και μετράμε ένα ένα το μήκος τους οπότε προτείνουμε και την κατάλληλη θεραπεία» ανέφερε ο Δημήτρης Τσουκαλάς. 

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τα αποτελέσματα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση τόσο της διάρκειας της ζωής αλλά και στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών για νοσήματα που συνδέονται με το γήρας.

Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2009.


Οι βραβευθέντες με Νόμπελ Ιατρικής το 2009: Carol Greider, Jack Szostak και Elizabeth Blackburn


Νόμπελ Ιατρικής για την τελομεράση που προστατεύει τα χρωμοσώματα από τη γήρανση.


Με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2009 βραβεύθηκαν τρεις επιστήμονες για τις εργασίες τους στο ένζυμο τελομεράση και την ανακάλυψή τους για το πώς τα χρωμοσώματα προστατεύονται από την αποικοδόμηση κατά την διαίρεση του κυττάρου.

Με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2009 βραβεύθηκαν τρεις επιστήμονες για τις εργασίες τους στο ένζυμο τελομεράση και την ανακάλυψή τους για το πώς τα χρωμοσώματα προστατεύονται από την αποικοδόμηση κατά την διαίρεση του κυττάρου.

Η τελομεράση επιμηκύνει τα τελομερή (κόκκινο), προστατευτικές δομές στα άκρα των χρωμοσωμάτων

Οι τρεις επιστήμονες είναι: Η Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν, που γεννήθηκε στην Αυστραλία και ανήκει στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο βρετανικής καταγωγής Τζακ Σζόστακ, από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και η Κάρολ Γκρέιντερ,από το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.

Η Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν γεννήθηκε το 1948 στην Αυστραλία, έχει όμως αμερικανική υπηκοότητα. Από το 1990 είναι καθηγήτρια Βιολογίας και Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Η επίσης Αμερικανίδα Κάρολ Γκρέιντερ γεννήθηκε το 1961 στο Σαν Ντιέγκο και από το 1997 είναι καθηγήτρια στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη.

Ο Τζακ Σόστακ γεννήθηκε το 1952 στο Λονδίνο, μεγάλωσε στον Καναδά, σήμερα όμως είναι Αμερικανός πολίτης. Από το 1979 εργάζεται στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και σήμερα είναι καθηγητής Γενετικής στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης στη Βοστόνη.


Τελομεράση το κλειδί για τη μη γήρανση των χρωμοσωμάτων


Στην ανακοίνωση της η επιτροπή, αναφέρει ότι οι επιστήμονες έλαβαν το βραβείο για τις εργασίες τους στην τελομεράση, ένα ένζυμο που προστατεύει τα χρωμοσώματα από τη γήρανση. Σύμφωνα με την επιτροπή οι τρεις επιστήμονες "επέλυσαν το μείζον πρόβλημα στη βιολογία", δηλαδή πώς τα χρωμοσώματα αντιγράφτηκαν πλήρως κατά τη διαίρεση του κυττάρου και προστατεύτηκαν από την αποικοδόμηση.

Το ένζυμο τελομεράση μπορεί να αποδειχθεί το κλειδί της αιώνιας νεότητας καθώς εμπλέκεται στην κυτταρική γήρανση, ενώ όπως υπογραμμίζει η επιτροπή για το Νόμπελ, παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην καρκινοποίηση των κυττάρων.

Τα χρωμοσώματα καθώς αντιγράφονται με την διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης προστατεύονται από την αποδόμηση από τα τελομερή, που είναι δομές που τα προστατεύουν και δημιουργούνται αλλά και διατηρούνται από το ένζυμο της τελομεράσης, το οποίο έχει βαπτιστεί και «ένζυμο της αθανασίας» λόγω του ρόλου του στην κυτταρική γήρανση και στον καρκίνο.

Όταν οι επιστήμονες άρχισαν να καταλαβαίνουν πώς τα χρωμοσώματα αντιγράφονται σε κάθε κυτταρική διαίρεση, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα σοβαρό πρόβλημα: ο μηχανισμός που αντιγράφει το DNA δεν μπορεί να φτάσει στο άκρο των μορίων. Αυτό θα σήμαινε ότι τα χρωμοσώματα κονταίνουν σε κάθε κυτταρική διαίρεση, κάτι που γνωρίζαμε ότι δεν συμβαίνει.

Το πρόβλημα λύθηκε τη δεκαετία του 1980, όταν οι τρεις επιστήμονες ανακάλυψαν τα τελομερή και την τελομεράση.

Η τελομεράση διατηρεί τα άκρα των χρωμοσωμάτων στο αρχικό τους μήκος και επιτρέπει έτσι στα κύτταρα να συνεχίζουν να διαιρούνται, αντί να πεθαίνουν λόγω αποσταθεροποίησης των χρωμοσωμάτων.

Για το λόγο αυτό, η πλήρης κατανόηση της λειτουργίας της τελομεράσης θα βοηθούσε στην επιβράδυνση της κυτταρικής γήρανσης, πιστεύουν σήμερα οι επιστήμονες.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών μορφών καρκίνου και αναιμίας.

Για παράδειγμα στα καρκινικά κύτταρα η δραστηριότητα της τελομεράσης είναι αυξημένη, με αποτέλεσμα τα καρκινικά κύτταρα να γίνονται αθάνατα και να διαιρούνται ανεξέλεγκτα.

Και οι τρεις κέρδισαν το βραβείο που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, δηλαδή 1,42 εκατομμύριο δολάρια.

Η τελετή απονομής πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, με εξαίρεση το Nobel Ειρήνης που απονέμεται στο Όσλο της Νορβηγίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου