Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Οι «ελαφροχέρηδες» του μετρό




«Ελα εδώ στην πόρτα τη δικιά μου, γιατί είναι κάτι καλά θύματα, πολύ καλά και είναι μπούφοι εντελώς και έχουν πολλά λεφτά».
Διαλόγους σαν κι αυτόν κατέγραψε η ΕΛ.ΑΣ., στη διάρκεια πολύμηνης μυστικής έρευνας για την εξάρθρωση σπείρας «πορτοφολάδων» που δρούσε σε μετρό και ΗΣΑΠ, στην Αθήνα.
 



Συνελήφθησαν 31 μέλη της σπείρας και εξιχνιάστηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ 764 κλοπές πορτοφολιών και κινητών τηλεφώνων. Οι περισσότερες εις βάρος τουριστών, που μετακινούνταν από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». 

Τη δικογραφία σχημάτισε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και σε αυτήν περιγράφονται ως αρχηγικά μέλη της συμμορίας ένας άνδρας και μια γυναίκα από την Αλβανία, 32 και 35 ετών. Και οι δύο έχουν πλούσιο «βιογραφικό», καθώς την τελευταία δεκαπενταετία μετρούν δεκάδες συλλήψεις για κλοπές από ΜΜΜ.

Συγκεκριμένα, ο 32χρονος είχε και το 2015 κατηγορηθεί για συμμετοχή σε σπείρα που διέπραττε κλοπές από επιβάτες του μετρό και του ηλεκτρικού, ενώ τον Αύγουστο συνελήφθη στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα για το ίδιο αδίκημα. 

Εξίσου ή και περισσότερο δραστήρια ήταν η γυναίκα-αρχηγός της συμμορίας: ήταν υπεύθυνη για τη στελέχωση των ομάδων «κρούσης», διοχέτευε τα κλεμμένα κινητά στην Αλβανία, ενώ μετείχε και η ίδια στις «επιχειρήσεις» της ομάδας. 
Επιπλέον, μετέτρεπε το κλεμμένο συνάλλαγμα σε ευρώ και στη συνέχεια μοίραζε τη λεία στα μέλη της ομάδας. 

Από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι συνελήφθη για πρώτη φορά το 1999 από αστυνομικούς του Τμήματος Παγκρατίου, ενώ μόνο την τελευταία διετία έχει κατηγορηθεί 8 φορές για κλοπές από μέσα μεταφοράς. 

Αστυνομικοί περιγράφουν το εξής περιστατικό ως χαρακτηριστικό της ιδιοσυγκρασίας της: ενώ βρισκόταν στο Τ.Α. Καλλιθέας, έδινε οδηγίες –μέσω κινητού– σε μέλη του κυκλώματος που διέπρατταν κλοπές.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, οι «ελαφροχέρηδες» έδειχναν προτίμηση στους σταθμούς του μετρό «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Σύνταγμα», «Πανόρμου», «Ομόνοια», ενώ επέλεγαν να δρουν τις ώρες αιχμής: από τις 7 π.μ. έως 9.30 π.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., προκειμένου να εκμεταλλεύονται τον συνωστισμό στους συρμούς. 

Παρίσταναν τους τουρίστες και κρατούσαν χάρτες, εφημερίδες και τσαντάκια για να μην κινούν υποψίες. «Βασική προϋπόθεση για να ενεργήσουν αποτελούσε η απόσπαση της προσοχής του θύματος και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών με τη δημιουργία τεχνητού συνωστισμού», αναφέρεται στη δικογραφία.

Α: Πού είσαι, μωρή;
Β: Στην Εθνική Αμυνα.
Α: Πού είσαι, δεν σε έχουμε δει σε δύο τρένα;
Β: Αδελφέ, δουλεύω το αεροδρόμιο για πάνω.
Α: Φύγαμε εμείς, βγήκαμε.
Β: Γιατί;
Α: Δεν είδαμε εσένα, είπαμε κάτι έγινε και φύγαμε και εσύ δεν το σήκωνες.
Β: Στη δουλειά, ρε άνθρωπε...

Αυτά ακούγονται να λένε σε τηλεφωνική τους συνομιλία η 35χρονη φερόμενη ως αρχηγός και δύο συνεργοί, το απόγευμα της 16ης Ιουνίου. 

Σε άλλη περίπτωση η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε τη συνομιλία γυναικών μελών της σπείρας που κατάφεραν να διαφύγουν από κλοιό αστυνομικών: «Παραλίγο να μας κλειδώσουν, αλλά ο Θεός ξέρει τη δουλειά του, προσέχει τους άλλους αλλά προσέχει και εμάς. Είναι το ρίσκο του επαγγέλματος αλλά εντάξει, όλα καλά πήγαν».

«Ασπίδα προστασίας»


Σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχουν αναφορές των μελών της συμμορίας για επαφές και διασυνδέσεις τους με επίορκους αστυνομικούς ή υπαλλήλους security, που τους παρείχαν «ασπίδα προστασίας». 

Για συμμετοχή στην υπόθεση, εξάλλου, κατηγορείται 49χρονος απότακτος αστυνομικός. Το τελευταίο μάλιστα δεκαπενθήμερο πριν από την εξάρθρωση της σπείρας φέρεται να εισέπραξε τρεις φορές το ποσό των 3.000 ευρώ για να εξασφαλίσει το... ακαταδίωκτο στους «πορτοφολάδες», επικαλούμενος επαφές με πρώην συναδέλφους του. 

Συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση παραχώρησε χθες ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Χρήστος Παπαζαφείρης, παρουσία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα.




ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου