Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Πλειστηριασμοί: «Δρόμο, προκαλείς, δεν ντρέπεσαι;»




Πρώτη ημέρα επανεκκίνησης των πλειστηριασμών στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, μετά τη μερική αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων, για κατοικίες όπου τα ποσά της κατάσχεσης είναι μεγαλύτερα από 400.000 ευρώ, και επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό. Οι συμβολαιογράφοι υπέστησαν από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών κατοικιών τη συνήθη μεταχείριση: βρισιές («κοράκια» κ.λπ.), εξακρίβωση στοιχείων, πολιτικές κορώνες και τελικά, έπειτα από λίγα λεπτά, έξωση από την αίθουσα. Το κίνημα επέβαλε για μία ακόμη φορά τους όρους του.





Η ειρήνη ήταν είδος εν ανεπαρκεία χθες το απόγευμα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, στην πρώτη δοκιμασία της διαδικασίας των πλειστηριασμών μετά τη μερική αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων. Η συντονιστική επιτροπή του κλάδου, συγκεκριμένα, έδωσε το «πράσινο φως» για πλειστηριασμούς κατοικιών όπου τα ποσά της κατάσχεσης είναι μεγαλύτερα από 400.000 ευρώ, μιλώντας για μεγάλο αριθμό πολιτών «με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ», που «αποφεύγουν την εκπλήρωση ή τον διακανονισμό των οφειλών τους, ενώ έχουν τη σχετική δυνατότητα».



Για το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Κατέφθασαν στο Ειρηνοδικείο λίγο πριν από τις 4, την ώρα που αρχίζει η διαδικασία, και μέσα σε λίγα λεπτά, στην αίθουσα ακροατηρίου 7, είχε ξεκινήσει η γνωστή παράσταση. Υπό τα άγρυπνα βλέμματα των παρόντων αστυνομικών –το ενδεχόμενο να ξεφύγουν από τον ρόλο του απλού θεατή δεν μοιάζει να τους πέρασε από το μυαλό–, ο συμβολαιογράφος και ακόμα ένα άτομο (που δήλωσε στην «Κ» φίλος του) υπέστησαν τη συνήθη μεταχείριση: εξύβριση («κοράκια» κ.λπ.), εξακρίβωση στοιχείων, πολιτικές «κορώνες» και, τελικά, έπειτα από λίγα λεπτά, έξωση από την αίθουσα.


Μετά την επιτυχή επιχείρηση αποτροπής, κι ενώ οι πρωτεργάτες του κινήματος μιλούσαν στα κανάλια, ο συμβολαιογράφος είπε στην «Κ» ότι η υπόθεση αφορούσε μια βιομηχανική αποθήκη. Ο ιδιοκτήτης της, εξήγησε, είχε δανειστεί 2,5 εκατομμύρια ευρώ για να τη χτίσει και τώρα δεν πλήρωνε τις δόσεις του δανείου.


Η οχλαγωγία δεν σταμάτησε εκεί. Το κίνημα εντόπισε άλλη συμβολαιογράφο να κινείται ύποπτα κοντά στο κυλικείο. Η κραυγή ακούστηκε στεντόρεια, μεταξύ άλλων από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη: «Προσπαθούν να κάνουν πλειστηριασμό εκτός των αιθουσών». Η εχθρός του λαού, που ήταν γνωστή του κινήματος από παλαιότερες συναντήσεις υψηλών τόνων, περικυκλώθηκε ταχύτατα. «Δρόμο!», ούρλιαζαν, «προκαλείς», «δεν ντρέπεσαι;», και άλλα, ακατάλληλα για τις σελίδες αυτής της εφημερίδας. Χωρίς την παρουσία του κ. , ίσως να είχαν εκτροχιαστεί περαιτέρω τα πράγματα. Η συμβολαιογράφος τελικά «συνοδεύθηκε», σηκωτή σχεδόν, στο κυλικείο και της έκλεισαν την πόρτα.


«Δεν είναι νόμιμο αυτό που πήγε να κάνει», είπε στην «Κ» ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, αρνούμενος ότι οι σύντροφοί του τη μεταχειρίστηκαν ανάρμοστα. Με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που σχεδιάζεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, τι θα κάνει το κίνημα; «Θα βρούμε τρόπους. Χάκερς, καταλήψεις χώρων», απάντησε. Στον περίγυρο, συνέχισαν να εκτοξεύονται κατηγορίες κατά της –απούσας πλέον– συμβολαιογράφου, ότι είναι μέρος ενός ερεβώδους κυκλώματος που θησαυρίζει διεκπεραιώνοντας κατασχέσεις της «λαϊκής περιουσίας». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ποσόν εγγραφής κατάσχεσης για το ακίνητο –που δεν ήταν κατοικία–, το οποίο η συγκεκριμένη συμβολαιογράφος αποπειράθηκε να εκπλειστηριάσει, ήταν 100.000 ευρώ, αλλά είχε δοθεί άδεια από τη συντονιστική επιτροπή διότι ανήκε σε νομικό πρόσωπο (το οποίο όμως είχαν συστήσει τα τρία αδέλφια που κατείχαν το ακίνητο).


Με το κίνημα να έχει καταλάβει για ακόμα μία φορά το Ειρηνοδικείο και να έχει επιβάλει τους όρους του, η συμβολαιογράφος και μια συνάδελφός της, με μαύρο γυαλί, τσιγάρο στο χέρι και βαριά φωνή, συνέχισαν να κουβεντιάζουν στον προαύλιο χώρο με τους επικριτές τους. Απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους, η κυρία με την μπαρουτοκαπνισμένη φωνή, μέλος του Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, διερωτήθηκε: «Αυτή είναι εύρυθμη λειτουργία του κράτους; Βλέπετε να λειτουργεί κάποιος θεσμός;». Προς απάντησίν της, ένας εκ των παριστάμενων συντρόφων εξήγησε ότι αποπατεί πάνω στο κράτος (το έθεσε κάπως πιο αγοραία).



«Οικονομική κατοχή»



Η συζήτηση συνεχίστηκε, σε κάπως πιο χαμηλούς τόνους, για το αν υφιστάμεθα οικονομική κατοχή (η γενική αίσθηση ήταν πως «ναι») και κατά πόσον φταίνε οι συμβολαιογράφοι για τους πλειστηριασμούς (εκεί οι απόψεις διίσταντο). Στην έξοδο, οι δύο γυναίκες συμβολαιογράφοι περπατούσαν μαζί με τον κ. Λαφαζάνη. «Λάθος ανθρώπους βρίζετε», του λέει η βασική προπηλακισθείσα. Εκείνος προσπαθεί να την πείσει ότι όλα θα πάνε καλά, αρκεί οι Ελληνες να σηκώσουν κεφάλι. Από πίσω, μια φωνή μονολογεί: «Μας έλεγαν ότι θα μας πάρουν τα σπίτια οι κομμουνιστές. Τώρα που μας τα παίρνουν οι τράπεζες, είναι καλύτερα δηλαδή;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου