Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Εκλογές Γαλλία 2017: Πρώτη στην προεκλογική προτίμηση των Γάλλων ψηφοφόρων αναδεικνύεται η Λεπέν
Προεδρικές εκλογές Γαλλία
: Λιγότεροι Γάλλοι ψηφοφόροι θεωρούν ότι ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε καλά την εκστρατεία του ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών σε σχέση με την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα (27/4) στη δημοσιότητα.Ο Μακρόν, ο οποίος θεωρείται φαβορί για την προεδρία, έχει υποπέσει σε μια σειρά από σφάλματα δημοσίων σχέσεων από τότε που ο ίδιος και η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου προκρίθηκαν για τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Μαϊου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για λογαριασμό του BFM TV, ένας στους δύο ερωτηθέντες θεωρούν ότι η Λεπέν ξεκίνησε καλά την εκστρατεία της για τον δεύτερο γύρο έναντι 43% που πιστεύουν το ίδιο για τον Μακρόν.

Χθες Τετάρτη ο ευρωπαϊστής υποψήφιος έγινε δεκτός με σφυρίγματα αποδοκιμασίας και γιουχαΐσματα από τους απεργούς εργάτες ενός εργοστασίου, το οποίο είχε επισκεφθεί αιφνιδιαστικά νωρίτερα χθες το πρωί η Λεπέν.

Το πλήθος φώναζε «Μαρίν, πρόεδρος» προς τον 39χρονο υποψήφιο μπροστά από τη μονάδα της Whirlpool στη γενέτειρά του, την Αμιένη, στη βόρεια Γαλλία.

Παρότι η ένταση υποχώρησε γρήγορα, τα τηλεοπτικά δίκτυα πρόβαλαν τις σκηνές με τον προπηλακισμό του Μακρόν σε αντίθεση με τα πλάνα της Λεπέν που την έδειχναν να φωτογραφίζεται μαζί με τους εργαζόμενους.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο Μακρόν θα κερδίσει άνετα την Λεπέν στις 7 Μαϊου, ο κεντροδεξιός υποψήφιος έχει δεχτεί κριτική επειδή συμπεριφέρεται σαν να έχει ήδη εξασφαλισμένη τη νίκη του.

Αντίπαλοί του και πιθανοί μελλοντικοί σύμμαχοι σχολίασαν αμφότεροι αρνητικά την επίσκεψή του το βράδυ της Κυριακής σε ακριβό εστιατόριο του Παρισιού για τα επινίκια.

Η επίσκεψή του στο La Rotonde τον έκανε εύκολο στόχο για την εκστρατεία της Λεπέν, η οποία δεν έχασε ευκαιρία να παρουσιάσει τον πρώην τραπεζίτη ως έναν υπερόπτη, μέλος της γαλλικής ελίτ, που απέχει πολύ από τον μέσο Γάλλο πολίτη.

Μετά το περιστατικό αυτό, ο Μακρόν κράτησε χαμηλό προφίλ για μερικές μέρες, ενώ η Λεπέν επιδίδεται σε μια επιθετική εκστρατεία.

Λάδι στη φωτιά του προεκλογικού αγώνα ρίχνει αποκάλυψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπολογίζει σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ τη ζημιά που μπορεί να υπέστη από τους μισθούς που φέρεται ότι καταβλήθηκαν παρανόμως σε βοηθούς ευρωβουλευτών του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στο διάστημα από το 2012 έως το 2017, έγινε σήμερα γνωστό από πηγές στην υπόθεση.Η εκτίμηση αυτή για 4.978.122 ευρώ στις 21 Απριλίου είναι μια «επικαιροποίηση» μετά την ανακάλυψη «νέων στοιχείων» της υπόθεσης τους τελευταίους μήνες και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, γράφει σε σημείωμά του προς τους ανακριτές ο δικηγόρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατρίκ Μεζονέβ, διευκρίνισε μία από της πηγές.


Μια προηγούμενη εκτίμηση του Ευρωκοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2015 υπολόγιζε αυτή την εν δυνάμει ζημιά σε 1,9 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου