Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

O Ματ Ντέιμον είχε δίκιο. Η ΝΑΣΑ μελετά περουβιανές πατάτες για καλλιέργειες στον Άρη




Στη χολυγουντιανή ταινία The Martian (H Διάσωση), ο αστροναύτης Mark Watney, που τον υποδύεται ο Μάτ Ντέιμον, θεωρείται νεκρός από το πλήρωμά του, που τον εγκαταλείπει μετά από αμμοθύελλα στον πλανήτη Άρη. Προκειμένου να επιζήσει, ο Watney καλλιεργεί πατάτες, που είχε στείλει η ΝΑΣΑ ως εφόδια του πληρώματος. Στην περίπτωση αυτή, η επιστημονική φαντασία δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.



Η αμερικανική NASA και το περουβιανό Διεθνές Κέντρο Πατάτας (CIP) διεξάγουν κοινά πειράματα για να ελέγξουν την πιθανότητα καλλιέργειας των περουβιανών βολβών σε αρειανά εδάφη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC World.

Όσον αφορά τη θρεπτική αξία της πατάτας, το CIP αναφέρει:

Μετάφραση
Αρχική παράθεση


Υπάρχουν πάνω από 4.000 βρώσιμες ποικιλίες πατάτας, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στις Άνδεις της Νοτίου Αμερικής.
[…]
Περίπου 1,4 δις άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τρώνε πατάτες ως βασική τροφή και η συνολική παραγωγή της ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια τόνους. Η πατάτα αποτελεί το κλειδί, όταν υπάρχει ζήτημα διατροφικής ασφάλειας σχετικά με την αύξηση του πληθυσμού και του παγκόσμιου ποσοστού πείνας. […] Οι πατάτες, το πρώτο σύγχρονο φαγητό γρήγορης προετοιμασίας, περιέχουν υψηλά ποσοστά ενέργειας, είναι θρεπτικές, είναι εύκολο να καλλιεργηθούν σε μικρές εκτάσεις, είναι φτηνές και επαρκείς και έτοιμες για μαγείρεμα χωρίς κόστος επεξεργασίας. Η τράπεζα σπόρων του CIP διατηρεί τη μεγαλύτερη συλλογή πατάτας στον κόσμο, μεταξύ των οποίων πάνω από 7.000 δείγματα ντόπιων, άγριων και βελτιωμένων ποικιλιών.

Στο Περού, υπάρχουν 4.500 ποικιλίες πατάτας και στο CIP έχει ανατεθεί να επιλέξει ποιο είδος είναι το καταλληλότερο για τις συνθήκες στον πλανήτη Άρη.

Η ιστοσελίδα Huachos.com συνοψίζει την ιστορία της πατάτας και τις μελλοντικές της προοπτικές:

Μετάφραση
Αρχική παράθεση


Η πατάτα “εξημερώθηκε” περίπου πριν από 3.800 χρόνια, κατά μήκος της όχθης της Λίμνης Τιτικάκα, μεταξύ Περού και Βολιβίας, και από εκεί ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη, έπειτα από την άφιξη των Ευρωπαίων στην Αμερική πριν από 500 χρόνια. Σήμερα, όταν οι πατάτες αποτελούν την τέταρτη μεγαλύτερη καλλιέργεια στον κόσμο, το Περού επιφορτίζεται και πάλι με να διαδραματίσει ένα ρόλο στη μοίρα της πατάτας, φιλοξενώντας ένα πρόγραμμα που θα ταξιδέψει το βολβό αυτό στο διάστημα.

Επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει να διεξάγουν πειράματα με πατάτες, υποβάλλοντας το βολβό υπό συνθήκες παρόμοιες με αυτές που επικρατούν στον πλανήτη Άρη, με χώμα από την έρημο Pampas de la Joya στην Αρεκίπα του Νότιου Περού:

Μετάφραση
Αρχική παράθεση


“Αποτελεί ηφαιστειογενή γη με ανυπαρξία μορφής ζωής, όπως και στον Άρη”, σημείωσε ο Joel Ranck, υπεύθυνος επικοινωνίας του CIP.

Κατά το πρώτο στάδιο, έχουν επιλεγεί εννιά ποικιλίες πατάτας και θα καλλιεργηθούν σε χώμα από την έρημο. Η αρειανή ατμόσφαιρα θα προσομοιωθεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον για να δούμε πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του βολβού. Αυτό, προκειμένου να μάθουμε πόσο επιτεύξιμες θα μπορούσαν να είναι οι καλλιέργειες στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η έρημος Pampas de La Joya της Αρεκίπα αποτελεί κλειδί, καθώς θεωρητικά μοιάζει με το έδαφος του Άρη. Ήδη από το 2009, αστροναύτες στο Διεθνή Αστρονομικό Σταθμό ξεκίνησαν να αναπτύσσουν ένα πείραμα για την καλλιέργεια σπόρων περουβιανής πατάτας στον Άρη. Η ιδέα ήταν η προσπάθεια καλλιέργειας πέντε ποικιλιών—από τις συνολικές 3.000 στο Περού— για τον καθορισμό της “αντοχής και της προσαρμοστικότητας της τροφής”, με στόχο την επίδειξη της δυνατότητας καλλιέργειας τροφής στον Άρη.

Οι ειδήσεις ενέπνευσαν αρκετά tweets:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου