Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Η πεζοδρόμηση δύο... πεζόδρομων... Δύο δρόμοι γίνονται πεζόδρομοι στο κέντρο της Αθήνας



Δύο δρόμοι γίνονται πεζόδρομοι στο κέντρο της Αθήνας.
Από το Σάββατο 1η Απριλίου, ο δήμος Αθηναίων παραδίδει επίσημα τους δρόμους στους πεζούς.




Οι πεζόδρομοι είναι μια ιστορία που άργησε να εξελιχθεί στην Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πλέον και στην χώρα μας, καθυστερημένα, διαθέτουμε πεζόδρομους στα κέντρα των πόλεων, όμως δεν είναι όλοι όπως πρέπει, δηλαδή χωρίς παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, δηλαδή δεν έχουν τον ρόλο που τους έχει αποδοθεί: να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για πεζούς και για οχήματα τροφοδοσίας καταστημάτων μόνον σε συγκεκριμένες ώρες και βέβαια από οχήματα καθαρισμού και απορριμματοφόρα.


Στην Αθήνα, στην πρωτεύουσα, το κέντρο της πόλης πέρασε από πολλά δεινά και ακόμα δεν είναι στην επιθυμητή κατάσταση που θέλουμε όλοι και που θα έπρεπε λόγω της ιστορικότητας που έχει.



Ο Δήμος Αθηναίων, συνεχίζοντας τις προσπάθειες αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου της πόλης, από αυτό το Σάββατο 1η Απριλίου (ελπίζουμε να μην πρόκειται για Πρωταπριλιάτικο ψέμα…), θα παραδώσει ως πεζοδρόμους τις κάθετες στην οδό Αθηνάς οδούς, Βύσσης και Καϊρη.

Οι οδηγοί για να αποφύγουν την ταλαιπωρία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από το ερχόμενο Σάββατο η διέλευση του Εμπορικού Τριγώνου προς την οδό Αθηνάς θα γίνεται μόνο από τις οδούς Μητροπόλεως και Καραγιώργη Σερβίας. Η οδός Χρυσοσπηλιωτίσσης από το ύψος της Πραξιτέλους θα είναι κλειστή.

Η εξέλιξη των θεσμοθετημένων, εδώ και πολλά χρόνια, πεζοδρόμων σε πραγματικούς πεζόδρομους είναι μία πρώτη παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων για τη μετατροπή του Εμπορικού Τριγώνου σε ένα τρίγωνο πρότυπο, με κανόνες στη διαχείριση του Δημόσιου Χώρου, τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την αφισοκόλληση και το γκράφιτι. Η ενημέρωση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής για τις κυοφορούμενες παρεμβάσεις έχει ξεκινήσει, η συζήτηση είναι παραγωγική, με θετικό πρόσημο για την αποκατάσταση του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας.


Ποιές εκδηλώσεις θα συνοδεύσουν την πεζοδρόμηση αυτή;

Από το Σάββατο 1η Απριλίου, ο δήμος Αθηναίων κάνει την αρχή και στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας, επιστρέφει τις οδούς Βύσση και Καΐρη στους πεζούς με μια γιορτή ανοιχτή για όλους τους επισκέπτες του εμπορικού κέντρου: Live ζωγραφική στα ΚΑΦΑΟ, ζωντανή μουσική από τη Φιλαρμονική του δήμου, έκθεση για τη σοκολάτα Παυλίδη που ξεκίνησε από τη γωνία Αίολου και Βύσσης το 1841, μαγειρική από το σεφ Γιώργο Γληνό στη στοά της Καΐρη, καλλιτεχνικές δράσεις, και δωρεάν σοκολάτα Παυλίδη.

Τρεις καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση, θα ζωγραφίζουν τα ΚΑΦΑΟ (τα πράσινα κουτιά του ΟΤΕ). Παράλληλα στα πλαίσια του εικαστικού project «Αθήνα σημεία τομής», καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει έργα εμπνευσμένα από τις βιτρίνες του Εμπορικού Τριγώνου, ενώ κλειστά καταστήματα έχουν παραχωρηθεί προκειμένου καλλιτέχνες να ζωντανέψουν τους άδειους χώρους με έργα, εκδηλώσεις και performances.

Τη μέρα θα ντύσει μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων και ο dj Γιάννης Καρδάσης, ενώ ο ιδρυτής και chef του Food Truck Γιώργος Γληνός θα αφήσει για λίγο την καντίνα του, για να μαγειρέψει το βραβευμένο burger του Food Truck από 100% φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, αλλά και χοτ-ντογκ στο παραδοσιακό καφενείο του Ανδρέα στη Στοά Καΐρη. Η Βύσσης και η Καΐρη είναι οι πρώτοι δύο δρόμοι που πεζοδρομούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας.

Ο δήμος Αθηναίων αναβαθμίζει τις υποδομές, πεζοδρομεί μία περιοχή 110 στρεμμάτων, επανασχεδιάζει τις υπηρεσίες καθαριότητας και Δημοτικής Αστυνομίας, ανανεώνει τον αστικό εξοπλισμό και αποκαθιστά την εύρυθμη λειτουργία της περιοχής. Το πρόγραμμα του δήμου ενισχύει αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου