Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Ο Λεχ Βαλέσα ήταν συνεργάτης των πρώην μυστικών υπηρεσιών της Πολωνίας



Εγγραφα των μυστικών υπηρεσιών από την περίοδο του κομμουνισμού στην Πολωνία φέρουν την υπογραφή του Λεχ Βαλέσα. Πιστοποιήθηκε η γνησιότητα της υπογραφής στις εκθέσεις που συνέτασσε.




Τη δεκαετία του 1980 άνοιξε μια δημόσια συζήτηση εάν ο Λεχ Βαλέσα, ο κάποτε ισχυρός αρχηγός του συνδικάτου «Αλληλεγγύη» στην Πολωνία, ήταν συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών SB την περιόδο του κομμουνισμού.


Χθες, Τρίτη έγινε γνωστό στη Βαρσοβία ότι μια γραφολογική έκθεση πιστοποιεί ότι η υπογραφή του Λεχ Βαλέσα σε έγγραφα των τότε μυστικών υπηρεσιών είναι γνήσια.

Τα έγγραφα προέρχονταν από το αρχείο του πρώην κουμουνιστή υπουργού Εσωτερικών στρατηγού Τσέσλαβ Κίστσακ, ο οποίος πέθανε στο τέλος του 2015.

Στο σπίτι του οι αρχές ανακάλυψαν πολύ σημαντικά έγγραφα που αφορούσαν την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες και τα οποία απλά πήρε μαζί του.

Επειδή υπήρχε η υποψία ότι μπορεί τα έγγραφα να παραποιήθηκαν για να σπιλωθεί το όνομα του Βαλέσα διατάχθηκε γραφολογική έρευνα.

Το αποτέλεσμα όμως ήταν επιβαρυντικό τελικά για τον Λεχ Βαλέσα.






Σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, οι ειδικοί εξέτασαν 52 έγγραφα με την υπογραφή του.

Για τη σύγκριση χρησιμοποιήθηκαν 142 άλλα διαφορετικά δείγματα γραφής από τον Λεχ Βαλέσα.

Τα έγγραφα που εξέτασαν ήταν από το 1971 μέχρι το 1974.

Πρόκειται για εκθέσεις που συνέταξε ο Βαλέσα καθώς και για αποδείξεις των 1.700 σλότι που είχε λάβει (τότε επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο ποσό).






Δραματικό ιστορικό πλαίσιο


Λίγο μετά τα Χριστούγεννα του 1970 η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές των προϊόντων δραματικά φθάνοντας μέχρι και 30%.

Τότε στο Γκντάνσκ έγιναν μαζικές διαδηλώσεις κυρίως από εργάτες που διαμαρτύρονταν. Ο στρατός και η αστυνομία σκότωσαν 45 άτομα.

Χιλιάδες φυλακίστηκαν, ανάμεσά τους και ο Βαλέσα. Περίπου 130 από τους συλληφθέντες εξαναγκάστηκαν σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο Βαλέσα προφανώς υπέγραψε μη βλέποντας άλλη λύση.

Τα έγγραφα είναι γνήσια και φαίνεται μάλλον πως ο ίδιος συνέτασσε επίσης εκθέσεις για τους συναδέλφους του και την κατάσταση στο χώρο εργασίας.






Η συζήτηση δεν είναι καινούργια και ο ίδιος ο Βαλέσα παραδέχθηκε ότι «δεν βγήκε τελείως καθαρός από τη φυλακή» και ότι «κάτι υπέγραψε».

Τα τωρινά πάντως έγγραφα τα αμφισβητεί.

Ο δικηγόρος του δήλωσε πως η υπόθεση δεν έχει κλείσει και πως θα προβεί και σε άλλα νομικά βήματα.

Ιστορικοί όπως ο Πάβελ Κόβαλ, ο οποίος ήταν και ευρωβουλευτής, προειδοποιούν πάντως πως η υπόθεση Βαλέσα δεν είναι άσπρο-μαύρο και πως αντικατοπτρίζει την ιστορία της Πολωνίας.

Οι επόμενες γενιές θα κρίνουν τι από όλα αυτά είναι πράγματι αλήθεια.

ΠΗΓΗDeutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου