Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Μισή αλήθεια και ένα ψέμα από Καρανίκα για τους πλειστηριασμούς Με αφορμή απάντηση του Καρανίκα κατά του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης
Σύμβουλος να σου πετύχει… Ο λόγος για τον Νίκο Καρανίκα, συμβούλου επικοινωνιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης, ο οποίος είναι γνωστός στη Θεσσαλονίκη για τη δράση του στο… ψήσιμο σουβλακίων, αλλά και προεκλογικά για τη δράση του ως “τρολ” στα social media.Δεν γνωρίζουμε αν εκεί στου Μαξίμου ψήνει σουβλάκια (!), αλλά τουλάχιστον τη δράση του ως “τρολ” τη συνεχίζει…

Ωστόσο, μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας, ότι είναι ανενημέρωτος όσον αφορά τους πλειστηριαμούς πρώτης κατοικίας, τη λεγόμενη λαϊκή περιουσία.

Διαβάσαμε κι εμείς το ρεπορτάζ σχετικά με την ανάρτηση του κ. Καρανίκα μέσω της οποίας κατηγορεί τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης για τη δράση του, ενώ επιπλέον και προκειμένου να υπερασπιστεί την κυβέρνηση παραθέτει μισή αλήθεια και ένα ψέμα.


Και είναι γνωστό ότι συνήθως με μισές αλήθειες διαστρεβλώνεται περισσότερο η πραγματικότητα απ’ όσο διαστρεβλώνεται με ένα ψέμα.
 Ειδικότερα, γράφει ο κ. Καρανίκας: «Πάντως, σε ισχύ βρίσκεται ρύθμιση που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2017 με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
 «Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προστατεύεται από εδώ και πέρα το 95% των πρώτων κατοικιών, σε αντίθεση με τα χρόνια Σαμαρά και πριν που δεν προστατευόταν καμία!», γράφει ο κ. Καρανίκας, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να… εναντιωθούν στους πλειστηριασμούς του υπόλοιπου 5% των κατοικιών.
 «Για το 5% πρέπει να υπάρχει κίνημα και κινητοποίηση του κόσμου για να διεκδικεί και να εμποδίζει όσα η κυβέρνηση με τον αγώνα της δεν κατάφερε να εξασφαλίσει».


Ποια είναι η μισή αλήθεια

Η μισή αλήθεια του κ. Καρανίκα είναι ότι ξέχασε να συμπληρώσει πέντε λέξεις και συγκεκριμένα αυτές:


Για οφειλές προς το δημόσιο.

Διότι για οφειλές έναντι τραπεζών καμία ρύθμιση δεν απαγορεύει πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας. Άρα είναι ψέμα το ότι με αυτή τη ρύθμιση προστατεύεται το 95% των πρώτων κατοικιών διότι το ποσοστό αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
 Είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις τράπεζες σε σύγκριση με αυτούς που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα με το δημόσιο.


Τι ισχύει για τις τράπεζες

Έναντι των τραπεζών όπως προείπαμε, κανείς πλειστηριασμός δεν απαγορεύεται από καμία ρύθμιση και κανέναν νόμο.
 Ο γνωστός ν. 3869/2010 ή Νόμος Κατσέλη όπως συνηθίζεται να λέγεται, παρέχει πράγματι μία μορφή προστασίας, υπέστη όμως ριζικές αλλαγές από την παρούσα κυβέρνηση και όλες αυτές οι αλλαγές ήταν προς όφελος των τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, με νομοθέτημα αυτής της κυβέρνησης θεσπίστηκαν εισοδηματικά κριτήρια για να μπορεί να υπαχθεί κανείς στο Ν.3869/2010.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ως ανώτατο όριο ενός ενήλικα τα 682 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, θεσπίστηκε ο κανόνας του συνεργάσιμου δανειολήπτη που προηγουμένως δεν ίσχυε.

Τέλος, θεσπίστηκε ο κανόνας ότι η προστασία παρέχεται μόνο εάν διαπιστώσει το δικαστήριο ότι η προστασία αυτή (που έπαψε να είναι πλέον δωρεάν) συμφέρει περισσότερο την πιστώτρια τράπεζα σε σύγκριση με τον πλειστηριασμό.

Για τέτοιου είδους προστασία κάνει λόγο ο κ. Καρανίκας;

Φυσικά ο συγκεκριμένος νόμος αποκλείει όσους ασκούν εμπορική δραστηριότητα, άρα σήμερα ένας έμπορος που οφείλει σε τράπεζες, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να σώσει το σπίτι του.


Ποιο είναι το ψέμα

Γράφει ο κ. Καρανίκας ότι στα χρόνια του Σαμαρά δεν προστατευόταν καμία κύρια κατοικία.
 Αυτό είναι πέρα για πέρα ψέμα διότι μέχρι και την 31/12/2014, ίσχυε το ακατάσχετο της κύριας κατοικίας έναντι δημοσίου ΚΑΙ τραπεζών.

Θα περίμενε κανείς από στελέχη που κατέχουν θέσεις δίπλα στον Πρωθυπουργό τη στοιχειώδη σοβαρότητα και τη στοιχειώδη γνώση περί των όσων λένε.
 Αντί αυτών ο κ. Καρανίκας είτε λέγοντας εν γνώσει του ψέματα, είτε μην έχοντας ιδέα του τι γράφει, δημοσιολογεί και εκθέτει για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση αυτή.


Τι είχε γράψει ο Καρανίκας

Την έντονη αντίδραση του συμβούλου επικοινωνιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης κ. Νίκου Καρανίκα προκάλεσε η καθιερωμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη των μελών του Συντονιστικού Συλλογικοτήτων ενάντια στους πλειστηριασμούς στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.
 Για την 1η Φεβρουαρίου είχε προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός διαμερίσματος 75 τ.μ. σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, που ανήκει στην οικογένεια πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος σήμερα ζει στις Βρυξέλλες.
 Τον εκπλειστηριασμό του διαμερίσματος απαιτεί ιδιωτική μη συστημική τράπεζα. Παρότι ως γνωστόν οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τα καθήκοντά τους σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τα μέλη των συλλογικοτήτων δίνουν το «παρών» κάθε Τετάρτη στα δικαστήρια, προκειμένου να αποτρέψουν τη διαδικασία.
 Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός άλλης κατοικίας, στον οποίον οι συγκεντρωμένοι δεν είχαν εναντιωθεί, καθώς αφορούσε διαφορά μεταξύ δύο ιδιωτών.

«Εσωσαν οι αριστεριστές των αδιεξόδων άλλο ένα σπίτι πλούσιου», σχολίασε στο Facebook ο κ. Καρανίκας.
 «Ο συγκεκριμένος ζει Βρυξέλλες και έτσι δεν κατάφερε ο καημένος να είναι στο ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο όμως πρόλαβαν οι αριστεριστές, τα μέλη της ομάδας ΑΝΤΑΡΣΥΑ και έτσι έσωσαν το σπίτι του νεοδημοκράτη βουλευτή του οποίου το όνομα είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.
 Μπράβο στο “κίνημα” για το κούνημα και σε ανώτερα».
 Οπως σημειώνει, τα μέλη των συλλογικοτήτων γνώριζαν την ταυτότητα του ιδιοκτήτη, παρ’ όλα αυτά εναντιώθηκαν στον πλειστηριασμό του σπιτιού του.

Σύμφωνα με τον Καρανίκα και εδώ είναι το λάθος του, είναι ότι όπως αναφέρει σε ισχύ βρίσκεται ρύθμιση που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2017 με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

«Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προστατεύεται από εδώ και πέρα το 95% των πρώτων κατοικιών, σε αντίθεση με τα χρόνια Σαμαρά και πριν που δεν προστατευόταν καμία!», γράφει ο κ. Καρανίκας, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να… εναντιωθούν στους πλειστηριασμούς του υπόλοιπου 5% των κατοικιών.
«Για το 5% πρέπει να υπάρχει κίνημα και κινητοποίηση του κόσμου για να διεκδικεί και να εμποδίζει όσα η κυβέρνηση με τον αγώνα της δεν κατάφερε να εξασφαλίσει». Εκτός βέβαια αν είναι νεοδημοκράτες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου