Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

ΠΥΡ – ΦΛΟΓΑ, Η “ΟΥΣΙΑ” ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ






Μεταμόρφωση, εξάγνιση, η ζωοδότρια και παραγωγική δύναμη του ηλίου, ανανέωση της ζωής, γονιμοποίηση, ισχύς, δύναμη, ενέργεια, η αόρατη ενέργεια στην ύπαρξη, σεξουαλική δύναμη, άμυνα, προστασία, ορατότητα, καταστροφή, συγχώνευση, πάθος, θυσία, αλλαγή ή πέρασμα από τη μια κατάσταση σε άλλη, το μέσο για τη μεταφορά μηνυμάτων ή προσφορών στον ουρανό.



Το πυρ εκδηλωμένο σαν φλόγα συμβολίζει πνευματική ισχύ και δυνάμεις, υπέρβαση και φώτιση και είναι μια εκδήλωση της θειότητας ή της ψυχής, του πνεύματος, της πνοής της ζωής, δείχνει επίσης έμπνευση και φώτιση.

Μια φλόγα που απλώνεται στο κεφάλι ή που το περιβάλλει, σαν ΦΩΤΟΣΤΕΦΑΝΟ, αντιπροσωπεύει τη θεία δύναμη, την ισχύ της ψυχής ή της ευφυίας, θεωρώντας το κεφάλι σαν την εστία της ζωής – ψυχής. Μια φλόγα αφήνει το κορμί κατά το θάνατο.

Το πυρ και η φλόγα μπορούν και τα δύο να συμβολίζουν την καρδιά. Και τα δύο είναι διφορούμενα, καθώς μπορούν να θεωρηθούν θεϊκά ή δαιμονικά, δημιουργικά ή καταστροφικά. Είναι τα μέσα για την καταβρόχθιση όλων αυτών που δημιουργήθηκαν με σκοπό να τα φέρουν πίσω στην αρχική ενότητα. Και τα δύο αντιπροσωπεύουν την αλήθεια και τη γνώση σαν καταστροφής ψευδών, αγνοίας, ψευδαίσθησης και θανάτου και σαν καύση της ακαθαρσίας.

Το βάπτισμα πυρός αποκαθιστά την αρχέγονη αγνότητα καίγοντας τα σκύβαλα και συνδέεται με το πέρασμα μέσα από τη φωτιά για να ανακτήσει κανείς τον παράδεισο, ο οποίος από τότε που χάθηκε, περιβάλλεται από πυρ ή φρουρείται από φύλακες με πύρινες ρομφαίες, οι οποίες συμβολίζουν την αντίληψη, κλείνοντας το δρόμο στον αμαθή και αφώτιστο.

Το πυρ πολώνεται στις δύο συμπληρωματικές όψεις του φωτός και της θερμότητας, συχνά απεικονιζόμενες η πρώτη με ευθεία και η δεύτερη με κυματιστή γραμμή ακτίνων. Το φως και η θερμότητα αντιπροσωπεύουν επίσης το νου και τα συναισθήματα, καθώς και τη λάμψη της αστραπής που φέρνει βροχή και γονιμοποιεί και τη ζεστασιά της οικιακής εστίας, αυτό που προκαλεί δέος και αυτό που προσφέρει ανακούφιση.

Το άναμμα της φωτιάς εξομοιώνεται με τη γέννηση και την ανάσταση και στους πρωτόγονους πολιτισμούς με τη σεξουαλική δημιουργία. Η δαδοφορία στους γάμους και στις τελετές γονιμότητας συμβολίζει την ενεργοποιό δύναμη του πυρός. Το πυρ και το ύδωρ μαζί είναι οι δύο μεγάλες αρχές του σύμπαντος, η ενεργητική και η παθητική. Είναι ο Πατέρας Ουρανός και η Μητέρα Γη και όλα τα αντίθετα στο στοιχειακό κόσμο, το πυρ και το ύδωρ βρίσκονται σε σύγκρουση, αλλά σαν θερμότητα και υγρασία είναι απαραίτητα για κάθε ζωή.

Το πυρ παριστάνεται στο φυτικό κόσμο με το σπόρο σινάπεως. Η φωτιά και ο άνεμος αντιπροσωπεύουν τους θεούς των βουνών και των ηφαιστείων. Η φωτιά της οικιακής εστίας είναι το κέντρο του σπιτιού και είναι η θηλυκή – γήινη όψη του πυρός.

Σύμβολα του πυρός είναι το τρίγωνο με την κορυφή προς τα πάνω, η σβάστικα, η χαίτη του λιονταριού, τα μαλλιά, τα κοφτερά και μυτερά όπλα, το έλατο, η αζαλέα.

Πολιτισμός των Αζτέκων

Τελετουργικός θάνατος, λύτρωση, μετάνοια.

Αιγυπτιακή Παράδοση

Συσχετισμένο με το Θωδ σαν έμπνευση.

Αλχημεία

Το πυρ είναι το κύριο στοιχείο σαν ενοποιό και σαν σταθεροποιητής. “Το έργο αρχίζει με πυρ και τελειώνει με πυρ”.

Βουδισμός

Η Σοφία, που κατακαίει κάθε άγνοια. Μια στήλη πυρός είναι ένα ανεικονικό σύμβολο του Βούδα. Το πυρ αναλώνει και το ύδωρ καθαιρεί.

Εβραϊκή παράδοση
Θεία αποκάλυψη, η φωνή του Θεού. “Κύριος ο Θεός σου πυρ αναλίσκον εστί”.

Ελληνορωμαϊκός πολιτισμός
Αφιερωμένο σε όλους τους σιδηρουργούς θεούς του κεραυνού και των ηφαιστείων, όπως ο Ήφαιστος και ο Βουλκάνους που συμβολίζουν τη δύναμη του γήινου πυρός, επίσης σύμβολο της Vesta, της θεάς της Εστίας. Συνδέεται με τον Ερμή σαν έμπνευση. Η Εστία, θεά της εστίας, ήταν η “Κυρία του Πυρός”

Ινδουισμός
Υπερβατικό φως και γνώση, η ζωτική ενέργεια της σοφίας, το πυρ ταυτίζεται και με τις δυνάμεις καταστροφής, απελευθέρωσης και επαναδημιουργίας που ασκούνται από το Σίβα. Η στήλη φλόγας και ο ανερχόμενος καπνός του βεντικού θεού του πυρός, Αγκνί, αντιπροσωπεύει τον άξονα του κόσμου.

Σαν πυρ, ο Αγκνί είναι και η βροχοποιός γονιμότητα της αστραπής και η οικιακή εστία. Οι φλόγες απεικονίζονται με τα χρυσά δόντια του Αγκνί, την κοφτερή και μυτερή γλώσσα και τα ανακατωμένα μαλλιά. Καβαλάει το ηλιακό κριάρι, κρατάει ένα τσεκούρι, μια βεντάλια και ένα φυσερό και γεννιέται από το ξύλο.

Τρεις φωτιές ανάβονται στους βεντικούς βωμούς πυρός στο Νότο, την Ανατολή και τη Δύση, αντιπροσωπεύοντας τον ήλιο και τον ουρανό, τον αιθέρα και τους ανέμους και τη γη.

Η μαύρη και τρομερή όψη του πυρός συμβολίζεται με την Κάλι/Ντούργκα (που είναι επίσης ο Χρόνος που κατατρώγει τα πάντα), συνήθως απεικονιζόμενη σαν μια φοβερή μαύρη ή κόκκινη φιγούρα με μακριά κυνοειδή δόντια και πύρινη γλώσσα και έχει τα γνωρίσματα του συζύγου της Σίβα (τρίαινα, ξίφος, τύμπανο και κύπελλο με αίμα).

Το άναμμα της φωτιάς είναι η αναπαράσταση της πράξης της δημιουργίας, της ολοκλήρωσης και της επανένωσης, μέσω της θυσίας. Ο πύρινος δακτύλιος γύρω από τον Σίβα απεικονίζει τον κοσμικό κύκλο δημιουργίας και καταστροφής. Το πυρ, σαν ζωτική φλόγα είναι και ο Κρίσνα. “Είμαι το πυρ που ενοικεί στα σώματα όλων των πραγμάτων που έχουν ζωή”.

Ινδιάνικες Παραδόσεις

Στην Σκηνή Θεραπείας το πυρ είναι η ιερή, κεντρική διαμονή του Μεγάλου πνεύματος, είναι επίσης ένα διάμεσο μεταξύ του θεού και του ανθρώπου.

Πολιτισμός των Περσών

Ο ναός των Πάρσων θεωρεί το πυρ σαν το Ιερό Κέντρο, τόπο της θεότητας και θείο φως στην ψυχή του ανθρώπου. Είναι επίσης ηλιακή δύναμη, συμβολιζόμενη με το Ατάρ, τη θεία φωτιά στον ουρανό και στο ξύλο. Συνδέεται επίσης με το νόμο και την τάξη. Στο ζωροαστρισμό “το σπέρμα των ανθρώπων και των ταύρων έχει την πηγή του στο πυρ, όχι στο νερό”.

Κινέζικος πολιτισμός
Η φλόγα συμβολίζει την παρουσία της θεότητας. Το πυρ είναι κίνδυνος, οργή, αγριότητα, ταχύτητα, αλλά σαν πνευματική δύναμη είναι ηλιακό, γιανγκ, συνδυαζόμενο με το γιν του νερού, συμβολίζεται με το τρίγραμμο που έχει γραμμές γιανγκ εξωτερικά και μια γραμμή γιν εσωτερικά.

Διδασκαλίες του Ισλάμ

Η φωτιά και η φλόγα είναι το φως και η θερμότητα, η θειότητα και η κόλαση.

Σχολή Πυθαγορείων

Σχετίζεται με το τετράεδρο, το πυρ όντας το πρώτο στοιχείο και το τετράεδρο το πρώτο σχήμα στη γεωμετρία.

Σουμέριοι – Σημίτες
Ο Μαρντούκ ήταν ένας θεός του πυρός “η φλόγα που κάνει τους εχθρούς να καίγoνται”.

Χριστιανισμός

Θρησκευτικός ζήλος, το μαρτύριο. Οι “πύρινες γλώσσες” είναι η έλευση του Αγίου Πνεύματος, η φωνή του Θεού, θεία αποκάλυψη, το έμβλημα του Αγίου Αντωνίου της Πάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου