Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Το πεσκέσι του περιβολάρη



Η αρχική σκέψη ήταν μακαρονάδα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας αλλά το δαιμόνιο της κουζίνας δεν με αφήνει να ησυχάσω. Κάτι άλλο βγήκε στη φόρα και μου άλλαξε τα σχέδια. Ένα καλάθι με φρέσκα, ζουμερά λαχανικά έκανε την εμφάνιση στην κουζίνα μου και μού 'φερε τα πάνω κάτω. Έπρεπε να τιμήσω την ευγενική προσφορά του καλού μου φίλου... και έτσι ξεκίνησα. Μη φανταστείτε καμιά υπερπαραγωγή, απλά κάτι λίγο πιο σύνθετο και παιχνιδιάρικο.





ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΕΚΟΥ

Μελιτζάνες λαμπερές και κολοκύθια με τα λέλουδα, πιπεριές και ντοματούλες διαφορετικές μεταξύ τους (πολύ σημαντικό αυτό!) και ο μαϊντανός από δίπλα τσουπωτός και ζωηρός. Ε, τι να κάνω λοιπόν; Μα τι άλλο; Ζυμαρικά με ψητά λαχανικά. Απλό και σχετικά γρήγορο, γιατί ο σκοπός είναι να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα χωρίς να χάσουμε πολύ χρόνο στην κουζίνα. Πάμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε πριν η πείνα χτυπήσει κόκκινο...


Υλικά και οδηγίες


1 πιπεριά Φλωρίνης

2 πιπεριές κέρατο πράσινες

1 πιπεριά πορτοκαλί ή κίτρινη

1 μελιτζάνα

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες χοντρές

2 κολοκυθάκια

λίγο ρίγανη ξερή 

300 γρ. ντοματάκια κομμένα στη μέση ή ντομάτες κανονικές κομμένες χοντρές φετούλες

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

1 πακέτο ζυμαρικά (π.χ. κοχύλια, βίδες, φαρφάλες)

αλάτι, πιπέρι

ελαιόλαδο

λίγη φρέσκια ρίγανη (αν υπάρχει)

τυρί για το σερβίρισμα (κεφαλογραβιέρα, πεκορίνο ή ό,τι σας αρέσει)



Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Στο μεταξύ πλένουμε και κόβουμε κυβάκια τις πιπεριές, τη μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια. Τα στραγγίζουμε, προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τα αδειάζουμε σε άνετο μεγάλο ταψί. Ρίχνουμε απο πάνω ελαιόλαδο, ανακατεύουμε να πάνε παντού τα μυρωδικά και το λάδι, στρώνουμε τα λαχανικά και φουρνίζουμε.



Τα ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου ανακατεύοντας πού και πού. Στη συνέχεια προσθέτουμε στα λαχανικά τις ντομάτες, το σκόρδο ψιλοκομμένο, τον μαϊντανό και αφήνουμε να ψηθούν για άλλα 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας επίσης κανα-δυο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Στο μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία. Μόλις είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σ' ένα ευρύχωρο σκεύος. Προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά, ρίχνουμε ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.



Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με τυρί τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη (ακόμα και λίγη καλή φέτα του πάει πολύ), πασπαλίζουμε με 2-3 φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη και είμαστε έτοιμοι. Ένα ποτήρι παγωμένο κρασί και όλα καλά θα πάνε, το καλοκαίρι είναι εδώ!



Σημείωση:
Αν δεν σας αρέσει το κρεμμύδι, μπορείτε να το παραλείψετε.



ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥ









Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην ευλογημένη μεσσηνιακή γη. Κατάγομαι από αγροτική οικογένεια και ως εκ τούτου αισθάνομαι παιδί των μποστανιών και των ελαιώνων. Η αυτάρκεια στην τροφή με κάνει να νιώθω ελεύθερη και συγχρόνως ήσυχη.

Έμαθα να μαγειρεύω από πολύ μικρή κοιτάζοντας τι γίνεται στην κουζίνα της μαμάς. Δεν μπορώ να πω ότι είχα σκεφτεί τη μαγειρική ως επάγγελμα, έτσι λοιπόν ασχολήθηκα με τη λογιστική.

Όμως μαγείρευε-μαγείρευε με τράβηξε ξανά κοντά της για τα καλά, σαν μαγνήτης, και έγινε για μένα αγάπη και εργασία μαζί.

[Η Μαρία Τσέκου είναι η ψυχή της Ηλιόπιτας]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου