Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

“Helicopter money”: Αυτή είναι η πρώτη Κεντρική Τράπεζα που σκέφτεται σοβαρά να το τολμήσει




Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) είναι ίσως η τράπεζα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες παγκοσμίως, να υιοθετήσει την οικονομική πολιτική του “helicopter money”, όχι όμως με την παραδοσιακή σημασία της. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να υποστήριξε κορυφαίος οικονομολόγος της S&P Global στο αμερικανικό κανάλι του CNBC. Ποια είναι όμως η πολιτική αυτή που χαρίζει από τον ουρανό λεφτά;









Ο όρος “helicopter money” είναι μια ιδέα, που εξέφρασε και εισήγαγε το 1969, ο Αμερικανός οικονομολόγος Milton Friedman. Στην κυριολεξία ο όρος αυτός, όπως αποτυπώθηκε στο γνωστό δημοσίευμα του Friedman, “The Optimum Quantity of Money”, σημαίνει να παρέχονται απευθείας χρήματα στους ίδιους τους πολίτες, ώστε να επιτευχθεί η ενεργοποίηση της οικονομικής ανάπτυξης.






Milton Friedman, κορυφαίος Αμερικανός οικονομολόγος




Συγκεκριμένα, στο κείμενο του ο ίδιος ο Freidman εξηγεί : “Ας υποθέσουμε πως μια μέρα πετάει στον ουρανό ένα ελικόπτερο και μοιράζει επιπρόσθετα $1,000 στους πολίτες της κοινότητας. Στη συνέχεια σημειώνει, “ας υποθέσουμε ότι πείθουμε τον κόσμο ότι αυτό συμβαίνει μόνο για μια φορά και ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί”.


Στην θεωρία αυτή η πρακτική θα έδινε την αίσθηση της χρηματικής επάρκειας στον λαό, με αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση των εξόδων τους και άρα την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας.


Ωστόσο, στη σημερινή εποχή, η σημασία του αλλάζει και μοιάζει περισσότερο με ένα είδος χρηματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Η Ιαπωνία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι και η χώρα εκείνη που μπορεί να βάλει σε εφαρμογή το συγκεκριμένο σχέδιο.








Παρόλο που η ίδια παλεύει να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση, τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η Ασιατική οικονομία δεν έχει καταφέρει να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση της ώστε να επιτύχει τον αποπληθωρισμό της.


Εκτός αυτού στις επιπτώσεις του Brexit συμπεριλήφθηκε και η ανατίμηση του γιαπωνέζικου yen η οποία άμβλυνε την εξαγωγική ανταγωνιστικότητα της χώρας.


Στην πράξη, εάν η Ιαπωνία ακολουθήσει την πολιτική του “helicopter money”, αυτό μεταφράζεται σε περικοπή φόρων και μεγαλύτερες ελλείψεις προϋπολογισμού, ενώ ταυτόχρονα η κεντρική τράπεζα μπορεί να εφαρμόσει με νέα σειρά ποσοτικών ελαφρύνσεων.








Το ερώτημα όμως, που προκύπτει από την εφαρμογή, της ριψοκίνδυνη αυτής πολιτικής, είναι για το πόσο θα επηρεάσει αυτή την αυτονομία των κεντρικών τραπεζών.



Πάντως, οι ειδικοί απαντούν πως στην περίπτωση αυτή, οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν την αυτονομία με το να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις μέσω των συμβουλίων τους, χωρίς να έχουν ωστόσο την ελευθερία να αγνοούν τις ενέργειες της κυβέρνησης. Επομένως κυβέρνηση και τράπεζες θα πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά εάν επιθυμούν την επιτυχημένη εφαρμογή του σχεδίου.




http://mononews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου