Στην Ευρυτανία, σχεδόν ένας ενήλικος σε ηλικία εργασίας αναλογεί σε κάθε άτομο ηλικίας 65 ετών και άνω, κατατάσσοντας την ελληνική περιφέρεια στη δραματική πρώτη θέση μεταξύ των 1.116 περιφερειακών ενοτήτων – περιοχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά την αναλογία εργαζομένων – ηλικιωμένων.
Και θα μπορούσε κανείς να πει για την Ευρυτανία ότι πρόκειται για μια περιοχή αραιοκατοικημένη, σχεδόν ολοκληρωτικά καλυμμένη από βουνά, όπου οι νεότεροι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τον τόπο τους για να σπουδάσουν ή να εργαστούν σε άλλες, αστικές περιοχές της χώρας.
Όμως, η δραματική επιδείνωση της αναλογίας μεταξύ όσων είναι σε ηλικία εργασίας και των ηλικιωμένων από 65 ετών και άνω, αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε κάθε περίπτωση, ολόκληρη την Ελλάδα.
Τα στοιχεία που παραθέτει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat είναι άκρως αποκαλυπτικά και ανησυχητικά, με τον δείκτη εξάρτησης των ηλικιωμένων στην Ε.Ε. να αυξάνεται αισθητά την τελευταία 20ετία.
Ετσι, ενώ το 2001 ο δείκτης εξάρτησης της Ε.Ε. από την τρίτη ηλικία ήταν 25,9%, γεγονός που σημαίνει ότι υπήρχαν ελαφρώς λιγότεροι από τέσσερις ενήλικες σε ηλικία εργασίας (20-64) για κάθε άτομο ηλικίας 65 ετών και άνω, την 1η Ιανουαρίου 2020 η αναλογία αυτή αυξήθηκε στο 34,8%.
Αυτό σημαίνει ότι υπήρχαν ελαφρώς λιγότεροι από τρεις ενήλικοι σε ηλικία εργασίας για κάθε άτομο ηλικίας 65 ετών και άνω.
Σε αυτό το πλαίσιο, και ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ακόμη πιο ανησυχητικές, περιοχές την Ελλάδα, όπως και στις ανατολική Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Φινλανδία, συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά.
Οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές ήταν κυρίως αγροτικές, ορεινές ή σχετικά απομακρυσμένες, όπου είναι πιθανό οι νεότεροι άνθρωποι να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή για να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή να αναζητήσουν δουλειά.
Την πρώτη θέση με τον υψηλότερο δείκτη εξάρτησης, ήτοι 78,3%, καταλαμβάνει η Ευρυτανία, η οποία, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Eurostat, είναι μια ορεινή περιοχή στην κεντρική Ελλάδα.
Οπου, σύμφωνα με τα στοιχεία, κάτι παραπάνω από ένας ενήλικος (1,2) αντιστοιχεί σε κάθε ηλικιωμένο που ζει στην περιοχή.
Και ακολουθούν, μια βορειοδυτική βελγική περιοχή ή Arr. Veurne (64,6%) και η γερμανική περιοχή Suhl, Kreisfreie Stadt (61,3%).
Αντίθετα, οι χαμηλότερες αναλογίες στην Ε.Ε. καταγράφηκαν στη γαλλική εξόχως απόκεντρη περιοχή της Mayotte (6,1%) και της Guyane (11,7%) καθώς και της ισπανικής περιοχής Fuerteventura (16,5%).
Τις επόμενες τρεις δεκαετίες, ο δείκτης εξάρτησης από την τρίτη ηλικία αναμένεται να αυξηθεί δραματικά και στις 1.116 περιοχές της Ε.Ε., εκτός από το Harz, τη δυτικότερη περιοχή του Sachsen-Anhalt, στη Γερμανία.
Σε επίπεδο Ε.Ε., η αναλογία προβλέπεται να φτάσει το 56,7% έως την 1η Ιανουαρίου 2050, όταν θα υπάρχουν λιγότεροι από δύο ενήλικοι σε ηλικία εργασίας για κάθε ηλικιωμένο άτομο.
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο λόγος εξάρτησης από την τρίτη ηλικία θα έχει αυξηθεί τουλάχιστον στο 50% στη συντριπτική πλειονότητα (974) των περιφερειών της Ε.Ε.
Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 60%, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, αλλά και γενικότερα, στην παραγωγική – αναπτυξιακή διαδικασία και κατά συνέπεια στις δαπάνες για κοινωνική πρόνοια και προστασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου