Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Χρόνια πολλά Μίκυ Μάους! Ο σταρ της Disney έγινε 90 ετών



Τα 20+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το πιο διάσημο ποντίκι του κόσμου.

Στις 18 Νοεμβρίου 2018 ο Μίκυ Μάους συμπληρώνει τα 90 του χρόνια και ήδη η Disney έχει ανακοινώσει μια σειρά φαντασμαγορικών εορταστικών εκδηλώσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου. 

Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ εμπνεύστηκε τον Μίκυ από ένα ποντικάκι που είχε για κατοικίδιο στο αγρόκτημα του Μιζούρι όπου μεγάλωσε. 

Έκτοτε Ο Μίκυ δεν αποτελεί απλώς το πιο αναγνωρίσιμο καρτούν αλλά την πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα της ποπ κουλτούρας παγκοσμίως, ξεπερνώντας ακόμα και τον Άγιο Βασίλη και συνδέοντας συναισθηματικά γενιές και γενιές.




Το αγαπημένο μας ποντίκι ζει στο Μίκυ Σίτυ, είναι αρραβωνιασμένος με τη Μίνι Μάους, έχει για κατοικίδιο έναν αξιολάτρυτο σκύλο τον Πλούτο και για καλύτερο φίλο τον αδέξιο Γκούφυ.




Εύπλαστος, ευχάριστος και ανθρωπόμορφος, τον πρωτογνωρίσαμε ως καπετάνιο στο «Steamboat Willie» («Ατμόπλοιο Γουίλι»), τον είδαμε ως ψαρά, αλλά και ως μαέστρο, ενώ τον έχουμε αγαπήσει ιδιαίτερα ως ντετέκτιβ καθώς λύνει τις υποθέσεις που του αναθέτει ο επιθεωρητής Ο' Χάρα και έρχεται αντιμέτωπος με τον Μαύρο Πητ, το Μαύρο Φάντασμα και τους Λύκους (αργότερα Μουργόλυκους). 




Από τους πιο δημοφιλείς του ρόλος θεωρείται επίσης και εκείνος Μαθητευόμενου Μάγου στην αριστουργηματική «Φαντασία» του Γουόλτ Ντίσνεϊ και της Ορχήστρας της Φιλαδέλφειας με τον Λεοπόντ Στοκόφσκι.



Ο ίδιος ο Γουόλτ Ντίσνεϊ δάνεισε τη φωνή του στον Μίκυ Μάους από το 1929 έως το 1947 και το λατρεμένο ποντίκι παρέμεινε ως γούρι του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του:

- «Ο Μίκυ ήταν ο Γουόλτ και ο Γουόλτ ήταν ο Μίκυ» θα πει ο Φράνκ Τόμας, ιστορικός δημιουργός κινουμένων σχεδίων της Disney. 

- «Εύχομαι μόνο να μην ξεχάσουμε ένα πράγμα, ότι όλα ξεκίνησαν από ένα ποντίκι» θα πει ο ίδιος ο Γουόλτ Ντίσνεϊ και θα συμωνήσουμε όλοι μαζί του...





20+1 Trivia για τον Μίκυ Μάους

1. Ο Μίκυ οφείλει την ύπαρξή του στον Oswalt the Lucky Rabbit, έναν κούνελο που σχεδίασαν οι αδερφοί Γουόλτ και Ρόι Ντίσνεϊ.

2. Το πρώτο όνομα του Μίκυ, όταν μετατράπηκε σε ποντίκι, ήταν Μόρτιμερ Μάους. 

3. Η σύζυγος του Γουόλτ Ντίσνεϊ, Λίλιαν (Μπάουντς) Ντίσνεϊ, κάθετα αντίθετη στο πομπώδες Μόρτιμερ «βάφτισε» το λατρεμένο μας ποντίκι Μίκυ.

4. Σχεδιαστής του Μίκυ ήταν ο Ουμπ Άιουερκς τον οποίο διαδέχτηκε ο Φλόιντ Γκότφρεντσον.

5. Ο Μίκυ πρωτοπαρουσιάστηκε το Μάιο του 1928 στις μικρού μήκους ταινίες «Plane Crazy» και «The Gallopin' Gaucho» οι οποίες απέτυχαν να βρουν διανομέα.

6. Στις 18 Νοεμβρίου 1928 κυκλοφορεί το «Steamboat Willie» («Ατμόπλοιο Γουίλι») με καπετάνιο το Μίκυ. Η μικρού μήκους ταινία είναι το πρώτο καρτούν με ήχο και συγχρόνως η πρώτη κωμωδία με μουσική επένδυση. Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία...



7. Η αρραβωνιαστικιά του Μίνι Μάους παραμένει δίπλα του εδώ και 90 χρόνια, δήλαδη ήδη από την ταινία «Steamboat Willie».

8. Το Μάρτιο του 1929 στην ταινία «The Opry House» ο Μίκυ φοράει γάντια για πρώτη φορά. Το άσπρο χρώμα επιλέχθηκε για να ξεχωρίζουν τα χέρια από το υπόλοιπο -μαύρο- σώμα του.

9. Σύμφωνα με τον Γουόλτ Ντίσνεϊ ο Μίκυ έχει τέσσερα δάχτυλα γιατί τα 5 έμοιαζαν υπερβολικά σε ένα τόσο μικρό σώμα.

10. Τα πρώτα λόγια του Μίκυ είναι «Hot dogs! Hot dogs!» στο μικρού μήκους «The Karnival Kid» γνωστό και ως «Carnival Days» του 1929. Η πρώτη αυτή φράση ενέπνευσε το «Hot Dog», τραγούδι του Mickey Mouse Clubhouse.




11. Στις 13 Ιανουαρίου 1930 η εφημερίδα New York Mirror δημοσιεύει το πρώτο κόμικ του Μίκυ.

12. Την ίδια χρονιά πωλείται το πρώτο αντικείμενο Μίκυ, ένα παιδικό σημειωματάριο, ενώ από τα πιο δημοφιλή παραμένει το ρολόι Μίκυ.

13. Το 1934 το αγαπημένο μας ποντίκι δεχόταν περισσότερα γράμματα θαυμαστών από κάθε άλλο χολιγουντιανό σταρ.

14. Τον Απρίλιο του 1935 κυκλοφορεί η πρώτη έγχρωμη ταινία του Μίκυ «The Band Concert».

15. Ο Μίκυ «προσγειώνεται» για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο εξώφυλλο του περιοδικού «Παιδικός Κόσμος» το 1935.

16. Τον Οκτώβριο του 1955 προβάλλεται για πρώτη φορά στην τηλεόραση το Mickey Mouse Club. Η ελληνική του εκδοχή ήταν το Disney Club που προβλήθηκε στο Mega για 9 χρόνια (1993-2002).




17. Το πρώτο τεύχος ελληνικού «Μίκυ Μάους» κυκλοφορεί την Παρασκευή 1η Ιουλίου του 1966 από τις εκδόσεις Ε.Χ. Τερζόπουλος, έχει 52 σελίδες και κοστίζει 3 δραχμές.

18. Ο Μίκυ έχει πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 120 ταινίες (4 εκ των οποίων μεγάλου μήκους), έχει κερδίσει 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, ένα χρυσό αγαλματίδιο για το «Lend A Paw» και ένα τιμητικό στον δημιουργό του Γουόλτ Ντίσνεϊ.



 19. Στις 18 Νοεμβρίου 1978 όταν ο Μίκυ «πενηντάρισε» απέκτησε το δικό του αστέρι στη «Λεωφόρο της Δόξας» στο Χόλιγουντ.

20. Στην ταινία «Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ» ο Μίκυς Μάους και ο Μπάγκς Μπάνι συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη.

20+1. Ο χαρακτήρας-έμβλημα της Disney βρίσκεται κρυμμένος σε κάθε μετέπειτα ταινία της εταιρείας, στα θεματικά πάρκα του πλανήτη και σε ό,τι φέρει την υπογραφή Γουόλτ Ντίσνεϊ.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου