Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Κυκλοφορούν κι οπλοφορούν:Στις 4.027 οι αποφυλακίσεις σκληρών ποινικών



Αυξήθηκαν κατακόρυφα τα κρούσματα ανθρωποκτονιών,ληστειών και κλοπών.


Τα πρόσφατα αιµατηρά κρούσµατα ληστειών επανέφεραν στη δηµόσια συζήτηση το ζήτηµα του αισθήµατος ανασφάλειας των πολιτών ακόµα και µέσα στο σπίτι τους. 


Η έξαρση ληστειών και κλοπών το τελευταίο διάστηµα ενδεχοµένως να έχει την εξήγησή της στις νοµοθετικές πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καθώς, µε βάση τα επίσηµα στοιχεία, κλέφτες και ληστές αποτελούν τη µερίδα του λέοντος στο σύνολο των αποφυλακισθέντων, οι οποίοι έκαναν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του αποκαλούµενου νόµου Παρασκευόπουλου.

Τα στοιχεία που φέρνουν σήµερα στο φως τα «Π» είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι το 2017 οι πόρτες των φυλακών άνοιξαν πρόωρα για 4.027 σκληρούς ποινικούς, εκ των οποίων 1.457 είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις κλοπών και ληστείας.


Τα έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο ∆ικαιοσύνης σε απάντηση ερώτησης του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Α’ Αθηνών της Νέας ∆ηµοκρατίας Νικήτα Κακλαµάνη, και προσλαµβάνουν ιδιαίτερη σηµασία, τόσο γιατί είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναλυτική κατηγοριοποίηση των αδικηµάτων για τα οποία είχαν καταδικαστεί οι αποφυλακισθέντες όσο και γιατί επαναφέρουν στη δηµόσια συζήτηση το ζήτηµα της ανασφάλειας των πολιτών.


Τα στοιχεία προκαλούν έντονο προβληµατισµό, καθώς µεταξύ όσων αποφυλακίστηκαν πρόωρα κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόµου Παρασκευόπουλου καταγράφονται εκατοντάδες καταδικασθέντες για τα πιο βαριά αδικήµατα του Ποινικού Κώδικα. 


Μεταξύ αυτών καταδικασθέντες για βιασµό, αποπλάνηση ανηλίκων, πορνογραφία ανηλίκων, ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστείες και ενδοοικογενειακή βία.


Η ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ


Αναφέρονται δε, στο διάστηµα από 1ης Ιανουαρίου 2017 µέχρι και τις 10 Νοεµβρίου 2017, µε τον συνολικό αριθµό όσων αποφυλακίστηκαν το συγκεκριµένο 11µηνο µε τις διατάξεις του νόµου Παρασκευόπουλου να φτάνουν τους 4.027. Τη µερίδα του λέοντος µεταξύ των αποφυλακισθέντων έχουν οι καταδικασθέντες για κλοπή.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου ∆ικαιοσύνης, από τους 4.027 πρόωρα αποφυλακισθέντες οι 1.137 ήταν καταδικασµένοι για κλοπή και ακόµα 320 για ληστεία. ∆εν ήταν, όµως, µόνο αυτοί. 


Παράλληλα, το πρώτο 11µηνο του 2017 αποφυλακίστηκαν µε τις ευεργετικές διατάξεις των νόµων υφ' όρον απόλυσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ 11 καταδικασµένοι για βιασµό, 39 καταδικασθέντες για εγκλήµατα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήµατα οικονοµικής εκµετάλλευσης (αποπλάνηση ανηλίκων, ασέλγεια, πορνογραφία ανηλίκων, µαστροπεία, σωµατεµπορία), 41 καταδικασθέντες για ανθρωποκτονία, 50 καταδικασθέντες για εγκληµατική οργάνωση, 24 καταδικασθέντες για απόπειρα ανθρωποκτονίας, 320 καταδικασθέντες για ληστεία αλλά και 698 καταδικασθέντες µε βάση τον νόµο περί ναρκωτικών.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι µε χρήση των ευεργετικών διατάξεων του συγκεκριµένου νόµου το 2017 αποφυλακίστηκαν 642 καταδικασθέντες για παράνοµη µεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών και 49 καταδικασθέντες για αδικήµατα περί όπλων. Από τη λίστα δεν λείπουν και πιο ήπια αδικήµατα ή οικονοµικά εγκλήµατα


Συγκεκριµένα, µε τις ίδιες διατάξεις αποφυλακίστηκαν πέρυσι 93 καταδικασθέντες για εγκλήµατα κατά περιουσιακών δικαιωµάτων (απάτη, αποδοχή προϊόντων εγκλήµατος, νοµιµοποίηση εσόδων, εκβίαση, ακάλυπτες επιταγές, απείθεια, τοκογλυφία), 50 καταδικασθέντες για φοροδιαφυγή και χρέη προς το ∆ηµόσιο και 57 καταδικασθέντες για το αδίκηµα της προσβολής κατά της πολιτειακής εξουσίας. 


Από την πλευρά του, ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής χαρακτηρίζει σε απάντησή του σε βουλευτές της Νέας ∆ηµοκρατίας ως συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης την ψήφιση του νόµου Παρασκευόπουλου, λόγω της ανάγκης αποσυµφόρησης των φυλακών.

«Η υπερφόρτωση των φυλακών και ο υπερβολικός συνωστισµός κρατουµένων, πέρα από την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, οδηγούν στη δηµιουργία "φυτωρίων" εγκληµατικότητας και διαφθοράς», ανέφερε ο κ. Κοντονής.


«ΧΤΥΠΑ ΚΟΚΚΙΝΟ»

Με δήλωσή του στα «Π», ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαµάνης επισηµαίνει ότι ο νόµος Παρασκευόπουλου οδήγησε σε «συµφόρηση εγκληµατιών» στην καθηµερινότητα των πολιτών, µε την κατάσταση να χτυπά κόκκινο. 


«Στις 11 Φεβρουαρίου είχα κάνει την εξής δήλωση: "Ο νόµος Παρασκευόπουλου µπορεί να οδήγησε σε µερική αποσυµφόρηση των φυλακών, αλλά προκάλεσε συµφόρηση των εγκληµατιών στην καθηµερινότητα των πολιτών". ∆υστυχώς, επιβεβαιώνοµαι», αναφέρει ο κ. Κακλαµάνης και συνεχίζει:

«∆ύο µήνες µετά, η κατάσταση φαίνεται να έχει χτυπήσει κόκκινο. Τα πρόσφατα περιστατικά σε Γλυφάδα και Κάτω Κηφισιά, όπου κοινοί εγκληµατίες µπήκαν στα σπίτια απλών πολιτών αποφασισµένοι ακόµα και να τους σκοτώσουν, προκειµένου να πετύχουν τον σκοπό τους, αποδεικνύουν ότι η εγκληµατικότητα στην Ελλάδα βρίσκεται στην κορύφωσή της.


Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες νιώθουν ανασφαλείς ακόµα και µέσα στο ίδιο τους το σπίτι και ο κ. Τόσκας, που υποτίθεται είναι ο αρµόδιος υπουργός, δηλώνει χωρίς αιδώ ότι "δεν ζούµε σε έναν κόσµο αγγελικά πλασµένο...", αντί να καταθέτει λύσεις για την αντιµετώπιση του φαινοµένου. 


Είναι ολοφάνερο ότι ο συγκεκριµένος άνθρωπος και η συγκεκριµένη κυβέρνηση που υπηρετεί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα έχει µετατραπεί σε "ξέφραγο αµπέλι" κακοποιών στοιχείων, λόγω του νόµου Παρασκευόπουλου (για τη δήθεν αποσυµφόρηση των φυλακών), της απύθµενης ανοχής σε µικρής και µεγάλης µορφής εγκληµατικότητα (από τις "δράσεις" του "Ρουβίκωνα" έως τις δολοφονίες πολιτών εντός οικιών) και των αριστερών ιδεοληψιών, που επικρατούν στους κυβερνώντες και έχουν προκαλέσει διάλυση σε σηµαντικά κοµµάτια της ΕΛΑΣ (οµάδα ∆ΕΛΤΑ)». 

«Τα αποτελέσµατα είναι τραγικά. Το δείχνει η καθηµερινή σκληρή πραγµατικότητα και όχι τα επιλεκτικά "µαγειρεµένα" στατιστικά στοιχεία, τα οποία επικαλείται ο αρµόδιος υπουργός, ώστε να καλύψει την ανεπάρκειά του», καταλήγει


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου